Αφού οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται, η θάλασσα γιατί είναι τόσο παγωμένη;

Πιτσιρίκο, η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει ζεστάνει τους ωκεανούς, όσο η έκρηξη μίας ατομικής βόμβας ανά δευτερόλεπτο για τα τελευταία 150 χρόνια, όπως αναφέρει ο Guardian.

Πάνω από το 90% της θερμότητας, που έχει εγκλωβιστεί από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έχει απορροφηθεί από τη θάλασσα και ένα μικρό ποσοστό αναλογικά ζεσταίνει τον αέρα, τη γη και τους πάγους.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την άνοδο της στάθμης των υδάτων, με συνέπεια οι καταιγίδες και οι τυφώνες να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζέστης αποθηκεύεται στα βάθη των ωκεανών, αλλά οι μετρήσεις άρχισαν μόλις τις τελευταίες δεκαετίες και εκτιμούν την θερμότητα που έχει απορροφηθεί στη θάλασσα από το 1950 και μετά.

Η νέα μελέτη πηγαίνει πίσω στο 1871, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατανόηση των παλιών αλλαγών που συντελέστηκαν στους ωκεανούς είναι καθοριστική για να προβλεφθεί η μελλοντική επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Guardian, η μέση υπερθέρμανση σε αυτή την περίοδο των 150 χρόνων είναι ίση με 1,5 ατομική βόμβα, σαν αυτή της Χιροσίμα, ανά δευτερόλεπτο.

Αλλά η υπερθέρμανση επιταχύνθηκε έκτοτε, εξαιτίας της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και είναι πλέον ίση με τρεις ως έξι ατομικές βόμβες ανά δευτερόλεπτο.

Η καθηγήτρια Laure Zanna βρίσκει κάπως αγχωτική την παραπάνω τη σύγκριση, αλλά και με τη δική της μέθοδο η υπερθέρμανση που απορροφήθηκε από τους ωκεανούς τα τελευταία 150 χρόνια ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώνει ετησίως όλος ο πληθυσμός της γης.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μεταξύ των πιο επικίνδυνων μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παραθαλάσσιες πόλεις.

Μέρος της οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και αλλού, όμως τα νερά έχουν την τάση να επεκτείνονται και από μόνα τους, καθώς γίνονται θερμότερα.

Ωστόσο, οι θάλασσες δεν ζεσταίνονται ομοιόμορφα, από τα ρεύματα των ωκεανών που μεταφέρουν θερμότητα σε όλο τον κόσμο.

Στον Ατλαντικό για παράδειγμα η άνοδος της στάθμης των υδάτων σε μικρά και μεσαία γεωγραφικά πλάτη προκλήθηκε κατά 50% από ζέστη που μεταφέρθηκε στις περιοχές αυτές με τα ρεύματα.

Και αυτή η μελέτη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν καλύτερες εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε διαφορετικές περιοχές και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για παράκτια μέρη, προκαλώντας πλημμύρες.

Σύμφωνα, επίσης με αυτή τη νέα μελέτη, η υπερθέρμανση των ωκεανών ισοδυναμεί με τρεις ατομικές βόμβες σαν της Χιροσίμα ανά δευτερόλεπτο, για την περίοδο από το 1990 ως το 2015 και είναι η πιο μετριοπαθής από άλλες εκτιμήσεις που έχουν γίνει.

Ωραίες και χρήσιμες οι παραπάνω πληροφορίες, Πιτσιρίκο, αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ότι, αφού οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται, η θάλασσα πώς είναι τόσο παγωμένη;

Και πώς έχουμε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες -κάτω από τις μέσες τιμές για 1,5 μήνα- με εξαίρεση 3 με 4 μέρες σε αυτό το διάστημα;

Ο χιονιάς της Αττικής έγινε, εξάλλου, θέμα και στο Reuters, το οποίο έγραψε ότι οι κάτοικοι της Αθήνας ξύπνησαν την Τρίτη εν μέσω μίας σπάνιας χιονόπτωσης, καθώς ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη ενός ψυχρού κλίματος με παγετό σε ορισμένες περιοχές.

Ο λόφος της Ακρόπολης έχει καλυφθεί με μία λεπτή στρώση χιονιού και τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής έμειναν κλειστά.

Ο πάγος σε μερικά από τα βόρεια προάστια έκανε τους δρόμους μη προσβάσιμους, ενώ το χιόνι διατάραξε και κάποια δρομολόγια τρένων και λεωφορείων.

Η κακοκαιρία “Τηλέμαχος”, όπως την ονόμασαν οι Έλληνες μετεωρολόγοι, βύθισε τις θερμοκρασίες ακόμα και στους -20,9 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή της Δράμας το πρωί της Τρίτης 8/1.

Η θερμοκρασία, πάντως, δεν ήταν και τόσο χαμηλή στο Παλαιό Φάληρο το μεσημέρι της Τρίτης· 8 βαθμούς έδειχνε ένα θερμόμετρο σε φαρμακείο, υπό τον ήλιο, βέβαια.

Έτσι, αποφάσισα να κατέβω Μπάτη για μία βουτιά, αν και ήμουν σφιγμένος αρχικά.

Χαλάρωσα, ωστόσο, όταν είδα έναν πιτσιρικά να έχει δολώσει ένα μικρό ψάρι στο αγκίστρι και να ρίχνει την πετονιά του εκεί που έχει ακόμα μικρότερα μελανούρια, σαργουδάκια, σπαράκια, κακαρέλους, σαλπίτσες γύλους και κοκωβιούς.

Φαίνεται, άλλωστε, και στις φωτογραφίες που έβγαλα στην 8η βουτιά για το 2019 (στις 2178 το σερί), σπάζοντας εν μέσω Ραφαήλ, Σοφίας, Τηλέμαχου (και δεν θυμάμαι πώς είχαν βγάλει τον χιονιά των Χριστουγέννων) και το ρεκόρ της Αριάδνης (είχα ξεκινήσει με 7/8 τότε).

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τείνω πια να πιστέψω πως η υστερία με την κλιματική αλλαγή -εκτός από τεράστια μπίζνα- είναι ένας βολικός τρόπος για να μην ασχολούνται οι άνθρωποι με αυτά που τους καίνε στην καθημερινότητά τους. Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιος να νοιάζεται για τους ωκεανούς και να ξεσκίζει όποιον άνθρωπο είναι δίπλα του και μπορεί να τον ξεσκίσει. Επίσης, δεν με πείθουν όλοι αυτοί που καίγονται για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη -δηλαδή τι θα γίνει σε 100 και 200 χρόνια που δεν θα ζει κανείς μας- αλλά αδιαφορούν αν πεθαίνουν τώρα άνθρωποι δίπλα τους. Γέμισε ο τόπος ακτιβιστές και ΜΚΟ. Πολύ χρήμα ο ακτιβισμός. Ωραία βαφτίζουν τις βροχές και τα χιόνια. Εγώ περιμένω να έρθει το καλοκαίρι, να βαφτίζουν και το αεράκι που κάνει κυματάκια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.