Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Σουδάν κατηγορείται η BNP Paribas

Πιτσιρίκο, καταγγελία για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και βασανιστήρια, που διαπράχθηκαν μεταξύ 2002 και 2008 στο Σουδάν, έγινε σε βάρος της BNP Paribas, όπως αναφέρει η Liberation.

H μήνυση κατατέθηκε στο Παρίσι από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Λίγκα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εννέα Σουδανούς ακτιβιστές, θύματα διώξεων στο Νταρφούρ, που ήταν τόπος μαρτυρίου από το 2003, όταν ένας εμφύλιος πόλεμος στοίχισε πάνω από 300 χιλιάδες ζωές σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παρεμπιπτόντως, η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν αποφάσισε το άμεσο κλείσιμο των συνόρων με τη Λιβύη και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mία ανακοίνωση του Μεταβατικού Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας ανέφερε ότι οχήματα μπήκαν στο Σουδάν από τις δύο γειτονικές του χώρες, στις οποίες μαίνεται η βία.

Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, ποιοι ακριβώς είναι οι κίνδυνοι.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διαβούλευση του Συμβουλίου με την τοπική κυβέρνηση του Νότιου Νταρφούρ, που υπάγεται στην περιφέρεια του δυτικού Νταρφούρ, η οποία ταλανίζεται από τη βία από το 2003, όταν άρχισαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις μη αραβικές φυλές και την αραβική κυβέρνηση του έκπτωτου πια προέδρου Omar Hassan al-Bashir.

To Σουδάν διαμαρτύρεται συχνά για τη διακίνηση όπλων που γίνεται μέσω των συνόρων του με τη Λιβύη και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Οι συγκρούσεις σε αυτές τις δύο χώρες έχουν καταστήσει τις κυβερνήσεις ανίκανες να ελέγξουν την ασφάλεια σε μεγάλα μέρη της επικράτειας τους.

Το Σουδάν δεν ανέφερε στην ανακοίνωση και το Τσαντ με το οποίο επίσης συνορεύει, αλλά έχουν υπογράψει συνθήκες για την ασφάλεια και κάνουν κοινές περιπολίες στα σύνορα.

Σχετικά τώρα με κείμενο που είχα γράψει πρόσφατα για την αποστολή στρατιωτών και πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία για να θωρακίσουν την άμυνά της ενάντια σε επιθέσεις, η Liberation έχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα στείλουν 200 στρατιώτες και πυραύλους Patriot στη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων σε πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη.

“Αυτή η αποστολή θα ενισχύσει την αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα του βασιλείου και των σημαντικών στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών του” ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικάνικου υπουργείου Άμυνας, Jonathan Hoffman.

Κάλεσε, μάλιστα, και άλλες χώρες να συνεισφέρουν σε μία διεθνή προσπάθεια για την ενίσχυση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.

Γούστο έχουν, πάντως, οι Αμερικάνοι που θέλουν πάντα και τους κολαούζους τους σε ό,τι κάνουν.

Εντάξει, τους εταίρους τους, όπως αποκαλούν οι μεν τους δε στις συνόδους και τις συναντήσεις κορυφής, που δεν έχουν καθόλου γούστο.

Σε αντίθεση με την πρώτη συνάντηση που είχε στη ζωή της η Μπλόντι, ένα από τα ατίθασα σκυλιά στο Θυμάρι, με βασιλικό κάβουρα.

Στις φωτογραφίες που την έβγαλα τον κοιτάζει καλά, καλά, αλλά και επιφυλακτικά.

Αφού και ο βασιλικός κάβουρας δαγκώνει.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είστε πάντα η σταθερή μας ενημέρωση για το τι συμβαίνει σε αυτό τον κόσμο. Επίσης, πρώτη φορά βλέπω συνάντηση σκύλου με κάβουρα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.