Δεν είναι και όλα τα παιδιά ίδια

Φίλε μου, Πιτσιρίκο,
σχετικό και άσχετο με το θέμα που συζητάτε τις τελευταίες μέρες, αυτό της Γκρέτας και των όσων λέει και εκπροσωπεί.

Εγώ δεν θα σταθώ στο δικό της πρόσωπο, το αν και σε ποιο βαθμό αξίζει να την ακούμε.

Εξάλλου, ας συμφωνήσουμε ότι δεν λέει κάτι πρωτοφανές, κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί ως τώρα.

Έπεσε κάποιος από τα σύννεφα, όταν την άκουσε να μιλάει για την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της, την ανάγκη να κάνουμε κάτι; Μάλλον όχι.

Είναι κάπως πιασάρικο, βέβαια, να σου τα λέει αυτά ένα παιδί, οπότε λογικός και ο ενθουσιασμός.

Τα παιδιά, βλέπεις, είναι άλλη κατηγορία, ευαισθητοποιούν τον κόσμο, τον κινητοποιούν.

Εξάλλου, αυτά θα κληρονομήσουν τον κόσμο μας, έτσι δεν είναι;

Είναι σωστό λοιπόν να τα ακούμε, να τους δίνουμε τις ευκαιρίες τους να μας πουν αυτό που θέλουν, αυτό που βλέπουν.

Το βλέμμα τους είναι καθαρό, το ίδιο και η ψυχή τους.

Αυτά που μας λένε πρέπει να τα ακούμε και τα ίδια τα παιδιά πρέπει να τα φροντίζουμε και να τους παρέχουμε κάθε διευκόλυνση, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.

Οοοόπα κάτσε περίμενε, γιατί γενικεύω και θα γίνει καμία παρεξήγηση.

Μισό να διευκρινίσω.

Όχι γενικά τα παιδιά. Μόνο τα παιδιά τα δικά μας, τα δυτικά, και κυρίως αυτά που προβάλλονται από τα ΜΜΕ Τις Γκρέτες ντε.

Όχι όλα τα παιδιά. Όχι δηλαδή αυτά που είναι λίγο πιο μαύρα και ταλαιπωρημένα και νηστικά και βρεγμένα από τις θάλασσες που τα έριξαν για να γλιτώσουν.

Το παιδάκι της φωτογραφίας σίγουρα όχι, δε χρειάζεται να το ακούσουμε, ούτε να το προβάλλουμε, ούτε να το προστατεύσουμε.

Όχι τα παιδιά που εισβάλλουν στις χώρες μας χωρίς να μας ζητήσουν την άδεια.

Όχι αυτά τα τέσσερα παιδιά που πνίγηκαν στις Οινούσσες πριν προλάβουν να φτάσουν στην ηλικία της Γκρέτα.

Τι θα ήξεραν εξάλλου για την κλιματική αλλαγή και να ζούσαν;

Άσε που ήταν εν δυνάμει τζιχαντιστές και τι ξέρουν οι τζιχαντιστές από κλιματική αλλαγή;

Ούτε τα παιδιά αυτά που στοιβάζονται στις “δομές φιλοξενίας” και που τα διώχνουν από τις καταλήψεις. Ούτε αυτά ξέρουν.

Δεν έχω κάτι με τη Γκρέτα, καλά κάνει και τα λέει. Μπορεί να τα πιστεύει κιόλας και σίγουρα άδικο δεν έχει.

Αλλά ξέρεις, είναι πολύ βολικό να πετάμε μία Γκρέτα στην τηλεόραση και τα social media και να τραβάμε την προσοχή μακριά από τη ρίζα του κακού.

Και να μας ευαισθητοποιήσει και να μας πει τι πρέπει να γίνει, πρέπει να μη χρησιμοποιούμε πλαστικό, να εξοικονομούμε νερό και ενέργεια, να σεβόμαστε τον πλανήτη και να τον προσέχουμε και όχι σκουπίδια όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές που έλεγε κι εκείνη η αρχαία διαφήμιση.

Αλλά μη μιλήσει κανείς για τη βασική αιτία που μας δημιουργεί τις ανάγκες να υπερκαταναλώσουμε, να είμαστε άπληστοι, να μην μας αρκεί ένας απλός τρόπος ζωής που θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερη ποιότητα και στη δική μας ζωή, αλλά και σεβασμό προς τον πλανήτη, τη φύση, το περιβάλλον και τη ζωή κάθε είδους.

Και προς θεού, μην κάνουμε λόγο για άλλα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν και που μπορεί να έχουν μεγαλύτερο και πιο άμεσο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα, για την οποία κόπτεται η Γκρέτα και η κάθε Γκρέτα.

Μη μιλήσει κανείς για καπιταλισμό και τέτοια τετριμμένα, μην αναφερθούμε στις αιτίες που οδηγούν σε καθημερινή αύξηση των προσφύγων.

Μην κάνουμε κάτι για να λύσουμε ένα πρόβλημα που απειλεί της ζωές περισσότερων ανθρώπων και πιο άμεσα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, δηλαδή τον καπιταλισμό, τη φτώχεια, τις πολιτικές των κρατών του δυτικού κόσμου.

Να λύσουμε πρώτα το θέμα της κλιματικής αλλαγής και μετά βλέπουμε για τα παιδάκια που πνίγονται στο Αιγαίο και τα άλλα που πεινάνε στον τρίτο κόσμο.

Ή, ας περιμένουμε, τέλος πάντων, να μας πει η Γκρέτα πότε να το κάνουμε.

Φιλιά

Ελένη

(Φίλη Ελένη, κανείς δεν πρόσεξε πως η Γκρέτα είπε “Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας”. “Μου”. Δηλαδή, η Γκρέτα το έχει πάρει προσωπικά. Φυσικά και δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια. Πρέπει και το παιδί να έχει το σωστό marketing. Ελένη, έχουμε την παγκόσμια παράνοια. Και την απόλυτη ιδιωτεία. Το θέμα είναι να μη λαλήσουμε κι εμείς. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.