Τα -πάλαι ποτέ- 500ευρα και ποιοι από τα κίτρινα γιλέκα κάνουν κόμματα

Καταργούνται τα 500ευρα, Πιτσιρίκο, αλλά μικρό το κακό, καθώς, όπως γράφει και η Le Monde, η πλειοψηφία των Γάλλων δεν έχει δει ποτέ το βιολετί χρώμα τους, οπότε η κατάργησή τους δεν θα θα της κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη.

Από την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, πάντως, οι εθνικές τράπεζες των 17 από τις 19 χώρες της ευρωζώνης σταμάτησαν τη διάθεση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ.

Μόνο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας και της Αυστρίας θα συνεχίσουν να τα εκδίδουν για τρεις μήνες ακόμα για λογιστικούς λόγους.

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα εξακολουθεί να έχει αξία και οι πολίτες θα μπορούν να το ανταλλάσσουν στις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους για απεριόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι να εξαφανιστεί από την κυκλοφορία.

Το 2017 τα 500ευρα αντιστοιχούσαν στο 22% της αξίας των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούσαν συνολικά, ενώ τα 50ευρα στο 42%.

Το 2008 τα 500ευρα αντιστοιχούσαν στο 35% της αξίας του συνόλου των χαρτονομισμάτων.

Η κατάργησή τους γίνεται και για να αποφευχθούν παράνομες δραστηριότητες.

Αρχικά ήταν χρηστικά, καθώς με 2.000 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε μία βαλίτσα, μετέφερε κάποιος 1 εκ. ευρώ.

Για το ίδιο ποσό θα χρειαζόταν 50 χιλιάδες χαρτονομίσματα των 20 ευρώ σε μία βαλίτσα, κάτι που δεν θα ήταν καθόλου διακριτικό.

Αλλά τα 20ευρα αποδείχτηκαν τελικά περισσότερο απαραίτητα για τις καθημερινές συναλλαγές, σε αντίθεση με τα 500ευρα, που δεν βοήθησαν στην καταπολέμηση της φτώχειας και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Η κατάργησή τους δεν ήταν, πάντως, εύκολη υπόθεση, καθώς στη Βιέννη και το Βερολίνο υπήρχαν αντιδράσεις, που φαντάζουν αδιανόητες για τους κατοίκους του Παρισιού και των Βρυξελλών.

Οι Γερμανοί είναι, όμως, συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν μετρητά και για συναλλαγές με μεγάλα ποσά, όπως για να αγοράσουν ένα ψυγείο ή, ένα αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχει επίσης στη Γερμανία πλαφόν για συναλλαγές με μετρητά, όπως στη Γαλλία που είναι τα 1.000 ευρώ.

Έτσι, οι Γερμανοί πραγματοποιούν το 80% των συναλλαγών τους με μετρητά, ενώ οι Γάλλοι το 68% και οι Ολλανδοί το 45%.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι οι Γερμανοί είναι υπερευαίσθητοι με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και θεωρούν ότι την τραπεζική τους κάρτα μπορούν να τους την υποκλέψουν, τα μετρητά όχι.

Και παρά την ανάπτυξη των πληρωμών με κινητό, ανάλογη είναι η νοοτροπία που επικρατεί και στην Αυστρία.

Και εκ διαμέτρου αντίθετη στη Σουηδία, όπου η χρήση μετρητών για τις συναλλαγές των πολιτών μειώθηκε από 40% το 2010 σε 10% το 2018.

Στη Στοκχόλμη η Κεντρική Τράπεζα θέλει να περάσει σε ένα 100% ψηφιακό νόμισμα, ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις πειραματίζονται με την πληρωμή, χάρη στις ψηφιακές μάρκες που εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα.

Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο άλμα για το Βερολίνο ή τη Βιέννη.

Με 500ευρα ή μη, τα συνήθη υποζύγια την πληρώνουν σε αυτή τη ζωή, ακόμα και για την κλιματική αλλαγή.

Αφού, όπως γράφει ο Guardian, επικαλούμενος σχόλιο του αντιπροέδρου της Κομισιόν Frans Timmermans, το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, απαιτεί από τις κυβερνήσεις να αποδείξουν ότι οι απλοί άνθρωποι και οι οικονομικές ελίτ θα επωμιστούν μαζί το κόστος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Γιατί ήταν τα κίτρινα γιλέκα που έδειξαν ότι πρέπει να μοιραστεί το βάρος.

