Θα δείτε την Γκρέτα να επιστρέψει (από που άραγε;)

Ναι, σωστά μαντέψατε! Θα γράψω για την Γκρέτα Τούνμπεργκ της 16χρονη ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή από την Σουηδία.

Περνώντας μέρες αρκετές -και δουλεύοντας- στο Τελειωμένο Βασίλειο, άκουγα πολλά για την Γκρέτα αλλά δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία.

Μου προκαλούσε μια αποστροφή αυτό το ξαφνικό focus των mainstream ΜΜΕ, συχνά στα όρια της μαζικής υστερίας, πάνω στην 16χρονη μαθήτρια από την Σουηδία.

Μέχρι χθες το βράδυ.

Γνώριζα, βέβαια, για το ταξίδι της με ιστιοπλοϊκό και τον διάπλου του Ατλαντικού, προκειμένου να παραβρεθεί και να μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το αγαπημένο της θέμα, την κλιματική αλλαγή.

Όμως, πάντοτε απέφευγα να ακούσω τι ακριβώς έλεγε αυτή η κοπέλα. Με απωθούσε η εικόνα και η τεράστια προβολή από τα μπιμπισίδια και τα σινενέδια.

Χθες άκουσα την ομιλία της στην Νέα Υόρκη, έπαιζε άλλωστε παντού.

Άκουσα λοιπόν και ανατρίχιασα. Όχι γιατί συγκλονίστηκα από τα όσα είπε.

Ίσως να φταίει και το ιατρικό μου background, ίσως πάλι και η έμφυτη μου καχυποψία, όμως για να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και μαζί σας, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι το «προϊόν» της 16χρονης ακτιβίστριας που ξεσηκώνει τον πλανήτη και συγκινεί τους κυβερνώντες σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης, δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστικό.

Ούτε τα βουρκωμένα μάτια της, ούτε η τρεμάμενη φωνή της, ούτε τα επιχειρήματα επιπέδου επαγγελματία φροντιστή έκθεσης για πανελλήνιες εξετάσεις -που διατηρεί γραφείο στη Σόλωνος και τα παίρνει μαύρα-για την ζωή που της κλέβουν μου φάνηκαν πειστικά.

Κι αυτό γιατί η ζωή της Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν είναι τόσο μαύρη και δύσκολη όσο τα τρεμάμενα χείλη της και τα βουρκωμένα μάτια της λένε.

Προέρχεται από πολύ ευκατάστατη οικογένεια καλλιτεχνών στην Σουηδία και “αποκαλύφθηκε” τυχαία έξω από το κοινοβούλιο στην Στοκχόλμη, όπου διαδήλωνε για την κλιματική αλλαγή, από έναν γνωστό επικοινωνιολόγο της Σουηδίας· φίλος της οικογένειας και ιδιοκτήτης εταιρείας μεγαλομέτοχοι της οποίας είναι δύο πολύ ισχυροί οικονομικοί όμιλοι στην Σουηδία.

Η εταιρία του επικοινωνιολόγου, με το όνομα «We Don’t Ηave Time», της οποίας τώρα πια σύμβουλος είναι και η Γκρέτα, βιοπορίζεται από την κλιματική αλλαγή και πιο συγκεκριμένα με το λεγόμενο «Greenwashing» αρκετών, μικρών και μεγάλων εταιρειών.

Οι αποκαλύψεις έρχονται από ένα γνωστό στην Σουηδία δημοσιογράφο, τον Αντρέας Ένρικσον.

Στις αμφιβολίες σχετικά με το πόσο αυθεντική είναι ή δεν είναι η μικρή Γκρέτα, έρχονται να προστεθούν και οι κατηγορίες των διαφόρων «αριστερών» πως δεν γίνεται από αυτήν οποιαδήποτε αναφορά στις ταξικές ανισότητες και στον καπιταλισμό.

Στον αντίποδα, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως, ό,τι κι αν καταλογίζουν στην Γκρέτα, εκείνη είναι αυτή που δρα κι ακούγεται από χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι επικριτές της μονάχα γκρινιάζουν και δεν έχουν την παραμικρή αποδοχή.

Η Γκρέτα με τα ταξίδια της, τις συναισθηματικές δηλώσεις και την από πολλούς χαρακτηριζόμενη κλιματική υστερία της, παράγει πολιτική, αφήνοντας τους «σοβαρούς αμφισβητίες» αρκετά μέτρα πίσω.

Η δική μου η άποψη δεν έχει ακόμα 100% διαμορφωθεί.

Σίγουρα πάντως η Γκρέτα και εκείνοι –κρυφοί και φανεροί– που την προωθούν και την στηρίζουν, παράγουν πολιτική.

