Η Σεσίλια Ζαμούδιο για την Γκρέτα Τούνμπεργκ

“Οι πραγματικοί οικολόγοι αυτού του πλανήτη, είναι οι λαοί που παλεύουν κόντρα στα εγκλήματα που διαπράττουν οι πολυεθνικές κόντρα στη φύση και ξέρουμε πως θυσιάζουν τη ζωή τους για τα χωριά τους, τα βουνά και τα ποτάμια τους.

Κάθε μήνα, δεκάδες από αυτούς δολοφονούνται στις χώρες τους από σφαίρες που προέρχονται από τους εκτελεστές των πολυεθνικων. Οι σφαίρες τους τρυπάνε τα γεμάτα ηθική κρανία τους και τα πονεμένα από τον αγώνα σώματά τους.

Έπειτα πεθαίνουν, πεθαίνουν όμως με τα χέρια καθαρά, χέρια που ποτέ δεν αντάλλαξαν χειραψία με προεδρους του ΔΝΤ ή πρώην προεδρους των ΗΠΑ ή αλλων βρυκολακων που ρουφάνε το αίμα του πλανήτη μας. Οι εκμεταλλευτές και το καπιταλιστικό τους σύστημα, επιβιώνουν με βάση την βία και τα ψέματα που διαδίδουν μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ τους.

Η Γκρέτα, το νέο υπερ προβαλλόμενο -από τα δικά τους μέσα- πρόσωπο, την οποία εχουμε δει να χαριεντίζεται με τη Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο του ΔΝΤ (του φορέα που ρίχνει στη μιζέρια ολόκληρους λαούς), να ανταλλάσει χειραψία, μια χειραψία που μας παρουσιάζει την ικανοποίηση του συστήματος, για όποιον εξυπηρετεί τους σκοπούς τους, να εισέρχεται δηλαδή, σαν ένας Δούρειος Ίππος, μέσα στους αγώνες των λαών, και να αποπροσανατολίζει, έτσι ώστε να χαραμίζουμε την ενέργεια μας, σε δρόμους χωρίς διέξοδο, έτσι ώστε να μη δούμε ποτέ τη ρίζα και την πραγματική αιτία του προβλήματος και συνεπώς να μη βρεθεί ποτέ μία πραγματική λύση.

Ο καπιταλισμός, που σιγά σιγά εξοντώνει το περιβάλλον, έχει μείνει ανέγγιχτος από την Γκρέτα η οποία δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με το όλο σύστημα. Ο πλανήτης πεθαίνει και όλοι αυτοί ασχολούνται με λεπτομέρειες. Απόλυτος κυνισμός.

Η τηλεόραση, ο τύπος και η βιομηχανία του θεάματος, ελέγχονται από τα καπιταλιστικά μονοπώλια. Αυτά τα μονοπώλια, ως συνήθως έχουν κάποιο κεφάλαιο και στις βιομηχανίες του στρατού, τους κλάδους της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της χημείας, των φαρμάκων κ.α.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν κανέναν ακτιβιστή που προσπαθεί να παρουσιάσει το πραγματικό πρόβλημα, κανέναν αγωνιστή που φωνάζει για την πηγή του κακού, κανέναν που κινείται εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος.

Δεν έχουμε δει κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους στις τηλεοράσεις μας, ούτε εννοείται στον ΟΗΕ, ούτε στα γραφεία των “ηγετών” τους.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος προέρχεται καθαρά από τη μέθοδο παραγωγής του καπιταλισμού. Η αγροβιομηχανία δηλητηριάζει με τα λιπάσματά της τη γη, οι μεταλλευτικές καταστρέφουν βουνά και ποτάμια. Ο υπερκαταναλωτισμός είναι ενα φαινόμενο που κατευθύνεται από τα ΜΜΕ τους, μέσω των διαφημίσεων. Ο προγραμματισμένος “μικρός κύκλος ζωής” των προΐόντων, εγγυάται και αυτός την ασταμάτητη κατανάλωση-παραγωγή και το φούσκωμα των τραπεζικών λογαριασμών τους και συνάμα την περαιτέρω καταστροφή του πλανήτη.

