Στο Λίβερπουλ, αδερφές μου, στο Λίβερπουλ

Πιτσιρίκο, χαιρετώ με την σειρά μου την παρέα μέσα από την καρδιά μου, από το Λίβερπουλ της Γηραιάς της Αλβιώνας.
Βρίσκομαι εδώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είμαι 33. Τι κάνω; Θα σας πω κατ’ αρχάς τι έκανα στην Ελλάδα όπου, όπως έλεγα το 2014 όταν έφευγα, “με έδιωξε ο Σαμαράς.”

Ως Μαθηματικός με μεταπτυχιακό, έκανα ιδιαίτερα και ολίγα φροντιστήρια, λόγω παντελούς έλλειψης πιθανότητας διορισμού σε κάποιο σχολείο λόγω μνημονίων.

Έξι χρόνια, Πιτσιρίκο, ήμουν στη παραπαιδεία και την λέω έτσι γιατί είμαι της άποψης ότι η πραγματική παιδεία είναι μια και είναι δημόσια, ανοικτή και ελεύθερη.

Έκανα λοιπόν ιδιαίτερα μαθήματα Μαθηματικών σε Γυμνάσια, Λύκεια και σε φοιτητές, τιμές προσιτές, δικές μου σημειώσεις· ξέρεις, όλο το πακέτο που συναντάς σε πολλές κολώνες ΔΕΗ, ΟΤΕ και λοιπά φανάρια. Ήμουν ένας και εγώ ιδιαιτερατζής!

Τέλος πάντων, να μην τα πολυλέω, να σου πω ότι από μικρός άκουγα ότι στην Γηραιά την Αλβιώνα, την Αγγλία ντε, ζητάνε λέει Μαθηματικούς να δουλέψουν σε δημόσια αγγλικά σχολεία γιατί, λέει, οι Άγγλοι είναι πολύ απασχολημένοι με άλλα πράματα, λέει, για να δουλέψουνε σε σχολεία και κάνω μια χαψιά και το τρώω όλο το δόλωμα, το κατεβάζω τελείως αμάσητο, μαζί με το αγκίστρι!

Λέω, κάτσε ρε, Μαθηματικός είμαι, Λόουερ έχω, χάμπουργκερ να τρώω ξέρω, δεν μπορεί, ανάρπαστος θα γίνω!

Τα λέμε εκεί στους καφέδες στην Θεσσαλονίκη με την κοπελία μου, Μαθηματικός και αυτή, και αποφασίζουμε να μετακινήσουμε αυτό το πάρτι απο την Καμάρα και την Ροτόντα στο Λίβερπουλ.

Ε, τελειώνω την χρονιά την σχολική το 2014, ετοιμάζω βαλίτσα και πάω Λίβερπουλ όπου και αρχικά βλέπω το Μουντιάλ του 2014 εκεί. Εσωτερική σημείωση: Θεέ μου, ήρθε άλλο Μουντιάλ, ακόμα στο Λίβερπουλ είμαι! Τέλος εσωτερικής σημείωσης.

Για ένα χρόνο λοιπόν δουλεύω σε αγγλικό σχολείο και διδάσκω Μαθηματικά.

Ή τουλάχιστον έτσι έλεγα κάθε πρωί σε εμένα, έτσι ώστε να μην πάρω επίτηδες λάθος τρένο και χαθώ πάλι επίτηδες κάπου στο Μέρσεϊσαϊντ και την κοπανήσω από το wanna be σχολείο στο οποίο και είχα την τιμή (;) να δουλεύω.

«Τι εννοώ;» ακούω στο βουβό ακροατήριο;

Λοιπόν, εν τάχει, το αγγλικό σχολείο είναι δημόσιο μόνο όσο αφορά στο ποιος πληρώνει, ο φορολογούμενος δηλαδή.

Δεν υπάρχει βιβλίο (!), σχέδιο, ύλη, κεφάλαια, διάλειμμα, απουσίες υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει καμία συνέπεια, αν ο μαθητής δεν έρχεται.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, μπορεί να μείνεις στην ίδια τάξη, αν ξεπεράσεις έναν συγκεκριμένο αριθμό απουσιών.

Επίσης, οι δάσκαλοι που δουλεύουν εδώ είναι τρομακτικά άσχετοι με το αντικείμενο το οποίο διδάσκουν.

Ήμουν πολλές φορές μάρτυρας δασκάλων Μαθηματικών που λένε σε δεκαπεντάχρονα ότι 7 επί 7 κάνει 14… Τα οποία μαλλον δεν ξέρουν πλέον το σωστό!

Το όλο σύστημα βασίζεται αμιγώς στην βαθμοθηρία, δεν υπάρχει καμία επίδραση στην βαθμολογία σου σαν μαθητής, αν κάνεις κάτι το καλό κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Ίσως μόνο το ότι θα σου χαμηλώσουνε το set· ναι, η Αγγλία έχει επίσημα κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι και φυσικά το γνωρίζουν αυτό και αντιδρούν αναλόγως.

Φαντάσου ένα τμήμα δεκαπεντάχρονων που θα γράψουν εθνικές εξετάσεις αλλά επεδή κρίθηκαν για χαμηλό set, να δίνουν θέματα δημοτικού, τύπου γράψτε ολογράφως τον αριθμό 176 και τι ώρα θα είναι σε 22 λεπτά, αν τώρα ειναι 12:48. Δεν κάνω πλάκα, αυτά είναι past paper questions…

Φυσικά και το teaching σε τέτοιες συνθήκες είναι μαύρο χάλι! Αφήνω την φαντασία σας να οργιάσει για το τι μπορεί να συμβαίνει σε μια τυπική τάξη…

Σοκαρισμένος από το απίστευτο αίσχος που επικρατεί όχι μόνο εντός τάξης -εφόσον εδώ όλοι είναι ή αισθάνονται πελάτες και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο- αλλά και από το γεγονός ότι ο ελεκτικός μηχανισμός, τρομάρα τους, είναι τελείως διεφθαρμένος, δίνοντας το «μπράβο» στα σχολεία που αγοράζουν διάφορες μ@λακίες τελείως άχρηστες -τονίζοντας την ελεύθερη αγορά- και όχι σε αυτά που προσπαθούν να δείξουν κάτι στα καημένα τα παιδιά.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα, Πιτσιρίκο;

Σαν τίτλο θα δανειζόμουν λίγο Παπαδόπουλο: “τι έγινε ρε παιδιά, τι παίζει με τα σχολεία στην γηραιά την αλβιώνα;”

Γιώργος

(Αγαπητέ Γιώργο, καλωσόρισες στην παρέα. Χρειαζόμαστε έναν ανταποκριτή στο Λίβερπουλ, τώρα που η Λίβερπουλ θα παίξει τελικό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Γιώργο πέρασες ήδη δυο Μουντιάλ στο Λίβερπουλ και έρχεται το τρίτο. Δεν ξέρω τι να πω για την παιδεία στην Βρετανία. Ξέρουμε πως η παιδεία στην Βρετανία είναι ακόμα πιο ταξική από άλλες χώρες. Εμένα με ξεπερνάει το ότι ένας Έλληνας θα αφήσει την όμορφη Θεσσαλονίκη για να πάει στο Λίβερπουλ για να δουλέψει, αλλά αυτό είναι η πραγματικότητα. Νομίζω πως πρέπει να επαναλάβω το περσινό κάλεσμα στους Έλληνες που έφυγαν -για να μου γράψουν τις εμπειρίες τους- γιατί μάλλον υπάρχουν και πολλοί ακόμα που έφυγαν από τότε. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.