Πιθανότατα, μια πολιτική που δεν αμφισβητεί τον καπιταλισμό αλλά λειτουργεί σαν σφουγγάρι για το ξέπλυμά του.

Όμως, δυστυχώς, είναι η μόνη πολιτική που παράγεται σήμερα. Η κλιματική αλλαγή βέβαια ως αποτέλεσμα ενός αναπτυξιακού οικονομικού μοντέλου απόλυτα συνδεδεμένου με την καταναλωτική διαστροφή και την αναπόφευκτη καταστροφή του πλανήτη, είναι γεγονός.

Θυμάμαι την Ναόμι Κλάιν που μερικά χρόνια νωρίτερα διαπίστωνε ότι η κλιματική αλλαγή είναι το γεγονός εκείνο που θα αλλάξει τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια [ This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate].

Δεν νομίζω ότι η Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια κάνει λάθος.

Το πρόβλημα που πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε είναι η μ@λακία που δέρνει το υποτιθέμενο πιο προοδευτικό κομμάτι της ανθρωπότητας που αρνείται πεισματικά να σκεφτεί βγάζοντας το μυαλό του έξω από τις παραδοσιακές ράγες τις «αμφισβήτησης», να βρει καινούργιες λύσεις και κατευθύνσεις, να ξεβολευτεί δηλαδή διακινδυνεύοντας νέες σίγουρες ήττες και λίγες απροσδόκητες και ουσιαστικές νίκες που θα το κάνουν να επανατοποθετήσει τον εαυτό του και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του.

Μέχρι τότε, θα βλέπουμε όλοι την πλάτη της Γκρέτα Τούνμπεργκ και των υποστηρικτών της.

Επανερχόμενος πάλι στην εικόνα της Γκρέτα και την εντύπωση που μου δημιούργησε η πρόσφατη συνέντευξή της στην Νέα Υόρκη, θα τολμήσω να πω καθαρά εκείνο που αισθάνθηκα και όχι αυτό που σκέφτηκα.

Βλέποντας και ακούγοντας την Γκρέτα, το μυαλό μου πήγε κατευθείαν σε μια ταινία για την Ζαν Ντ’ Αρκ που είχα δει αρκετά χρόνια πριν.

Είναι νομίζω προφανές ότι η 16χρονη μαθήτρια από την Σουηδία έχει ενδυθεί μια άλλη persona, υποδύεται μια άλλη και ταυτόχρονα πιστεύει πως είναι αυτή η άλλη.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, σαν μια σύγχρονη Ζαν Ντ’ Αρκ, αγιοποιείται από τα καπιταλιστικά ΜΜΕ και οδηγείται στην πυρά για ένα κόσμο που θα μείνει πάντοτε ο ίδιος. Αθεράπευτα άπληστος.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ.1 «Και μια βραδιά στην Μπούρμα ή στην Μπατάβια / Στα μάτια μιας Ινδής που θα χορέψει / Γυμνή στα 17 στιλέτα ανάμεσα / θα δείτε την Γκρέτα να επιστρέψει» έγραφε σε έναν ποιητή ο Νίκος Καββαδίας κάποτε.

Υ.Γ.2 Κλείνω με μια οδηγία προς ναυτιλλομένους. Όταν μιλάς για κάτι και το κοινό από κάτω σε αποθεώνει, μην σκέφτεσαι ποτέ το τι λες αλλά το ποιοι είναι αυτοί που σε χειροκροτούν και σε θαυμάζουν.

(Φίλε Ηλία, εμένα μου προκαλεί πλήξη όλη αυτή η ιστορία με την Γκρέτα και τους μαθητές που θα σώσουν το περιβάλλον, μην πηγαίνοντας στο σχολείο και βγάζοντας πύρινους και αφελείς λόγους. Βέβαια, μπορεί να φταίει που μεγάλωσα. Ηλία, χτες το βράδυ, μια Νορβηγίδα μου έδειξε αυτή τη φωτογραφία και γέλασα πολύ.Πάντως, θα πρέπει να σκεφτούμε πως, στην περίπτωση της Γκρέτα, παίζει ρόλο ότι είναι γυναίκα και ότι έχει Άσπεργκερ. Σουηδή με Άσπεργκερ. Είναι που είναι ψυχροί οι Σκανδιναβοί -εντάξει, όχι όλοι-, έχει και Άσπεργκερ το κορίτσι. Σουηδία, εφηβεία, Άσπεργκερ. Καλά, μιλάμε για κόλαση. Να, αυτό που έγραψα δεν είναι πολιτικά ορθό. Απαγορεύεται να πει κάποιος κάτι αρνητικό για την Γκρέτα. Ούτε την αλήθεια δεν μπορεί να πει. Αλλά ποιος νοιάζεται για την αλήθεια; Τώρα τα ΜΜΕ πουλάνε Γκρέτα. Μέχρι να παλιώσει. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.