Η δολοφονία του Πολωνού δημάρχου δείχνει πού οδηγούν οι εθνικισμοί

Πιτσιρίκο, οι υποβρύχιες λήψεις του Σαββάτου όχι μόνο ήταν θαμπές και ξεθωριασμένες στα θολά νερά με τον νοτιά, αλλά έβαλα και περσινή ημερομηνία (19/1/2018).

Όχι ότι άλλαξαν και πολλά ένα χρόνο μετά.

Στην Ευρώπη εξακολουθούν να κυριαρχούν οι εθνικισμοί, που μάλλον ήταν και ο λόγος της δολοφονίας του Πολωνού δημάρχου της πόλης Γκντανσκ.

Στην κηδεία του Pawel Adamowicz, ο οποίος μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης, έδωσαν το παρών εκτός από χιλιάδες Πολωνούς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, o Πολωνός πρόεδρος Andrej Duda, ο Λεχ Βαλέσα, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck, ενώ ο κόσμος στους δρόμους έβλεπε τα τεκταινόμενα σε γιγαντοοθόνες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η δολοφονία ενός φιλελεύθερου πολιτικού, που ήταν συχνά επικριτικός προς τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος, ήταν ενδεικτική της φορτισμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί σε πολλά μέρη της ανατολικής Ευρώπης, όπου λαϊκιστές ηγέτες προωθούν τα εθνικιστικά πάθη.

Η πομπή πέρασε από πολλά σημεία που σημάδεψαν την 53χρονη ζωή του Adamowicz, πριν καταλήξει στην εκκλησία St Mary’s Basilica, όπου θα γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία το Σάββατο 19/1.

Οι χιονισμένοι σε πολλά σημεία δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι από το πλήθος που ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στον μακροβιότερο δήμαρχο της πόλης, ο οποίος είχε τα ηνία του Γκντανσκ από το 1998, και τον Οκτώβριο του 2018 είχε επικρατήσει του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (Pis) στις δημοτικές εκλογές.

«Όλοι νιώθουμε ένα μεγάλο κενό για τον χαμό του δημάρχου μας, κυρίως επειδή έφυγε με τέτοιο τρόπο σε μία τέτοια πόλη, σε μία στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά μια 46χρονη δασκάλα.

Οι αρχές έχουν συλλάβει έναν 27χρονο για το φονικό, ο οποίος είχε ποινικό μητρώο, αλλά έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο το μικρό του όνομα Stewan W.

O δράστης, αφού μαχαίρωσε τον δήμαρχο επί σκηνής, πήρε το μικρόφωνο και είπε στο εμβρόντητο πλήθος ότι το έκανε επειδή το κόμμα στο οποίο ήταν παλιά ο Adamowicz τον έβαλε φυλακή.

Είχε αποφυλακιστεί, μάλιστα, μόλις πριν ένα μήνα και αφού εξέτισε ποινή 5,5 χρόνων για απόπειρα ληστείας τράπεζας.

Oι αρχές συνέλαβαν επίσης άλλα δέκα άτομα που καλούσαν μέσω διαδικτύου για φόνους και βία, λίγο μετά τον θάνατο του Πολωνού δημάρχου.

Ο Adamowicz ήταν μεταξύ των 11 Πολωνών δημάρχων που είχαν στοχοποιηθεί από μία ακροδεξιά οργάνωση, επειδή υπέγραψαν μία διακήρυξη καλωσορίσματος προσφύγων το 2017.

Η υποστήριξη για το κόμμα PiS υποχώρησε κι άλλο στο 30% μετά τη δολοφονία του Adamowicz, ενώ ήταν στο 33% τον Νοέμβριο του 2017.

Και για την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, η υποστήριξη δεν υπερβαίνει το 25%.

Πέρα από το γεγονός ότι καλωσόριζε τους μετανάστες, ο Adamowicz ήταν γνωστός και για τις προσπάθειές του να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, κι ενώ το PiS επιδιώκει να αυξήσει τον κυβερνητικό έλεγχο στο δικαστικό και άλλα σώματα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι προφανές πως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τους φασίστες και τους ρατσιστές στην Ευρώπη, και, ειδικότερα, στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ίσως ήταν λάθος η είσοδος αυτών των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο γρήγορα. Σίγουρα ήταν λάθος η στοχοποίηση ολόκληρων λαών από ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτά τα λάθη πληρώνονται. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ άσχημη και θα γίνεται όλο και χειρότερη. Το μέλλον που κάποιοι φοβόντουσαν είναι ήδη εδώ. Αλλά πολλοί κάνουν πως δεν το βλέπουν. Αυτό δεν θα βοηθήσει σε τίποτα. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. Πολλοί Έλληνες είναι εθνικιστές αλλά δεν το καταλαβαίνουν καν. Οι Έλληνες νομίζουν πως δεν είναι εθνικισμός να πιστεύει το 89% των πολιτών πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος από τον πολιτισμό των άλλων λαών. Δεν περίμενα ποτέ πως η Ευρώπη θα έπεφτε πάλι στους εθνικισμούς που τόσο ακριβά πλήρωσε. Αλλά δεν ξεχνάω και ποτέ πως ο φασισμός γεννήθηκε στην Ευρώπη. Ο φασισμός είναι δημιούργημα του ευρωπαϊκού «πολιτισμού». Όσο για τον εθνικισμό και τον σοβινισμό είναι όροι που γεννήθηκαν στην Γαλλία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.