Δεν υπάρχει λύση για τη σωτηρία του πλανήτη μέσα στον καπιταλισμό. Μπροστά στην πλεούμενη ήπειρο των πλαστικών που υπάρχει στους ωκεανούς, την αποψίλωση των δασών, των λιωμένων πάγων, της μολυσμένης από ουράνιο γης και του συνεχώς αυξανόμενου CO2, ο κυνισμός των “αφεντικών” του πλανήτη είναι εξοργιστικός.

Καταλαβαίνοντας λοιπόν όλοι αυτοί ότι δε μπορεις να κρύψεις τον ηλιο με ένα δάχτυλο, δεν μπορούν δηλαδή να μας κρύψουν το σημείο που έχουν φέρει αυτοί οι ίδιοι τον πλανήτη, για να μπορέσουν ανενόχλητοι να συνεχίζουν να ρημάζουν, διαδίδουν ένα ψέμα που αφορά την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Αλλά όπως η γάγγραινα δεν γιατρεύεται με μια γάζα, έτσι και η καταστροφή του πλανήτη δε θα σταματήσει με μεθοδους πλασέμπο, που το ίδιο το σύστημα προσφέρει, για να κατευθύνει την απογοήτευση του κόσμου προς αδιέξοδα.

Για τους νεκρούς μας λοιπόν, δεν θα κάνουν ούτε ενός λεπτού σιγή. Πάνω απο 1500 ακτιβιστές, αγρότες, ιθαγενείς, αυτόχθονες δολοφονημένοι στην Κολομβία σε λιγότερο απο 5 χρόνια, άλλοι 1000 στο Μεξικό και ακόμα πολλοί στη Βραζιλία, στην Αφρική και την Ασία.

Και μας παρουσιάζουν τώρα, ενα εξοργισμένο κοριτσάκι, το οποίο όμως δε βλέπει κανένα λάθος στο καπιταλιστικό σύστημα, παρά μόνο επιρρίπτει ευθύνες στον καθένα από εμάς. Ένα θεατράκι, έτσι ώστε τα πάντα να συνεχίσουν κανονικά.

Πειραματίζονται για να δούνε, ως ποτε θα καταπίνεται αμάσητα με ένα χαζό χαμόγελο, αυτό που μας πασάρουν, ενώ στο μεταξύ αυτοί θα συνεχίζουν να καταπίνουνε τα δέντρα, τα ποτάμια, τα βουνά και τις θάλασσες. Συνεχίζουν να δολοφονούν φυλές ολόκληρες ιθαγενών, να εξαφανίζουν ασταμάτητα δεκάδες ειδη ζώων και να τα σπρωχνουν προς ένα αφιλόξενο προς αυτά περιβάλλον.

Συνεχίζουν να μετατρέπουν τον πλανήτη σε ένα απέραντο νεκροταφείο, μία χωματερή στην οποία σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να κατοικήσει ούτε ο άνθρωπος.

Αν κάποιος πάει να τους σταθεί πραγματικά εμπόδιο, θα βρεθεί με μια σφαίρα στο κεφάλι και αν καποια χώρα επιχειρήσει να εθνικοποιήσει τους φυσικους της πόρους και θελήσει να διωξει τις πολυεθνικές από τον φυσικό της πλούτο, θα δεχτει οικονομικό πόλεμο, αποκλεισμό και στην χειρότερη μια χερσαία εισβολή απο φανατικούς μισθοφόρους με θρησκευτικό ή άλλο μανδύα.

Γιατί άραγε η Γκρέτα δεν έχει αναφερθεί στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές εισβολές στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη;

Βέβαια, εκεί το θεατράκι δε θα εξυπηρετούσε κανέναν.

Δε πειράζει, όμως, όσο και αν οι φωνές μας θα θάβονται, όσο οι σφαίρες σας θα τρυπάνε τα κρανία μας, όσες Γκρέτες και αν δημιουργήσετε, εμείς θα είμαστε εκεί, να συνεχίζουμε τον αγώνα μας και να σας δείχνουμε ότι δεν πρόκειται να καταπιούμε ποτέ αμάσητο όσα τα ΜΜΕ σας μας προσφέρουν.”

Σεσίλια Ζαμούδιο

(Η Σεσίλια Ζαμούδιο είναι κολομβιανή ποιήτρια, συγγραφέας και ακτιβίστρια.)

(Εγώ είμαι με τη Σεσίλια και τις Σεσίλιες του κόσμου αυτού.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.