O Ρίτσαρντ Γκιρ στο πλευρό των μεταναστών
Πιτσιρίκο, θα ξαναρχίσει η διανομή τροφίμων σε 850 χιλιάδες ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Είχε διακοπεί από τις 20 Ιουνίου, υπό τον φόβο ότι τα τρόφιμα δεν θα έφταναν στους ευάλωτους ανθρώπους, αλλά σε επιτήδειους.
Τα προγράμματα σίτισης υποσιτισμένων παιδιών, εγκύων και μαμάδων που θηλάζουν δεν σταμάτησαν, εξάλλου, ποτέ.
Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη χρησιμοποιούν την επισιτιστική βοήθεια ως πολιτικό εργαλείο, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση και τον υποσιτισμό των παιδιών.
Σε κάθε περίπτωση, οι διανομές τροφίμων θα συνεχιστούν μέσω μίας βιομετρικής διαδικασίας που θα γίνει σε 9 εκ. ανθρώπους για να διασφαλιστεί ότι το φαγητό θα πάει σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Θα μπορέσουν έτσι να ταυτοποιηθούν οι οικογένειες που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια για να επιβιώσουν.
Η βιομετρική διαδικασία εφαρμόζεται ήδη σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας και τώρα θα εφαρμοστεί και σε αυτές που ελέγχουν οι Houthis.
Να περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο ρεπορτάζ του Reuters, καθώς αθωώθηκε για τις κατηγορίες ότι κατασκόπευε 150 ανθρώπους -πολιτικούς, συνδικαλιστές και δημοσιογράφους- ο πρώην πρόεδρος του Παναμά Ricardo Martinelli κατά τη θητεία του μεταξύ 2009 και 2014 και αφέθηκε ελεύθερος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία, οι εισαγγελείς απέτυχαν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους και υπήρξαν σοβαρές αμφιβολίες για τις κατηγορίες που αποδόθηκαν.
Οι δικαστές προχώρησαν και σε άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί στον Ricardo Martinelli, που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Ιούνιο του 2019, αφού νωρίτερα είχε περάσει έναν χρόνο στη φυλακή.
Ο Martinelli είχε εκδοθεί στον Παναμά από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018 για να αντιμετωπίσει μία σειρά κατηγοριών.
Ζούσε στις ΗΠΑ από το 2015.
Τον Απρίλιο του 2019 το εκλογικό δικαστήριο του απαγόρευσε να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές για την πόλη του Παναμά, αλλά και να κατέβει υποψήφιος για μία έδρα στο Κογκρέσο στις εκλογές του Μαϊου 2019.
Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης συνολικά 21 ετών για τον Martinelli: τέσσερα χρόνια για παρακολούθηση τηλεφωνικών επικοινωνιών χωρίς δικαστική εξουσιοδότηση, τέσσερα χρόνια για παρακολούθηση και εποπτεία χωρίς άδεια, δέκα χρόνια για κατάχρηση εξουσίας και τρία χρόνια για υπεξαίρεση.
Μετά το τέλος των αγορεύσεων, ο εισαγγελέας ζήτησε μία παραδειγματική καταδίκη για τον Martinelli, προκειμένου να υπάρξει δεδικασμένο στον Παναμά, επειδή ο πρώην πρόεδρος της χώρας παραβίασε την αρχή της ιδιωτικότητας για εκατοντάδες ανθρώπους.
Το δικαστήριο υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις για παραβατική συμπεριφορά, αλλά όχι και αποδείξεις.
Ο Martinelli δήλωσε από την πλευρά του αθώος και ότι η όλη υπόθεση ήταν μία απόπειρα συνωμοσίας εναντίον του και ενορχηστρώθηκε από τον πρώην σύμμαχό του Juan Carlos Varela που κυβέρνησε τον Παναμά από το 2009 ως το 2014.
Σκευωρίες παντού. Από τη Μεσόγειο μέχρι τον Παναμά που ενώνονται τα νερά Ατλαντικού και Ειρηνικού.