Ο Timmermans επέκρινε, εξάλλου, και όσους είναι αντίθετοι σε κάποιες αλλαγές που προωθούνται από την ΕΕ, όπως τα πλαστικά μίας χρήσης και τα αμάξια με λιγότερες εκπομπές ρύπων.

“Αυτά είναι παιχνίδια όσων αρνούνται την κλιματική αλλαγή ή αρνούνται την ανάγκη για βιωσιμότητα και νομίζουν ότι θέλουμε να τους πάρουμε τα αυτοκίνητά τους και όλα όσα ομορφαίνουν τη ζωή τους, αλλά δεν είναι έτσι” συμπλήρωσε ο Timmermans.

“Aν βάλουμε τις πολιτικές μας στη σωστή σειρά, θα έχουμε μία βιώσιμη κοινωνία και όχι μόνο δεν θα χαμηλώσουμε, αλλά θα βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, που δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική ανάπτυξη και τους μισθούς, αλλά και με το να αναπνέουμε καθαρό αέρα και να πίνουμε καθαρό νερό” συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Timmermans επισήμανε και ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και με έναν ισότιμο τρόπο.

“Το ερώτημα που θέτουν τα κίτρινα γιλέκα και άλλοι είναι ότι γιατί ενώ ο απλός κόσμος σηκώνει το βάρος που του αναλογεί σε όλο αυτό, δεν κάνουν και  οι ελίτ το ίδιο;” υποστήριξε επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας ότι, “αν δημιουργήσεις την εντύπωση ότι είναι ένα βάρος που σηκώνουν μόνο οι πολίτες και όχι οι εταιρίες, τότε ο κόσμος θα σταθεί απέναντι, οπότε πρέπει να είμαστε όλοι μαζί με έναν ισότιμο τρόπο σε αυτό”.

Στο μεταξύ, ένας δεύτερος ηγέτης από τα κίτρινα γιλέκα ανακοίνωσε ότι ιδρύει κόμμα, ζητώντας να αφαιρεθούν προνόμια από βουλευτές, να χρηματοδοτηθούν κατοικίες για άστεγους από δωρεές επιχειρήσεων, να μειωθεί ο ΦΠΑ σε απαραίτητα προϊόντα και να αυξηθούν οι φόροι στα μεγάλα εισοδήματα.

Το θέμα είναι, βέβαια, ότι πολλοί θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή έχει να κάνει κυρίως με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Κι ενώ η μεγαλύτερη επίπτωσή της, παγκοσμίως, είναι οι πλημμύρες.

Κάτι που επισημαίνεται ελάχιστα, με συνέπεια αρκετοί να αποζητούν κι άλλες βροχές, τη στιγμή που το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο με λιμνάζοντα νερά παντού και με κίνδυνο για κατολισθήσεις και καθιζήσεις.

Το να βρέξει παραπάνω από το κανονικό δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα αποθέματα νερού.

Το πλεονάζον νερό δεν αποταμιεύεται, δεν μπορεί να το απορροφήσει το έδαφος και απλά παρασύρει σκουπίδια και μεταφέρει ένα σωρό βλαβερές ουσίες στη θάλασσα, όπου και την Τρίτη τα πάντα ήταν θολά, αλλά από τον νοτιά.

Εκτός από τα κύματα, φωτογράφισα, πάντως, και μικρόψαρα, καλόγριες, μουρμούρες, μπαρμπούνια, κακαρέλους, γύλο και σαργό, μένοντας για πρώτη φορά το 2019 περίπου 20 λεπτά στα παγωμένα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλό είναι που καταργούνται τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Μακάρι να καταργηθεί εντελώς το χρήμα. Σε κάθε του μορφή. Τα Κίτρινα Γιλέκα, όπως πάνε τα πράγματα, θα κάνουν το κόμμα “Οι Μονόφθαλμοι”. Φεύγουν τα μάτια των διαδηλωτών με μεγάλη ταχύτητα. Οι πλαστικές σφαίρες κάνουν δουλίτσα. Πάλι καλά που τους αφήνουν το ένα μάτι για να βλέπουν. Μεγάλες καρδιές οι μπάτσοι στη Γαλλία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.