Η τελευταία μέρα του χειμώνα

Πιτσιρίκο, απάντηση στο ρητορικό ερώτημά σου “δεν καταλαβαίνω τι θέλουν τα κίτρινα γιλέκα” δίνει και πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία η δημοτικότητα του Μακρόν ανακάμπτει σε επίπεδα προ Νοεμβρίου 2018, όταν ξεπήδησε το εν λόγω κίνημα.

Συγκεκριμένα, το 32% θεωρεί καλό πρόεδρο τον Macron, η δημοφιλία του οποίου είχε ανάλογο ποσοστό και όταν άρχιζαν οι διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Odoxa, που δημοσιεύει το Reuters.

Aντίθετα, τον Δεκέμβριο του 2018, που είχαν γίνει και επεισόδια και καταστροφές με καμένα αμάξια και σπασμένα παράθυρα κατά τις κινητοποιήσεις στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, η δημοτικότητα του Macron είχε υποχωρήσει στο 27%.

Αυτές οι διαδηλώσεις αποτέλεσαν και τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς άρχισαν με αφορμή το υψηλό κόστος ζωής, αλλά εξελίχθηκαν σε ένα γενικότερο κίνημα κατά του ίδιου και της πολιτικής υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων που ακολουθεί ως πρώην τραπεζίτης.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 55% πιστεύει πως οι διαδηλώσεις πρέπει να σταματήσουν και είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία τάσσεται εναντίον τους από τότε που άρχισαν.

Ούτως ή άλλως, οι διαδηλώσεις είναι πλέον όλο και πιο μικρές και λιγότερο βίαιες μετά το πικ τους τον Δεκέμβριο του 2018, όταν το Παρίσι βίωσε τους χειρότερους βανδαλισμούς και λεηλασίες εδώ και δεκαετίες.

Τα νούμερα ανέβηκαν, πάντως, λίγο το περασμένο Σάββατο 23/2, που σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών 46.600 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία για 15ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η δημοφιλία του Macron ανέβηκε μετά την υπόσχεσή του να σταματήσει τη βία στις διαδηλώσεις, αλλά και χάρη σε έναν κύκλο διαλόγου με τους πολίτες που ξεκίνησε σε διάφορα μέρη της χώρας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Είχε, μάλιστα, θερμή υποδοχή το Σάββατο 23/2 στο ετήσιο αγροτικό φεστιβάλ στο Παρίσι, όπου έβγαλε φωτογραφίες με το κοινό και μίλησε με αγρότες, καθώς πέρασε αρκετές ώρες ανάμεσα στον κόσμο και τα ζώα.

Ήταν μία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα σε σχέση με πέρσι, όταν είχε αποδοκιμαστεί στο ίδιο φεστιβάλ.

Αλλά από τη Γαλλία ας περάσουμε στην Ουαλία, όπου οι 19,1 βαθμοί Κελσίου ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ Φεβρουάριο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 18,6 από το μακρινό 1990, όπως αναφέρει το Skynews.

Μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου καλύφθηκε, εξάλλου, και από ομίχλη, αλλά, όταν καθάρισε η ζέστη επανήλθε, με τις θερμοκρασίες να είναι 5 με 7 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε σχέση, μάλιστα, με τον Φεβρουάριο του 2018, όταν είχαν σημειωθεί χιονοπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέτος οι θερμοκρασίες είναι κατά 10 βαθμούς υψηλότερες.

Μία από τις πιο ζεστές περιοχές είναι το Μάντσεστερ με 17 βαθμούς, ενώ το 2018 τέτοια εποχή είχε 7 και ο μέσος όρος είναι 8.

Στο Λονδίνο η θερμοκρασία έφτασε επίσης τους 16 βαθμούς φέτος, έναντι 6 τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ ο μέσος όρος είναι 9.

Υπάρχει μία αύρα της άνοιξης στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάρκα και παραλίες που είχαν κλείσει για τον χειμώνα, γέμισαν τώρα κόσμο, που απολαμβάνει τον ήλιο και μόνο η ομίχλη μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στις συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων και των πτήσεων το βράδυ και μέχρι νωρίς το πρωί.

Ένας αντικυκλώνας που έχει αναπτυχθεί στη βορειοδυτική Ευρώπη, όπως είχε συμβεί και στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου είναι ο λόγος της καλοκαιρίας και τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά και ο λόγος της κακοκαιρίας στην Ελλάδα, καθώς ο αντικυκλώνας εμποδίζει το ψύχος να κινηθεί προς εκεί, κι έτσι έρχεται σε μας.

Όχι, βέβαια, για πολύ ακόμα και η Δευτέρα μπορεί να ήταν και η τελευταία μέρα του χειμώνα.

Σίγουρα ήταν καλύτερη από την Κυριακή.

Χαρίζοντάς μου ένα πεντάλεπτο στα παγωμένα νερά του Μπάτη, όπου εκτός από χελιδόνια της θάλασσας και αχινούς, απαθανάτισα κατά λάθος (για γλάρο πήγαινα) κι έναν ακόμα χειμερινό κολυμβητή, την ώρα που ετοιμαζόταν να μπει.

Κι ενώ ο ήλιος για άλλη μέρα δεν έλεγε να βγει.

Καθώς ο βοριάς έφερνε σύννεφα ξανά και ξανά.

Θα έρθει, όμως, η μέρα που θα χάσει το παιχνίδι από τον ήλιο οριστικά.

Όπως και στον μύθο του Αισώπου, που ο ήλιος κερδίζει στο τέλος τον βοριά.

Και δεν μπορεί, κάποτε και η άνοιξη θα ξεσπάσει πια, στέλνοντας τον χειμώνα του 2018-19 για πάντα στην ιστορία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, για να έχουν αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις, πρέπει να έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο. Το να διαδηλώνουμε για να διαδηλώνουμε, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Επίσης, ζούμε σε μια εποχή που οι διαδηλώσεις δεν αρκούν. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πιέσεις την εξουσία. Πιο αποτελεσματικοί. Πάντως, διαδήλωση το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα στη δουλειά -όπως κάνουν τα κίτρινα γιλέκα-, δεν είναι κάτι που θα φέρει αποτελέσματα. Επίσης, πρέπει να εκμεταλλεύεσαι την αρχή των διαδηλώσεων, όταν ο κόσμος είναι “ζεστός” και συμμετέχει. Τα πρώτα χρόνια μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας, είχαμε πολλές διαδηλώσεις και πολλές 24ωρες απεργίες. Αυτό οδήγησε τους πολίτες στα σπίτια τους, γιατί δεν ήρθε ούτε μια μικρή νίκη από όλα αυτά. Τουλάχιστον έρχεται η άνοιξη. Είναι κι αυτό μια νίκη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.