Χαμογελάστε, είναι υποχρεωτικό

Πιτσιρίκο, η ανακοίνωση για την οποία γίνεται σάλος αυτές τις μέρες, σύμφωνα με την οποία Διευθύντρια γνωστής αλυσίδας Super Market βάζει υποχρεωτικό το χαμόγελο στους εργαζόμενούς της, κάποιους από τους οποίους πληρώνει 300 ευρώ το μήνα και υπενθυμίζοντάς τους ότι τα λεφτά που παίρνουν είναι 300% πάνω από τα 0 ευρώ που παίρνει κάποιος όντας άνεργος. Τρομερή μαθηματική ανάλυση.

Μεταξύ των υπολοίπων εμμέσων απειλών που τους λέει, κλείνει με την ενημέρωση ότι η εταιρεία θα βάλει τσάτσο να παριστάνει τον πελάτη για να δει αν χαμογελάνε πραγματικά.

Όλοι καράφλιασαν στη μετάδοση του θέματος στα Social Media και άρχισαν τη διαμαρτυρία, τις κατάρες και τα γνωστά. Με το δίκιο τους.

Όμως, τα εργασιακά -κατ’ αρχάς- τα φέραμε εμείς οι ίδιοι με τη στάση μας σε αυτή την κατάσταση.

Με το φόβο μας απέναντι στους εργοδότες, με τα πουλημένα μας σωματεία, με τις ηλίθιες νομοθεσίες, με τις σάπιες κυβερνήσεις μας, με την ανοχή μας σε όλα και χίλια δυο άλλα καλά.

Και θα διαιωνίζεται η κατάσταση.

Παρακολουθώ πολλούς να γκρινιάζουν για τις συνθήκες εργασίας τους, για τη συμπεριφορά των εργοδοτών τους. Και μετά τίποτα. Κωλώνουμε. Κότες με χρυσό λειρί. Όπως κάνουμε σε όλα στην Ψωροκώσταινα.

Είναι λίγο τετριμμένο το θέμα, αλλά ένιωσα την ανάγκη να το γράψω κάπου. Δε μπορώ να συνεχίσω άλλο, γιατί ό,τι και να πω δεν έχει σημασία πια.

Μόνο ο γάτος μου, ο Σωτήρης περνά καλά και έρχεται κάθε τόσο να μου κάνει παρέα και να προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μου.

Χαιρετισμούς από την ημιορεινή Κρήτη

Μιχάλης

(Αγαπητέ Μιχάλη, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι άνθρωποι γουστάρουν τρελά να είναι δούλοι αλλά τους αρέσει να γκρινιάζουν και λίγο. Γουστάρουν τα My Market του κόσμου αυτού. Γουστάρουν την κορπορατίλα. Τώρα θα τιμωρήσουν τα My Market, ψωνίζοντας από άλλα σούπερ μάρκετ που δίνουν 350 ευρώ στους εργαζόμενους, και θα νομίζουν πως κάνουν επανάσταση. Άθλιο πράγμα ο μικροαστισμός. Ειδικά, όταν έχει καταλάβει όλη σου την ύπαρξη και δεν το έχεις πάρει καν χαμπάρι. Μιχάλη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι. Είναι τόσο απλό. Αν και τραγικό κάπως. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου. Και στον Σωτήρη. Την Κρήτη θα την δω από κοντά και θα της τα πω στο αυτί.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.