Διακοπές για 500 Αμερικάνους στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία και καύσωνες σε ΗΠΑ, Καναδά και Γαλλία

Πιτσιρίκο, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Salman, ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικάνικων δυνάμεων στη χώρα του, για να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια και η σταθερότητα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Tην απόφασή του επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ που με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα αναπτύξει στρατεύματα και πόρους στη Σαουδική Αραβία για να αποθαρρύνει πιθανές απειλές που θα προκύψουν.

Η κίνηση γίνεται τη στιγμή που οι αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν έχουν επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Την Παρασκευή 19/7, το Ιράν υποστήριξε ότι κατέλαβε βρετανικό τάνκερ, ενώ διέψευσε την πληροφορία ότι drone του καταρρίφθηκε από τους Αμερικάνους.

“Η απόφαση για τη φιλοξενία αμερικάνικων δυνάμεων έχει σκοπό να αυξήσει την κοινή συνεργασία για την υπεράσπιση της περιφερειακής ασφάλειας και να διατηρήσει την ειρήνη” ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Σύμφωνα με Αμερικάνο αξιωματούχο, το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία ανέρχεται σε 500 άτομα και αποτελεί μέρος των στρατευμάτων που είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα το Πεντάγωνο ότι θα στείλει στη Μέση Ανατολή.

Τον Ιούνιο του 2019 το Πεντάγωνο είχε κάνει λόγο για 1.000 επιπλέον Αμερικάνους στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, αλλά χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες θα μετέβαιναν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη επιδεινώθηκαν το 2018, όταν ο Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία, το Ιράν δεσμεύεται να μειώσει την πυρηνική του δραστηριότητα, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων σε βάρος του, οι οποίες επιβλήθηκαν τώρα εκ νέου, πλήττοντας την οικονομία του.

Ο Trump θεωρεί τη Σ. Αραβία σημαντικό εταίρο για να αντιμετωπιστεί η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Ανεβαίνει, λοιπόν, το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στις ΗΠΑ, κυριολεκτικά εκεί, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 38 βαθμούς και 200 εκ. άνθρωποι να επηρεαστούν στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, όλη την ανατολική ακτή γενικά, αλλά και τα μεσοδυτικά, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο καύσωνας θα πλήξει επίσης και μέρη του Καναδά, όπως το Μόντρεαλ.

Ο πλανήτης βίωσε τον πιο θερμό Ιούνιο όλων των εποχών με μέση θερμοκρασία 16,4 βαθμούς, ενώ ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έγινε και στην Αλάσκα τον περασμένο μήνα.

Αυτή τη φορά θα επηρεαστεί μία περιοχή από το Κολοράντο και το Κάνσας μέχρι τις Μεγάλες Λίμνες και την ανατολική ακτή και η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για ζεστό καιρό με υγρασία και συνέστησε στον κόσμο να αναζητήσει δροσιά.

Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη, όπου θα ανοίξουν 500 κέντρα με κλιματιζόμενες αίθουσες.

Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στο Ντιτρόιτ.

Στον Καναδά, προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί για το Κεμπέκ, το Οντάριο και τη Νέα Σκοτία, ενώ στο Τορόντο και το Μόντρεαλ η αισθητή θερμοκρασία θα είναι 40 και 45 βαθμούς αντίστοιχα, λόγω της υγρασίας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε κάποιες πόλεις μπορεί να σπάσουν τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αυτό το ΣΚ.

Θα κάνει τόση ζέστη, όση στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, ωστόσο, από βδομάδα, θα υπάρχει μεταβολή του καιρού με πολλή δροσιά.

Μιας και ο λόγος, για καύσωνες, αναθεωρήθηκε στους 46 από τους 45,9 βαθμούς η θερμοκρασία που καταγράφηκε στις 28 Ιουνίου στη Γαλλία και ήταν η υψηλότερη όλων των εποχών για τη χώρα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 44,1 βαθμών από τον Αύγουστο του 2003, όπως αναφέρει η Le Monde.

To Meteo France εξήγησε ότι συλλέγει στοιχεία από το Κρατικό Κλιματολογικό Δίκτυο, αλλά και από 800 περίπου σταθμούς τους οποίους λειτουργούν εθελοντές παρατηρητές και δίνουν τα στοιχεία με μερικές μέρες καθυστέρηση.

Έτσι, αρχικά δόθηκε ως εθνικό ρεκόρ η θερμοκρασία των 45,9 βαθμών στον αυτόματο μετεωρολογικό Gallargues-le-Montueux, που, όμως, το έχασε σε λιγότερο από έναν μήνα από την περιοχή Vérargues, 10 χιλιόμετρα πιο μακριά, όπου καταγράφηκαν οι 46 βαθμοί.

Αφού επιβεβαίωσε τις μετρήσεις, το Meteo France ανακοίνωσε ότι οι 46 βαθμοί κατατάσσουν πλέον την Γαλλία στην έκτη θέση όλων των εποχών στην Ευρώπη, όσον αφορά τις υψηλότερες θερμοκρασίες, πίσω από την Ελλάδα (48 βαθμοί), την Πορτογαλία (47,4), την Ισπανία (47,3), την Ιταλία (47) και τη Βοσνία (46,2).

Να και κάπου που είμαστε πρώτοι, ενώ και ο νέος καύσωνας με 40άρια που αναμένεται την προσεχή εβδομάδα στη Γαλλία, δεν απειλεί την πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας.

Στον έβδομο ουρανό όλοι, αδέρφια!

Ή στον σκούρο μπλε βυθό. Από όπου και η φωτό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Ελλάδα έχει πια δροσερό καλοκαίρι, σε σχέση με άλλες χώρες. Και έχει και θάλασσα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.