Ο Αλέξης Τσίπρας, οι εκλογές και το βραβείο Νόμπελ

Πολλοί είναι αυτοί που απορούν γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τόσο ζεστά τη Συμφωνία των Πρεσπών και γιατί προσπαθεί να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο.

Προσοχή, όχι τον Σεπτέμβριο -που ολοκληρώνεται η τετραετία από τις προηγούμενες εκλογές- αλλά τον Οκτώβριο, την ύστατη επιτρεπτή ημερομηνία.

Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, δόθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

Αν η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα είναι τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019.

Φανταστείτε, λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας -και υποψήφιος στις εκλογές- να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ένα νομπελίστα υποψήφιο πρωθυπουργό και απέναντί του το ζαβό παιδί του Μητσοτάκη, περιτριγυρισμένο από ακροδεξιούς.

Σε μια χρεοκοπημένη χώρα που ο ηττημένος λαός της αναζητεί την νίκη ακόμα και στους αγώνες Ελλήνων πρωταθλητών, μπορεί κάποιος να φανταστεί τι θα σημαίνει η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Αλέξη Τσίπρα λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Γιατί, βέβαια, βραβείο Νόμπελ στον Τσίπρα σημαίνει πως ο Τσίπρας και η Ελλάδα θα είναι πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες του κόσμου και πρώτη είδηση σε όλα τα κανάλια του πλανήτη.

Ποιον θα ψηφίσουν οι Έλληνες στις εκλογές;

Τον νομπελίστα Τσίπρα ή το ζαβό παιδί του Μητσοτάκη;

Και τι θα πουν οι άλλοι, αν οι Έλληνες ψηφίσουν το ζαβό παιδί του Μητσοτάκη;

Αν η Συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ και ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να κρατηθεί στην κυβέρνηση μέχρι και τον Μάιο, είναι πολύ πιθανό στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφιος σαν νομπελίστας, αφού η Βουλή ουσιαστικά το καλοκαίρι δεν λειτουργεί και εκλογές δεν γίνονται ποτέ στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι πολύ καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την Νορβηγία -το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται από τη Νορβηγία και όχι από τη Σουηδία, όπως τα υπόλοιπα- δίνουν προβάδισμα στον Αλέξη Τσίπρα, αφού στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης άνθρωποι όπως ο Χένρι Κίσινγκερ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν γίνουν εκλογές τον Μάιο ή τον Μάρτιο -και ο Αλέξης Τσίπρας ηττηθεί- πάλι θα είναι κερδισμένος ο Αλέξης Τσίπρας, αν τον Οκτώβριο του απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης.

Αφενός το όνομα του Αλέξη Τσίπρα θα μπει δίπλα στα ονόματα του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη -ως το τρίτο Νόμπελ σε Έλληνα- και αφετέρου θα μπει δίπλα στα ονόματα των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων του πλανήτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι πια ένας πρώην πρωθυπουργός αλλά ένας νομπελίστας.

Και βέβαια, θα είναι η κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς.

Ποιος θα αμφισβητήσει των πρωτοκαθεδρία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντροαριστερά, αν του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ;

Well done Alexis!

(Τη μια και μοναδική φορά στη ζωή μου που συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα -στο πλαίσιο μιας συνέντευξης-, οφείλω να παραδεχτώ πως δεν με εντυπωσίασε με το πνεύμα του, ούτε μου φάνηκε ικανός για πολύ σύνθετες σκέψεις. Αν και το πιθανότερο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολύ έξυπνους συμβούλους.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.