Λιπάσματα

Γεια σου πιτσιρίκο. Έχει απόψε μια ήσυχη βραδιά εδώ στη Σαλαμίνα στο εξοχικό και είναι ευκαιρία να σου πω για χθες. Χθες που λες, πιτσιρίκο, πήγαμε σε μια συναυλία στα «Λιπάσματα» στη Δραπετσώνα.

Ήταν μια πολύ ζεστή μέρα, όλο ρούχλα και χαλάρωση στο κλιματιστικό και έτσι, όταν έπεσε το βράδυ, βγάλαμε σιγά σιγά το κεφαλάκι μας από το σπίτι, πήραμε και τον μπέμπη στο καρότσι και πήγαμε να ακούσουμε Σπύρο Γραμμένο και Χατζηφραγκέτα στον “πολυχώρο” της περιοχής.

Είναι τριών μηνών ο μικρός και είναι νωρίς ακόμα για να πάμε διακοπές. Και έτσι τη βγάζουμε συχνά στη Δραπετσώνα στις συναυλίες και στο αναψυκτήριο.

Φυσούσε ένα ωραίο αεράκι, καθώς κατηφορίζαμε στο τσιμεντένιο διάδρομο προς τη θάλασσα και βλέπαμε τη σκηνή της συναυλίας.

Μπροστά η συναυλία, στα δεξιά οι δεξαμενές του τίγρη και στα αριστερά το ECOKEEPER της εγκατάστασης να ξεφορτώνει πετρελαιόνερα. Η κερκίδα είναι ακριβώς ανάμεσα.

Είχα μια παραπάνω ανησυχία χθες γιατί διάβασα σε ένα άρθρο ότι μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον αέρα της περιοχής δείχνουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από το όριο σε βενζόλιο. Και η ζέστη δεν βοηθάει σε κάτι τέτοια φαινόμενα.

Λες να αρκεί η έκθεση λίγων ωρών για να επηρεάσει τον μπέμπη;

Ήθελα πολύ όμως τη συναυλία και την περατζάδα και δεν το έψαξα, άλλωστε εκεί μένουμε και εμείς, δεν θα αλλάξει κάτι με δύο ώρες.

Άσε που ένας φίλος μού είπε ότι είδε στα διπλανά βράχια, στο μώλο της ΑΓΕΤ αχινούς. Γιατί όχι, μπορεί.

Από τους καθαρισμούς των μηχανών των πλοίων προκύπτουν νερά με πετρέλαιο, σλόπια, που οδηγούνται για διαχωρισμό και ανάκτηση, και δίνονται συνήθως στα ανοιχτά, στη ράδα που λένε.

Αυτή τη δουλειά κάνει η εγκατάσταση της OIL ONE συμφερόντων Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα.

Δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη στη χώρα για την επεξεργασία, και εταιρεία επίσης του ίδιου ομίλου παραλαμβάνει τα απόβλητα στα μεγαλύτερα λιμάνια, σε ένα άτυπο μονοπώλιο στην αγορά αυτή.

Η προηγούμενη κυβέρνηση με τον Σταθάκη, ενέκρινε την επέκταση λειτουργιών στις εγκαταστάσεις της Δραπετσώνας, και τώρα με τον Κούλη δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αυστηρότερους ελέγχους στους περιβαλλοντικούς της όρους.

Έχουν φυτέψει μουριές στο πάρκο, πιτσιρίκο, λίγο πιο μέσα από μια σειρά πευκάκια πλάι στο μόλο.

Αν κλείσεις τα μάτια και φανταστείς πώς θα είναι αυτά τα δέντρα σε είκοσι χρόνια, θα συγκινηθείς από τη σκιά που θα κάνουν. Και από το πώς θα φαίνονται από το πλοίο όταν θα μπαίνει στον Πειραιά, μετά από τις διακοπές.

Καθώς ακουγόταν η μουσική και o μπέμπης κοιμόταν, βλέπαμε τη ζωή τριγύρω. Πασατέμπος και μπύρα και μουσική.

Κάποια στιγμή γύρισα και είπα στον Παναγιώτη ότι κοίτα και να δεις δεν θα μας τον αφήσουν αυτό τον χώρο ανάμεσα στις δεξαμενές.

Ο Κούλης έτρεξε να τον συμπεριλάβει στα πέντε έργα τομή της νέας κυβέρνησης.

Θα γίνουν οι φυλακές Κορυδαλλού πάρκο και τα «Λιπάσματα» κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας.

Τώρα γιατί εγώ θυμάμαι την ιστορία ΟΠΑΠ, Μελισσανίδη, Σαμαρά και έπειτα τα μονοπώλια και φαντάζομαι ένα τεχνολογικό πάρκο προέκταση της εγκατάστασης;

Και αυτό είναι δέσμευση που έλεγε και ο τέως. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Επειδή όμως ως αναγνώστες σου είμαστε φύση αισιόδοξοι -και είναι και καλοκαιράκι και μια αισιοδοξία τραβιέται- ας πούμε ότι μπορεί και όχι.

Αλλιώς, αν είναι να πεθάνουμε από αναθυμιάσεις, ας πεθάνουμε τραγουδώντας.

Και αυτό είναι μια ολόκληρη εποχή πιτσιρίκο. Καλό βράδυ.

στροφορμή

(Αγαπητή φίλη, μην ανησυχείτε. Θα γίνει πυρηνικός πόλεμος και δεν θα τον πειράξουν αυτό το χώρο. Πάντως, είναι πολύ ωραία που η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι μέσα στο μπετόν, γιατί δεν κινδυνεύουν από πυρκαγιές. Αθήνα και Πειραιάς είναι αντιπυρικές ζώνες. Έτσι πρέπει να γίνει όλη η Ελλάδα. Να μην μείνει δέντρο πουθενά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.