Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.

Πιτσιρίκο, σπασμένη διαδήλωση χθες, αφού αυτή τη φορά δεν ήρθαν ναυλωμένα πούλμαν από όλη την Ελλάδα στην πλατεία Συντάγματος.

Και σκόρπιοι άνθρωποι σήμερα από εδώ και από εκεί με τη δυνατή βροχή.

Ήταν το τέλος εποχής που άξιζε στους επαγγελματίες “μακεδονομάχους” και λοιπούς εθνικιστές υπερπατριώτες.

Γιατί όσα ψέματα κάποιος και να πει, όσους εθνικούς μύθους αποκλειστικά για προσωπικό όφελος και να συντηρεί, όσους αγώνες άλλων κι αν καπηλευτεί, κάποτε η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

Είναι αυτό που είχε πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν. “Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.”.

Και μιας και σήμερα, που -κατά σατανική σύμπτωση με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη μέρα που κέρδισε τις εκλογές στις 25 Γενάρη 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ- ψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών, δύο επισημάνσεις μπορούν να γίνουν.

Πρώτον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλύτερος πολιτικός παίκτης της σύγχρονης εποχής.

Όχι καλός πολιτικός, καλός πολιτικός παίκτης· δηλαδή, έχει την ικανότητα να κερδίζει τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Και δεύτερον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ανάχωμα για τη Χρυσή Αυγή, που μπορεί να τραμπουκίζει και να παραμένει ενισχυμένη, αλλά την ίδια στιγμή παραμένει και απομονωμένη.

Θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση, άλλωστε, δεν είναι και τόσο μακρινά τα σχόλια περί σοβαρής Χρυσής Αυγής.

Βλέπουμε, επίσης, διάφορες εκδοχές της σοβαρής Χρυσής Αυγής ανά τον κόσμο, όπως στις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και γενικά ότι οι εθνικισμοί έχουν παγκοσμίως γιγαντωθεί.

Θα πει ο δικηγόρος του διαβόλου ότι και στην Ελλάδα υιοθετείται μία ακροδεξιά ρητορική.

Όμως, τελικά, η συζήτηση για τη συμφωνία δεν έγινε σε υψηλούς τόνους στη Βουλή.

Ίσως να φοβήθηκαν ότι, αν συνεχιστεί η κλιμάκωση της έντασης, θα τους πάρει όλους η μπάλα, μετά τις επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών, ακόμα και με μολότοφ.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα μετράει.

Αυτό που θα μετρήσει πιο πολύ, βέβαια, είναι κάποια στιγμή να αλλάξουμε νοοτροπία.

Αρχής γενομένης από τα σχολεία. Να μάθουν πρώτα απ’ όλα τα παιδιά να μην βλέπουν τους άλλους σαν εχθρούς.

Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υποβαθμιστεί η σημασία που δίνουμε στις νίκες και στις ήττες, ειδικά στον αθλητισμό.

Ούτε οι πρώτες είναι κάτι σαν εθνικός θρίαμβος, ούτε οι δεύτερες ισοδυναμούν με καταστροφή.

Βγαίνουν πολλοί τώρα και κατηγορούν τα παιδιά στην Αυστραλία που έβριζαν εν χορώ τον Ναδάλ στον αγώνα με τον Τσιτσιπά, αλλά πρώτα θα πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη.

Αφού έτσι δεν τα μαθαίνουμε; Να θεωρούν τους αντιπάλους, εχθρούς; Και ότι είμαστε ανώτεροι όλων;

Πρέπει, όμως, να είμαστε ταπεινοί. Η θάλασσα μου το διδάσκει αυτό.

Τον χειμώνα με τα άγρια κύματά της και τα παγωμένα τα νερά της. Τότε που νιώθεις τόσο μικρός στη μεγάλη αγκαλιά της.

Είναι κάτι χειμωνιάτικα μπάνια που σε κάνουν να νομίζεις ότι το καλοκαίρι δεν θα έρθει ποτέ.

Κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού είναι και μία πνευματική δοκιμασία τελικά.

