Νεάντερταλ και Ντενισόβα

Πιτσιρίκο, αναζωπυρώθηκε ο εμφύλιος στη Λιβύη και στους 56 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aνάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο γιατροί και ένας οδηγός ασθενοφόρου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ δεν έγινε γνωστό αν τα υπόλοιπα θύματα είναι πολίτες ή, μαχητές.

Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, του οποίου ηγείται ο Khalifa Khaftar και η βάση του είναι στα ανατολικά της βορειοαφρικανικής χώρας, έχουν καταλάβει θέσεις στα προάστια, περίπου 11 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Για όλους αυτούς τους πολέμους ανά τον κόσμο, φταίει ο πρώτος που έγινε ποτέ στη γη ανάμεσα στον σύγχρονο άνθρωπο homo sapiens και τους νεάντερταλ, οι οποίοι δυστυχώς έχασαν τότε.

Kαι με την ευκαιρία της ανακάλυψης οστών από ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος ανθρώπου, τον homo luzonensis, που έζησε πριν από περίπου 50 χιλιάδες χρόνια στις Φιλιππίνες, η Le Monde κάνει μία αναφορά σε όλα τα ανθρώπινα φύλα που πάτησαν στον πλανήτη.

Ως τέτοια ορίζονται όσα στέκονταν στα δύο πόδια μόνιμα, ο εγκέφαλός τους μεγάλωνε και χρησιμοποιούσαν εργαλεία.

Αν και έχει βρεθεί ότι ένα είδος χρησιμοποιούσε πέτρες σαν εργαλεία πριν 3,3 εκ. χρόνια στην Κένυα.

Είναι πολύ προγενέστερο, δηλαδή, του homo erectus, που εμφανίστηκε πριν 1,6 εκ. χρόνια και εξαφανίστηκε 140 χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ είχε μέσο ύψος από 1,5 ως 1,65 μέτρα (ενδεικτικά ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μέσο ύψος από 1,75μ. ως 1,83μ.).

Υπήρχαν και κοντύτεροι άνθρωποι, ο homo naledi με μέσο ύψος το 1,5 μέτρο που έζησε στη Ν. Αφρική υπήρχαν και τα χόμπιτ ή, ο homo floresiensis που μετά βίας ξεπερνούσε το 1 μέτρο και οστά του ανακαλύφθηκαν το 2003 στην Ινδονησία, ενώ αρχικά θεωρήθηκε λανθασμένα σαν homo sapiens με μικροκεφαλία (ασθένεια που δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να αναπτυχθεί και μπορεί να προκληθεί από τσίμπημα κουνουπιού κυρίως σε έμβρυα).

Οι νεάντερταλ που ίσως να προήλθαν 700 χιλ. χρόνια πριν από έναν κοινό πρόγονο με τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά αναπτύχθηκαν όπως κι εμείς 600 χιλιάδες χρόνια μετά στην Ασία και την Ευρώπη είχαν ύψος 1,65μ.

Και όλοι οι άνθρωποι πλην των Αφρικανών έχουν το 2% του dna των νεάντερταλ.

Όπως και οι αβορίγινες (ιθαγενείς) Αυστραλοί και οι Παπούα έχουν το 3% με 5% των ντενισόβα, ενός άλλου ανθρώπινου φύλου που έζησε μεταξύ 200 χιλιάδων και 50 χιλιάδων ετών πριν, αλλά για το οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα.

Άλλωστε, δεν τα ξέρουμε όλα ούτε για εμάς τους ίδιους, καθώς η θεωρία ότι ο άνθρωπος του Κρο Μανιόν (από την ομώνυμη σπηλιά στη Γαλλία που βρέθηκαν τα πρώτα οστά) εμφανίστηκε 100 χιλιάδες χρόνια πριν και άρχισε να κυριαρχεί 60 χιλιάδες χρόνια πριν, ανατράπηκε από την ανακάλυψη ότι το είδος μας ζούσε και στο Μαρόκο 315 χιλιάδες χρόνια πριν, και στο Ισραήλ 180 χιλιάδες χρόνια πριν.

Τελικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι καταστρέψαμε τον πλανήτη.

Όπως διαπίστωσα για άλλη μία φορά την Πέμπτη γεμίζοντας πέντε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών με πλαστικά στη μεγάλη αμμουδιά, τα περισσότερα που έχω δει από τον μεσογειακό κυκλώνα και μετά.

Τουλάχιστον τα δίχτυα που είχαν ρίξει καμιά 200αριά μέτρα μακριά από τη δαντελένια ακρογιαλιά ήταν άδεια.

Μόνο μερικά σκουπίδια είχαν πιαστεί και σε αυτά.

Αλλά κάτι σαργουδάκια, χάνοι, γύλοι, χειλούδες, κακαρέλοι, καλόγριες και γόνος ήταν ευτυχώς μακριά από τα δίχτυα. Για μια φορά οι ντενισόβα νίκησαν.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τέλεια η κατάσταση στη Λιβύη, μια κατάσταση που οφείλεται στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης. Στους συμμάχους μας, δηλαδή. Τώρα θα παραπονιούνται κάποιοι για τους πρόσφυγες από τη Λιβύη. Να παραπονιέσαι για το πρόβλημα που η δική σου χώρα δημιούργησε καταστρέφοντας μια άλλη. Παράνοια. Εμείς οι Έλληνες είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους. Έχουμε το ελληνικό …DNA. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που το πιστεύουν αυτό. Αλλά δεν είναι ρατσιστές. Είναι απλά καθυστερημένοι. Περνάμε πολύ όμορφα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.