Να ταξιδέψουμε, όμως, και πάλι στη Μεσόγειο, καθώς ο δημοφιλής ηθοποιός Richard Gere επιβιβάστηκε σε πλοίο διάσωσης μεταναστών που παραμένει καθηλωμένο στα νερά της, περιμένοντας να του δοθεί άδεια να καταπλεύσει σε κάποιο ασφαλές λιμάνι, όπως αναφέρει το Skynews.
Πρόκειται για το ισπανικό πλοίο Open Arms, το οποίο έχει διασώσει 121 μετανάστες, αλλά, επειδή καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θέλει να τους φιλοξενήσει, βρίσκεται εδώ και οκτώ μέρες ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.
O 69χρονος Gere ανέβηκε στο πλοίο 31 μίλια από τις ακτές, φέρνοντας φαγητό και άλλες προμήθειες και ζητώντας στήριξη για τους επιβαίνοντες σε αυτό, καθώς ανάμεσά τους είναι και δύο μωρά εννέα μηνών από την Αιθιοπία.
“Όλοι είναι καλά, υπήρχαν δύο βάρκες, η μία ανατράπηκε και όσους επέβαιναν σε αυτήν τους περισυνέλεξαν οι λιβυκές αρχές και δεν ξέρουμε τι απέγιναν” ανέφερε ο Αμερικάνος ηθοποιός σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Open Arms.
Κυκλοφόρησαν επίσης και φωτογραφίες του Gere με τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων και έναν που κρατούσε ένα μωρό.
Ο σταρ του Χόλιγουντ είπε ότι κι εκείνος έχει ένα μωρό έξι μηνών, στην ίδια ηλικία, δηλαδή, με εκείνο που βρίσκεται στο καθηλωμένο στη Μεσόγειο πλοίο.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Open Arms ανέφερε ότι το να είναι κανείς πατέρας δεν έχει να κάνει με χρώματα ή σύνορα, και ότι οι 121 μετανάστες είχαν πέσει θύματα κακοποίησης, βιασμών και βασανισμών.
Το πλοίο βρίσκεται κοντά στην Ιταλία, αλλά ο Matteo Salvini δεν αφήνει πλέον να αποβιβαστούν στη χώρα μετανάστες.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Annika Breidhardt, ζήτησε από τα κράτη-μέλη να δείξουν την αλληλεγγύη τους, καθώς από τη δική τους βούληση εξαρτάται το να βρεθεί μία λύση.
Νωρίτερα, η Open Arms έδωσε στη δημοσιότητα ένα άλλο βίντεο, υποστηρίζοντας ότι “αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη να μην βρίσκει ένα λιμάνι για αυτούς τους ανθρώπους εδώ και οκτώ μέρες”.
Τέτοια περιστατικά, με πλοία καθηλωμένα στη Μεσόγειο, είναι συχνά τους 14 τελευταίους μήνες που ο Salvini ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα άλλα κράτη-μέλη έχουν αφήσει την Ιταλία να διαχειριστεί μόνη της τις αφίξεις των μεταναστών.
Παρομοίασε, μάλιστα, τα πλοία διάσωσης με ταξί για μετανάστες και κατάφερε να περάσει από το κοινοβούλιο την αύξηση των προστίμων για όσα εισέρχονται χωρίς άδεια στα ιταλικά χωρικά ύδατα σε 1 εκ. ευρώ από 50 χιλ. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συνολικά έχουν φτάσει 4.000 στην Ιταλία το 2019 κυρίως από την Τυνησία, έναντι 23.370 μεταναστών που είχαν αφιχθεί το 2018 με τον ίδιο τρόπο.
Θυμήθηκα τώρα που κάποτε ένα κορίτσι στο σχολείο είχε πει ότι ο Ρίτσαρντ Γκιρ είχε μεγάλη μύτη και την έκραξε ένας συμμαθητής μου.
Anyway. Αντί επιλόγου, ένα υποβρύχιο πλάνο.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, τρελή μπίζνα τα προγράμματα βοήθειας για πρόσφυγες, μετανάστες, ανθρώπους σε πολεμικές ζώνες, φτωχούς, άστεγους κλπ. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι θα έμεναν άνεργοι, αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί. Ή, αν τα χρήματα δίνονταν απευθείας σε αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς να υπάρχουν ενδιάμεσοι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.