Να μην γίνει η Βενεζουέλα η νέα Συρία

Aυτό ακριβώς που έγραψες στο κείμενο του Ηλία, Πιτσιρίκο, είναι όλη η αλήθεια για τη Βενεζουέλα.
Επειδή δεν δηλώνει υποταγή στις ΗΠΑ, θυμίζοντας την Κούβα παλιότερα, γίνονται όλα αυτά.

Το θέμα είναι, βέβαια, να μην γίνει η Βενεζουέλα η νέα Συρία.

Η Συρία που, οκτώ χρόνια μετά από τον “φυτευτό” εμφύλιο, συνεχίζει να βιώνει τον θάνατο και την καταστροφή σε πολλά ακόμα μέρη της.

Και τουλάχιστον 29 παιδιά και νεογέννητα πέθαναν σε έναν καταυλισμό της βορειανατολικής Συρίας τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, κυρίως από υποθερμία, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Περίπου 23 χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις μάχες στην περιοχή Deir ez-Zor ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που στηρίζουν οι ΗΠΑ, έφτασαν σε αυτό το διάστημα στον καταυλισμό al-Hol, όπου η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

Παιδιά πεθαίνουν από υποθερμία, καθώς οι οικογένειές τους φεύγουν για να σωθούν, ανέφερε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Συρία Elizabeth Hoff.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για 33 χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που βιώνουν πολύ ψυχρές χειμερινές συνθήκες.

Πολλοί εξ αυτών εκτοπίστηκαν και περπάτησαν για μέρες, φτάνοντας υποσιτισμένοι και εξαντλημένοι στον καταυλισμό, μετά από χρόνια εξαθλίωσης που πέρασαν κάτω από τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Χιλιάδες νεοφερμένοι πέρασαν αρκετές νύχτες στην ύπαιθρο, χωρίς σκηνές, κουβέρτες και θέρμανση, αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πλέον γίνεται αγώνας δρόμου εν όψει των νέων αφίξεων, προκειμένου να υπάρχει εμβολιασμός και τα υποσιτισμένα παιδιά να μεταφερθούν σε κοντινό νοσοκομείο.

Αλλά η γραφειοκρατία και οι περιορισμοί για λόγους ασφαλείας κάνουν την πρόσβαση στον καταυλισμό δύσκολη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά άρση αυτών των εμποδίων, για να δώσει την απαραίτητη βοήθεια και να σωθούν ζωές.

Δυστυχώς, όμως, πιθανότερο είναι να βελτιωθεί ο καιρός, παρά κάτι άλλο στις ζωές αυτών των ανθρώπων.

Όπως στην Ελλάδα, που ο Φεβρουάριος μπήκε ανοιξιάτικος, σχεδόν καλοκαιρινός και είπα καλό μήνα με μία ακόμα βουτιά στη Σαλαμίνα.

Στα Περιστέρια εννοείται, και αυτή τη φορά έφτασα, μάλιστα, μέχρι τα νησάκια φωτογραφίζοντας τους γλάρους και τους θαλασσοκόρακες από κοντά.

Αλλά και μία χειλού, δύο ανεμώνες, που είναι τοξικές σαν μέδουσες -αφού στην πραγματικότητα είναι μέδουσες που απλά δεν μετακινούνται- ένα βυθισμένο κανό, έναν χάνο, έναν γύλο, έναν κακαρέλο και μερικές σάλπες, με σαργουδάκια και κεφαλοπουλάκια.

Ήταν και πάλι εκεί τα δύο σκυλιά, αλλά είχαν και παρέα αυτή τη φορά και μόνο το ένα ήρθε κοντά.

“Σημαδεύοντας” τη ρόδα του αυτοκινήτου, προφανώς, οριοθετώντας την περιοχή του.

Έβγαλα κι ένα άλλο σκυλί φωτογραφία, αφού χάρηκα που το είδα ξανά τροφαντό, καθώς μερικούς μήνες πριν σάπιζε κυριολεκτικά από το καλαζάρ.

Είχε φοβερές δερματικές αλλοιώσεις στα αυτιά και στις κλειδώσεις.

Αλλά, χάρη στη φιλοζωική και όλες τις αρμόδιες τοπικές αρχές, υποβλήθηκε στην κατάλληλη θεραπεία και πλέον είναι καλά· απλά, πρέπει να παίρνει ένα χαπάκι για 1-2 μήνες ακόμα καθημερινά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η υπόθεση της Βενεζουέλας είναι το πλήρες ξεβράκωμα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Αν κρίνω από αυτά που διαβάζω, πρέπει να χώνει πολλά λεφτά η Πρεσβεία στην Ελλάδα. Τρώει πολύς κόσμος. Περίεργο, μέχρι χτες έβριζαν τον Τραμπ και τώρα είναι πολύ υπέρ του να ανατραπεί ο Μαδούρο και να πάρουν αμερικάνικες εταιρείες το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Για την Δημοκρατία, βέβαια. Αλίμονο. Και για τα δικαιώματα. Χαχαχαχαχαχα!!! Σήμερα, με τον υπέροχο καιρό που είχε, πρέπει να κάνατε και ηλιοθεραπεία. Αν έκανα εγώ ηλιοθεραπεία στο κέντρο της Αθήνας, εσείς πρέπει να βάλατε και αντηλιακό. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.