“Μία πιο λιτή ζωή με λιγότερη κατανάλωση”

Πιτσιρίκο, το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τα Χριστούγεννα ήταν να αναζητήσει ο κόσμος μία πιο απλή ζωή με λιγότερη κατανάλωση, ενώ καταδίκασε και το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών που όλο και μεγαλώνει, όπως μεταδίδει το Reuters.

O 82χρονος Φραγκίσκος που γιόρτασε τα έκτα του Χριστούγεννα, ως Πάπας, μίλησε ενώπιον 10 χιλιάδων πιστών και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Βατικανό, όπως και σε άλλα σημεία στη Ρώμη, μετά τη σύλληψη ενός Σομαλού, που φέρεται να είναι στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους και απειλούσε να βάλει βόμβες σε εκκλησίες στην Ιταλία.

Στην ομιλία του, ο Πάπας είπε ότι το γεγονός ότι ο Ιησούς γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια σε έναν στάβλο, θα έπρεπε να κάνει τους πάντες και ειδικά τους άπληστους να αναρωτηθούν ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής.

Και να ρωτήσουν τον εαυτό τους: “Χρειάζομαι όλα αυτά τα υλικά αγαθά; Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς όλα αυτά τα περιττά πράγματα και να ζήσω μία πιο απλή ζωή”;

Και συνέχισε ο Πάπας: “Στις μέρες μας το νόημα της ζωής βρίσκεται στην ιδιοκτησία, στο να έχουμε πολλά υλικά αγαθά, μία ανίατη απληστία σημαδεύει όλη την ανθρώπινη ιστορία και ακόμα και σήμερα λίγοι θα δειπνήσουν μέσα στην πολυτέλεια, ενώ πάρα πολλοί δεν θα έχουν το ψωμί της ημέρας, που χρειάζονται για την επιβίωσή τους”.

Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, έχει αναγάγει την υπεράσπιση των φτωχών σε προτεραιότητά του.

Το Σάββατο, το Βατικανό έκανε δώρο στους άστεγους μία κλινική στην πλατεία του Άγιου Πέτρου, όπου θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 16 χιλιάδες άστεγοι στη Ρώμη και το γεγονός ότι οι περισσότεροι συγκεντρώνονται γύρω από το Βατικανό, είναι πλέον πολύ ορατό, ειδικά όταν καταφεύγουν σε στοές για να κοιμηθούν τη νύχτα.

Για τον φετινό εορτασμό των Χριστουγέννων, εξάλλου, στον στολισμό της μεγαλύτερης εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν 100 χιλιάδες λαμπάκια LED, που καταναλώνουν μόλις το 10% της ενέργειας σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα.

Ακολουθώντας, λοιπόν, το μήνυμα του Πάπα για μία απλή ζωή, πήγα για βουτιά και τα Χριστούγεννα, παρά τη βροχή.

Κρύο είχε, αλλά όχι τόσο πολύ. Δεν βούτηξα, βέβαια, στο Θυμάρι στην αγαπημένη μου ακτή, αλλά στο Π. Φάληρο, στον Μπάτη, στα αβαθή.

Δεν έμεινα και πάνω από πέντε λεπτά στα νερά που δεν τα ένιωθες παγωμένα, επειδή η θερμοκρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από αυτή της θάλασσας.

Αλλά, σταδιακά θα παγώσει κι αυτή. Προς το παρόν είχε μια θολούρα και στον βυθό φαίνονταν μόνο οι αχινοί.

Και οι γλάροι στον ουρανό σε ένα απόλυτα μουντό σκηνικό. Στην πιο παγωμένη -από το 2010 – χριστουγεννιάτικη βουτιά.

Δεν πειράζει, χρόνια πολλά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν με πείθει καθόλου το αντικαπιταλιστικό μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου. Αν το εννοεί, να εγκαταλείψει την πολυτέλεια του Βατικανού, να φορέσει έναν απλό χιτώνα με ένα σχοινί στη μέση -σαν τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης- και να πάει να ζήσει με τους λεπρούς. Πάντως, έχει ενδιαφέρον το ότι η Καθολική Εκκλησία -και όχι μόνο- ανακαλύπτει πάλι την ουσία της ζωής του Χριστού, τώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι απομακρύνονται από τις θρησκείες. Βλέπουν οι παπάδες πως θα εξαφανιστούν από τον χάρτη και τους έπιασαν τα αγνά αισθήματα. Ο χριστιανισμός ηττήθηκε κατά κράτος από τον καπιταλισμό. Περαστικά του. Οι θρησκείες αποτελούν έναν αναχρονισμό. Αρκετά ταλαιπώρησαν την ανθρωπότητα. Φτάνει. Δεν περιμένουμε τον Πάπα να μας μιλήσει για τα καλά της απλής και λιτής ζωής· έχουμε τον Επίκουρο. Και ο Επίκουρος έζησε πριν τον Χριστό. Εύχομαι βουτιές για πάντα. Αν κι εσείς θα βουτάτε και χωρίς ευχές. Να περάσετε όμορφα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.