Λευτεριά στα Βρασνά

Φίλε μου, Πιτσιρίκο, οι κάτοικοι στα Βρασνά, λέει, κινητοποιήθηκαν και μέσα στη μαύρη νύχτα και επεδίωξαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση των προσφύγων στο χωριό τους.

Και τα κατάφεραν, οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν αλλού και πάει το όνειρο της ζωής τους που ήταν να ζήσουν ανάμεσα σε βλαμμένους που πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.

Που θέλουν να κρατήσουν την καθαρότητα του ελληνικού έθνους, όπως το κληρονόμησαν από τους προγόνους τους της αρχαιότητας.

Στην οποία αρχαιότητα, βασικά, δεν υπήρχε καν η έννοια του έθνους, ενώ αυτοί που με περηφάνεια αποκαλούμε προγόνους μας ήταν στην πραγματικότητα ένα μείγμα από ανθρώπους που ανήκαν σε διαφορετικές φυλές και βρέθηκαν να συνυπάρχουν στον ίδιο ευρύτερο χώρο.

Αλλά μην τους το πεις αυτό, τους χαλάς το όνειρο.

Εγώ να πω τη μαύρη αλήθεια, ιδέα δεν είχα ότι υπάρχει ένα χωριό που λέγεται Βρασνά, γι’ αυτό και όταν είδα την ανακοίνωση που έγραφε πόσο Έλληνες είναι απόρησα γιατί το ίδιο το όνομα του χωριού καθόλου δε μου θυμίζει ελληνική λέξη, μάλλον σλάβικο μου ακούγεται.

Και επειδή εγώ έχω και αυτή την κακή συνήθεια να ψάχνω τα πράγματα, κοίτα να δεις τι έμαθα.

Ήδη, από τις αρχές του 7ου αιώνα, λέει, το σλαβικό φύλο Ρυγχίνοι εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Ρεντίνας, στην ίδια περιοχή που βρίσκονται και τα Βρασνά ντε.

Επίσης, έμαθα ότι κατά τον 16ο αιώνα οι κάτοικοι βόρεια της λίμνης μιλούσαν τη σλαβόφωνη μακεδονική γλώσσα, ενώ νότια την ελληνική.

Τώρα, φυσικά, υποθέτω ότι για να είναι τόσο σίγουροι για την ελληνικότητά τους οι κάτοικοι των Βρασνών, λογικά βόρειοι και νότιοι δε συναντήθηκαν ποτέ, δεν αναμείχθηκαν και είχαν άντε μια καλημέρα, κι αυτή τυπική.

Δεν έχουν, βέβαια, πρόβλημα μόνο με τους ξένους ξένους, αλλά και με τους ξένους Έλληνες, αυτούς που ήλθαν με τη μικρασιατική καταστροφή με τους οποίους επίσης δεν αναμείχθηκαν και φαντάζομαι είναι οι ίδιοι που τους έδιωχναν και τους αποκαλούσαν τουρκόσπορους και άλλα ωραία.

Και επειδή μπορεί να παρεξηγηθεί όλη αυτή η ιστορία και κάποιοι κακοπροαίρετοι να θεωρήσουν ότι οι κάτοικοι των Βρασνών υπερβάλλουν ή ακόμα χειρότερα, ψεύδονται, εγώ, Πιτσιρίκο μου, νομίζω ότι θα πρέπει να υποβληθούν όλοι σε τεστ DNA, ώστε να αποδειχθεί περίτρανα η ελληνικότητά τους και το αναλλοίωτο του αίματος που μόνο ελληνικό είναι και καμία πρόσμιξη δεν έχει με βαρβαρικά στοιχεία.

Αν, όμως, φανεί ότι το αίμα τους δεν είναι 100% ελληνικό, τότε προτείνω να έχουν την ίδια τύχη με τα μωρά και τους ταλαίπωρους που έδιωξαν κακήν κακώς.

Να τους φορτώσουμε στα πούλμαν και να τους πετάμε πέτρες.

Να τους περιφέρουμε από χωριό σε χωριό και να μην τους δέχονται.

Να τους στοιβάξουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και να τους παρατήσουμε εκεί σε άθλιες συνθήκες και να θεωρούμε ότι τους κάνουμε και χάρη.

Μήπως καταλάβουν.

Φιλιά

Ελένη

(Αγαπητή Ελένη, διάβασα κι εγώ για τα ιστορικά Βρασνά. Μέχρι το 1918, λέγονταν Βραστά. Νομίζω πως τους ταιριάζει πιο πολύ το Βραστά· ειδικά, αν ο τόνος μπει στο “βρα”. Πόσες ελληνικές λέξεις υπάρχουν που να περιέχουν το “σν”; Αυτά τα έχουν οι βάρβαροι οι Γερμανοί που λένε “σνάουτσε!”. Ελένη, οι Έλληνες δεν γουστάρουν κανέναν, όχι μόνο τους μετανάστες. Δηλαδή, οι κάτοικοι των Βρασνών, αν μπορούσαν, θα έδιωχναν και όλους τους συγχωριανούς τους. Άλλωστε, τα Βρασνά -όπως όλη η Μακεδονία- είναι τίγκα στους Μικρασιάτες και στους Πόντιους. Κι όπως μου έχει πει η Πόντια γιαγιά μου, τους έδιωξαν οι “Έλληνες” από την Καλαμαριά. Ελένη, σκέψου να ζεις σε ένα ελληνικό κωλοχώρι και να σου φέρνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Από την άλλη, το μεταναστευτικό θέλει και μια εθνική συνεννόηση. Γιατί κάποιοι νομίζουν πως όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να μείνουν στη Λέσβο. Σαν να μην είναι μια χώρα η Ελλάδα. Που, εδώ που τα λέμε, δεν είναι μια χώρα η Ελλάδα αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ελένη, να σου πω κάτι; Τους βαρέθηκα όλους. Βασικά, τους σιχάθηκα. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.