Τι χώρα Θεέ μου!

Νομίζω ότι είναι το μέρος εκείνο στον κόσμο στο οποίο δεν θα ήθελα να ζήσω ποτέ. Οργανωμένη αταξία κολοσσιαίων διαστάσεων που σε αφήνει διαρκώς με το στόμα ανοιχτό.

Αφθονία προκλητική και ταυτόχρονα φτώχεια κι εγκατάλειψη που συνυπάρχουν η μια δίπλα στην άλλη με τρόπο που δείχνει ότι καθεμία αγνοεί την ύπαρξη της άλλης.

Υποδομές, ουσιαστικά, εγκαταλελειμμένες εδώ κι αρκετό καιρό, σημάδια μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που η αμερικανική κοινωνία βρίσκονταν στην πρωτοπορία του κόσμου.

Συνεχείς διαφημίσεις στην τηλεόραση και στο ενδιάμεσο κάποια προγράμματα κυριολεκτικά για το ανάθεμα.

Για κάποιον που έρχεται -ευτυχώς- για λίγες μόνο ημέρες στα United Steaks, οι διαφημίσεις έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις «ενημερωτικές» εκπομπές της TV.

Έχεις καρκίνο η ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Άνοιξε την τηλεόραση για να ενημερωθείς από διαφημίσεις τύπου τηλεμάρκετινγκ για το ποιο φάρμακο πρέπει να πάρεις για να σωθείς.

Το κάθε ένα από αυτά είναι το γαμάτο φάρμακο, κι εσυ το μόνο που χρειάζεται να κανείς είναι το ζητήσεις από τον γιατρό σου αν είσαι βέβαια με κάποιο τρόπο ασφαλισμένος.

Αν δεν είσαι ασφαλισμένος, άλλαξε κανάλι η τραβά κάπου άλλου και ψοφα ήσυχα.

Θα μου πεις τώρα και με το δίκιο σου Πιτσιρίκο, μα καλά κάθεσαι και βλέπεις τηλεόραση; Δεν έχεις τίποτα άλλο καλύτερο να κανείς;

Ε λοιπόν όχι δεν έχω. Με έχει χτυπήσει η διαφορά της ώρας κατακούτελα και ξυπνώ σαν τον βρυκόλακα στις 2.30 τα ξημέρωμα και σέρνομαι όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Περιμένω να περάσουν οι μέρες του συνεδρίου για να επιστρέψω πίσω στην Ευρώπη αν και μου φαίνεται πως κι εκεί με περιμένει μια ακόμα γαμημέvη διαβολοβδομαδα, η εβδομάδα του Ευρωπαίου βρυκόλακα.

Περιμένω λοιπόν να περάσω τα σύνορα από την αντίθετη κατεύθυνση.

Όταν έφτασα στα Steaks, γνώρισα τι σημαίνει ευγένεια Αμερικάνου συνοριομπάτσου.

Σημειωτέον, πως είχα συμπληρώσει μερες νωρίτερα ολες τις απαιτουμενες πληροφορίες ηλεκτρονικά και στο αεροδρόμιο μου είχαν πάρει δακτυλικά αποτυπώματα από όλα τα δάχτυλα κι από τα δυο χέρια, δυο φορές μέσα σε 30 μόλις λεπτά.

Ο μπάτσος όλα αυτά τα είχε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του.

-Γιατί ήρθες;

Για το τάδε ιατρικό συνέδριο.

Why?

-Γιατί την βρίσκω με τα συνέδρια, τι why βρε τριμάλακα μπαστουνόβλαχε (σκέφτηκα από μέσα μου), επειδή είμαι γιατρός (είπα από έξω μου).

Μετά μουγκρίζει το κτήνος μέσα από τα δόντια του και σχεδόν μου πέταξε το διαβατήριο στα μούτρα.

Πάλι καλά. Θα μπορούσε να μου πει, «να πας να γ@μηθείς σκατογιατρέ, παλιοαύρα» και να με απειλήσει ότι θα μου βάλει τον χαρτοφύλακα στον κώλo.

Κάπου είδα αυτό το βίντεο, σε μια άλλη χώρα με διαλυμένες επίσης υποδομές και τεράστια αρχαία (όχι νεότερη) ιστορία.

Σε αυτή την χώρα που βρίσκομαι τώρα, απλά χωρίζουν τα μικρά παιδιά από τους γονείς τους και πυροβολούν τους μετανάστες στα σύνορα.

Πάντως, και στις δυο αυτές χώρες, οι κάτοικοι πίστευουν ότι είναι οι γαμάτοι τύποι και οι εκλεκτοί του θεού, ενώ είναι εντελώς αμόρφωτοι κι εντελως για τα μπάζα.

Από ό,τι πάντως μου λένε κάποιοι συνάδελφοι που έρχονται συχνά στα Steaks, η εκλογή του Τραμπ απελευθέρωσε όλα τα ρατσιστικά σκατά από τον αμερικανικό βόθρο και νομιμοποίησε τον κάθε λευκό ακροδεξιό ρατσιστή ψυχάκια να λέει -και σε λίγο ίσως και να κάνει- ό,τι γουστάρει.

Και φυσικά, όλα όσα γράφονται και λέγονται για την οικονομική ανάπτυξη της Αμερικής είναι μπούρδες.

Δεν υπάρχει καμία επιτυχημένη οικονομία του Τραμπ, παρά μονάχα η οικονομία της χρηματιστηριακής τρόμπας που φουσκώνει και δεν λέει να σκάσει.

Πάντως, όταν σκάσει, ο στρατός θα βγει στους δρόμους και θα βαράει στο ψαχνό για την προστασία της «δημοκρατίας».

Φιλία από την Εσπερία (πιο Εσπερία δεν γίνεται)

Ηλίας

Υ.Γ. Όχι αγάπη, φίλε μου Πιτσιρίκο, τύχη μόνο! Οι εποχές είναι άγριες και θα αγριέψουν κι άλλο.

(Φίλε Ηλία, παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ είναι η καλύτερη αστική δημοκρατία στον κόσμο. Εντάξει, ο πλανήτης πάει κατά διαόλου και οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Ο Τραμπ είναι το σύμπτωμα, όχι η αιτία. Συμπαθώ πολύ τους Αμερικανούς και τους θεωρώ έναν από τους καλύτερους λαούς στον κόσμο. Αν και το χρήμα είναι ο θεός στις ΗΠΑ -ταμπού στις ΗΠΑ είναι το σeξ και στην Ευρώπη το χρήμα-, οι Αμερικανοί δεν είναι τόσο υποκριτές όσο οι Ευρωπαίοι, και, κυρίως, δεν είναι άκαρδοι. Ηλία, έχεις δίκιο ότι σήμερα χρειάζεται τύχη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αλλά κι εσύ προκαλείς την τύχη σου, όταν πηγαίνεις σε μια πόλη με την εγκληματικότητα του Σικάγο. Μεγάλη παράδοση το Σικάγο στις δολοφονίες. Πάντως, μιας και είσαι στο Σικάγο, βάλε να δεις στο Netflix, το υπέροχο Quincy, ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Quincy Jones που γεννήθηκε στο Σικάγο. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου. Yo!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.