Οι κακοκαιρίες είναι τα ρεπό του ήλιου

Πιτσιρίκο, να μου χαλάσουν τη μέρα πήγαν κάποιες θρασύτατες στάλες βροχής, που κυλούσαν το πρωί της Τετάρτης στο παρμπρίζ.

Αλλά τελικά βγήκε ο ήλιος, όπως άρμοζε και στην περίσταση για τα 100 μπάνια και τα 2270 σερί, που τα γιόρτασα μαζεύοντας μερικά πλαστικά και φωτογραφίζοντας και δύο κτενοφόρα (συγγενικό είδος της μέδουσας, που δεν τσιμπάει) στην αγαπημένη μου ακτή.

Κι ας λένε ότι τα πρώτα 100 είναι δύσκολα. Δεν ήταν, όμως.

Ακόμα και τον φετινό χειμώνα, τελικά αποδείχτηκε ότι οι κακοκαιρίες είναι τα ρεπό του ήλιου.

Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, να έρθει μία παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας για να έρθουν μαζί και οι τουρίστες και να εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας.

Όπως συνέβη στη Γαλλία, όπου σημειώθηκε νέο ρεκόρ για το 2018 με 438,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, 9 εκατ. περισσότερες σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τη Le Monde.

Kαι παρά το γεγονός ότι ήταν μία ταραχώδης χρονιά για τη Γαλλία με απεργίες στα αεροδρόμια και τους σιδηρόδρομους το δεύτερο τρίμηνο και το κίνημα των κίτρινων γιλέκων από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά.

Αυτό είχε, πάντως, ως συνέπεια μία μικρή πτώση 1,1% στις κρατήσεις των ξενοδοχείων στη Γαλλία και κατά -5,3% στο Παρίσι.

«Το 2018 ήταν μία πολύ καλή χρονιά, που θα ήταν τέλεια χωρίς τα κίτρινα γιλέκα» ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ξενοδόχων στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας Frank Delvau.

Μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε, εξάλλου, στις διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών (+5,4%), ενώ οι Γάλλοι που αντιπροσωπεύουν το 62% των πελατών στα ξενοδοχεία, έκαναν μόλις 0,8% περισσότερες κρατήσεις.

Οι Ιταλοί ήταν αυτοί που αύξησαν περισσότερο από όλους τις κρατήσεις τους σε γαλλικά ξενοδοχεία (+13,2%) για να ακολουθήσουν οι Ισπανοί (+11%) και οι Γερμανοί (+9,4%).

Τα ξενοδοχεία παρέμειναν επίσης ο κύριος τόπος διαμονής για τους τουρίστες στη Γαλλία, παρά την έκρηξη του Airbnb και του Abritel.

Eιδικότερα, το ξενοδοχείο Splendid τεσσάρων αστέρων και 72 δωματίων στις Κάννες -που χρονολογείται από το 1871- είχε πληρότητα 74,34% το 2018 από 73,76% το 2017.

Οι πελάτες του ήταν κυρίως Γερμανοί, Ιταλοί και Ελβετοί, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο τα πήγε τέλεια, αλλά τον Δεκέμβριο καταγράφηκε μεγάλη πτώση στις κρατήσεις, εξαιτίας των κίτρινων γιλέκων, που ήταν καταστροφικά για την εικόνα της Γαλλίας, όπως λένε οι ξενοδόχοι.

Η πληρότητα τον Δεκέμβριο του 2018 υποχώρησε στο 53%, έναντι 66% του αντίστοιχου μήνα το 2017.

Αύξηση κατά 0,8% στις διανυκτερεύσεις σημειώθηκε και στα κάμπινγκ, τομέας που περιλαμβάνει και τα τροχόσπιτα, τα σαλέ, τα μπανγκαλόους.

Υπήρξε ανάπτυξη του κλάδου κατά 19% και η κατάσταση θα ήταν καλύτερη χωρίς τις απεργίες στις μεταφορές στο δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Όσον αφορά το 2019, υπάρχει μία ανησυχία για τους Βρετανούς τουρίστες, αν και αυτοί ήταν κατά 5,8% περισσότεροι το 2018, εξαιτίας της επόμενης μέρας του Brexit.

Από το Splendid των Καννών, όπου το 10% των διανυκτερεύσεων του 2018 αντιστοιχούσε σε Βρετανούς, οι υπεύθυνοι λένε ότι «το ξενοδοχείο μας τους ευχαριστεί, είναι συνηθισμένοι να έρχονται συχνά εδώ το καλοκαίρι, αλλά ανησυχούμε λόγω του Brexit, που φέρνει αβεβαιότητα».

Να αλλάξουμε, όμως, θέμα, καθώς μειώθηκαν κατά 31% και συγκεκριμένα από 993 το 2017 σε 690 το 2018 οι εκτελέσεις σε 20 χώρες, πλην της Κίνας, όπως μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, στην Κίνα μπορεί να εκτελέστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, αλλά τα στοιχεία δεν δημοσιοποιούνται, ενώ πρέπει να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, όσον αφορά την εφαρμογή της εσχάτης των ποινών.

Ακολουθούν το Ιράν, όπου οι εκτελέσεις μειώθηκαν, πάντως, κατά 50%, η Σαουδική Αραβία, το Βιετνάμ και το Ιράκ.

Σε αυτές τις τέσσερις χώρες έγιναν οι 531 από τις 690 συνολικά εκτελέσεις, δηλαδή, το 77%.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, οι εκτελέσεις αυξήθηκαν σε κάποιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ (25), η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Νότιο Σουδάν και η Λευκορωσία.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κumi Naiddo δήλωσε, ωστόσο, ότι όλο και σε περισσότερες χώρες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η θανατική ποινή δεν είναι η λύση, όπως π.χ. στο Ιράν που έκανε πιο χαλαρή τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, κάτι που αναμένεται να σημάνει χάρη για 5.000 θανατοποινίτες.

Σε συνολικά 106 χώρες, καταργήθηκε η θανατική ποινή το 2018 για οποιοδήποτε αδίκημα.

Επίσης, οι εκτελέσεις μειώθηκαν μεταξύ 2017 και 2018 στο Ιράν (253 από 507), στο Ιράκ (52 από 125), στο Πακιστάν 14 από 60 και στη Σομαλία 13 από 24.

Στην Ταϊλάνδη πραγματοποιήθηκε το 2018 η πρώτη εκτέλεση μετά το 2009, ενώ στη Σρι Λάνκα -αν και υπάρχουν 1.300 θανατοποινίτες- καμία εκτέλεση δεν έχει γίνει από το 1976.

Βαγγέλης Σπανός

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.