Ο καλός μας ο καιρός

Πιτσιρίκο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif έγραψε στο Twitter ότι “οι ΗΠΑ υποστηρίζουν δικτάτορες, σφαγείς και τρομοκράτες στη Μέση Ανατολή”, όπως μεταδίδει το Reuters.

To σχόλιο του Ιρανού υπουργού έγινε ως απάντηση σε μία ομιλία του Donald Trump, κι ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν κλιμακωθεί μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν τον Μάιο του 2018 και τις κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου στην Τεχεράνη.

“Η εχθρική στάση των ΗΠΑ τις οδηγεί στο να υποστηρίζουν δικτάτορες, σφαγείς και ακραίους που μόνο καταστροφή έχουν φέρει στην περιοχή μας” ήταν για την ακρίβεια το σχόλιο του Zarif.

O Trump είχε αποκαλέσει με τη σειρά του το Ιράν ως “τον υπ’ αριθμόν ένα χορηγό της τρομοκρατίας”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του έδρασε αποφασιστικά για να το αντιμετωπίσει.

“Είναι ένα ριζοσπαστικοποιημένο καθεστώς, κάνουν κακά πράγματα και θα έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα για ένα καθεστώς, που τραγουδάει θάνατος στην Αμερική και απειλεί με γενοκτονία τον εβραϊκό λαό” συμπλήρωσε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

O Zarif απάντησε λέγοντας ότι το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης και της εβραϊκής κοινότητάς του, ετοιμάζεται να γιορτάσει την 40η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης τη Δευτέρα.

“Οι Ιρανοί, συμπεριλαμβανομένων και των Εβραίων συμπατριωτών μας, ετοιμαζόμαστε για γιορτάσουμε 40 χρόνια προόδου, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, καθώς ο Donald Trump μόλις εκτόξευσε νέες κατηγορίες εναντίον μας” έγραψε στο Twitter o Ιρανός υπουργός.

Κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Hassan Rouhani, υποστηρίζουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία (του Ιράν) βιώνει την πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση εδώ και 40 χρόνια, εξαιτίας και των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι τίποτα δεν αλλάζει τελικά.

Εκτός από τον καιρό, τον μοναδικό που είναι γενναιόδωρος μαζί μας, γενικά.

Αφού και αυτές οι τελευταίες βροχές δεν προκάλεσαν πολλά προβλήματα, ενώ ακόμα και οι λιμνούλες που σχηματίστηκαν στις Αλυκές Αναβύσσου έγιναν πόλος έλξης για τους γλάρους, που ψάχνουν και για καμιά λιχουδιά λίγο πιο πέρα από την ακροθαλασσιά.

Κι ένας γλάρος που πετούσε στη δαντελένια ακρογιαλιά μου χάρισε την καλύτερη φωτογραφία της Τετάρτης στα θολά από τη βροχή και τον νοτιά νερά.

Καθώς οι σιλουέτες από μερικές καλόγριες, σάλπες, κακαρέλους και σαργούς ήταν το μόνο που φαινόταν αμυδρά και θαμπά κάτω από αυτά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πήρα την πρωτοβουλία και έβαλα στην κορυφή του κειμένου σας αυτό τον χάρτη που δείχνει πόσο πολύ θέλει το Ιράν πόλεμο με τις ΗΠΑ, αφού οι Ιρανοί πήγαν και έφτιαξαν τη χώρα τους ανάμεσα στις αμερικάνικες βάσεις. Όχι, τίποτα δεν αλλάζει. Ή μάλλον αλλάζει. Γίνονται όλο και περισσότεροι αυτοί που λένε πως οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις ή να επιτεθούν στη Βενεζουέλα και το Ιράν για να τους πάνε την …Δημοκρατία. Ή αυτοί που δεν ενδιαφέρονται καθόλου. Γιατί, παλιότερα, αντιδρούσαν πολλοί άνθρωποι. Και στις ΗΠΑ ακόμα. Τώρα φιλελέδες όλοι. Σέλφι. Ως Έλληνες, ξέρουμε πως οι Ιρανοί έρχονται από πολύ παλιά, οπότε δεν ανησυχώ για το Ιράν. Ο καιρός θα μας σώσει. Βρέχει σήμερα όλη μέρα αλλά εγώ το βλέπω το καλοκαίρι, ακόμα και στη βροχή. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.