Όπως ήταν και σήμερα η βουτιά σε ένα απόκοσμο σκηνικό βροχής, swell κύματος και αφρικανικής σκόνης στη μεγάλη αμμουδιά.

Αλλά μου έρχεται πάντα η ρήση του Πάμπλο Νερούντα, κάθε φορά που η άνοιξη μοιάζει να είναι τόσο μακριά.

“Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να κάνεις την άνοιξη να μην έρθει”.

Αλλά μιας και ο λόγος για λουλούδια, με εξαφάνιση λόγω της αστικοποίησης και των πρακτικών στις καλλιέργειες, απειλούνται σχεδόν 750 είδη της άγριας χλωρίδας στη Γαλλία, τα οποία αντιστοιχούν στο 15% των 5.000 που υπάρχουν σε όλη τη Γαλλία, όπως αναφέρει η Le Monde.

Eίναι η πρώτη φορά που έγινε μία τέτοια έρευνα στη Γαλλία, η οποία κράτησε τρία χρόνια και έδειξε ότι από τα 4.892 ενδημικά άγρια είδη τα 742, δηλαδή, το 15% απειλείται με εξαφάνιση.

Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση για 51 από τα 742 αυτά είδη.

Ανάμεσα στις απειλές για τη χλωρίδα, ξεχωρίζουν η αλλοίωση των φυσικών ενδιαιτημάτων τους, η αύξηση της αστικοποίησης και η εντατικοποίηση ή η εγκατάλειψη κάποιων πρακτικών καλλιέργειας.

Παρά την ανησυχητική κατάσταση, υπάρχουν ακόμα περιθώρια αντίδρασης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που προτείνουν να δημιουργηθούν προστατευόμενες εκτάσεις, τράπεζες σπόρων, έτσι ώστε να φυτεύονται τα απειλούμενα είδη.

Αλλά για να διασφαλιστεί η επιτυχία, πρέπει αυτές οι δράσεις να γίνουν συνείδηση στον καθένα και να αλλάξουν οι πρακτικές ολόκληρης της κοινωνίας.

Εκτός από τα φυτά, με …εξαφάνιση κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι και ήταν η σειρά της Apple να απολύσει 200 υπαλλήλους της από τον αυτόνομο όμιλο οχημάτων Project Titan, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες του CNBC.

Οι απολύσεις θεωρούνται ως αναμενόμενη αναδιάρθρωση της νέας ηγεσίας του Project Titan.

“Καθώς η ομάδα εστιάζει τις εργασίες της σε κομβικούς τομείς για το 2019, μερικοί όμιλοι μετακινούνται σε projects σε άλλα τμήματα της εταιρίας για να υποστηρίξουν την εκμάθηση λειτουργίας μηχανών και άλλες πρωτοβουλίες της Apple.

Οι απολύσεις δεν επιβεβαιώθηκαν, ούτε διαψεύστηκαν από την Apple.

Tην περσινή χρονιά η εταιρία κατασκευής των iPhone προσέλαβε τον Doug Field, βετεράνο της Apple και αντιπρόεδρο στο τμήμα μηχανικών της Tesla για να ηγηθεί του Project Titan μαζί με τον Bob Mansfield.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όντως είναι παίκτης ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά είναι παίκτης για τον εαυτό του. Και τη Χρυσή Αυγή ξέρει να την κάνει πρόβλημα για τους δεξιούς αντιπάλους του. Αυτό που είπε ο Λίνκολν ισχύει και για τον Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, η λύση του Μακεδονικού είναι μια θετική εξέλιξη. Και θα έχει συντελέσει σε αυτήν ο Τσίπρας, που δεν μου είναι συμπαθής. Αλλά ας περάσουμε στα σημαντικά. Ένας φίλος αναγνώστης μου έγραψε σήμερα το πρωί το εξής: “Είμαι στο Φάληρο και βλέπω τη θάλασσα. Αν βουτήξει και σήμερα ο κ. Βαγγέλης, θέλω να του ζητήσεις αυτόγραφο εκ μέρους μου.”. Οπότε, σας παρακαλώ να μου στείλετε με μέιλ ένα αυτόγραφο με αφιέρωση στον Γιάννη. Σας ευχαριστώ. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.