Η διαφθορά αρχίζει από το σχολείο

Πιτσιρίκο, η απερχόμενη πρόεδρος της Κροατίας Κolinda Grabar-Kitarovic είπε ότι η διαφθορά αρχίζει από το σχολείο, όπου οι μαθητές που κάνουν σκονάκι στα διαγωνίσματα αντιμετωπίζονται σαν ήρωες, όπως αναφέρει ο Guardian.

H Kitarovic που έχασε στις εκλογές και θα αποχωρήσει από την προεδρία τον Φεβρουάριο του 2020, διευκρίνισε ότι πρακτικές διαφθοράς μπορεί να βρεθούν σε όλη την κροατική κοινωνία, αλλά αρχίζουν από τις σχολικές αίθουσες και τα παιδιά που ψάχνουν τρόπους να διεισδύσουν στο “σύστημα”.

Η διαφθορά δεν περιορίζεται στην πολιτική ήταν το κεντρικό νόημα όσων δήλωσε η Kitarovic, τη στιγμή που τον περασμένο μήνα ο πρώην πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας Ιvo Sanader καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης, επειδή δωροδοκήθηκε με 10 εκ. ευρώ για να δώσει σε μία κροατική εταιρία πετρελαίου μεγάλο ποσοστό μίας άλλης ενεργειακής εταιρίας που ιδιωτικοποιήθηκε.

Η Kitarovic ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του Sanader, αλλά υποστηρίζει ότι δεν είχε λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονταν, ούτε ήξερε κάτι για τη διαφθορά του πρωθυπουργού.

Παρόλα αυτά η απερχόμενη πρόεδρος που είναι μέλος του κεντροδεξιού κόμματος του Sanader Κροατική Δημοκρατική Ένωση, παραδέχτηκε ότι και στην καθημερινότητα ενθαρρύνεται μία κουλτούρα συναλλαγής.

Και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι, όταν κάποιος επισκέπτεται έναν γιατρό, πρέπει να του πάει λουλούδια, σοκολάτες και άλλα δωράκια, είναι κάτι σαν παράδοση.

“Η μητέρα μου ήταν στο νοσοκομείο και οι φίλοι μου με ρώτησαν γιατί δεν έφερες κάτι, οι νοσοκόμες περίμεναν… όμως, εγώ δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε αυτή τη διαφθορά, θα φέρω ένα χριστουγεννιάτικο καλάθι, αλλά μέχρι εκεί” ξεκαθάρισε η Kitarovic.

H ίδια θεωρεί ότι η λύση είναι οι Κροάτες που έφυγαν για το εξωτερικό και επιστρέφοντας θα φέρουν μαζί τους μία διαφορετική νοοτροπία, οπότε όλοι θα βγουν κερδισμένοι.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 59% των Κροατών δηλώνει ότι η διαφθορά επηρεάζει τη ζωή του, ενώ η χώρα έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό (16%) στην ΕΕ, όσων υποστηρίζουν ότι έχουν εκτεθεί προσωπικά στη διαφθορά.

Η Kitarovic έχασε στις αρχές Ιανουαρίου 2020 τις εκλογές από τον κεντροαριστερό Zoran Milanovic, που υπόσχεται ότι θα ωθήσει την Κροατία μπροστά, αφήνοντας πίσω το παρελθόν της και τον πόλεμο.

Η Kitarovic, που είχε προκαλέσει αίσθηση στο μουντιάλ του 2018, όταν χόρεψε μπροστά στον Putin μετά τη νίκη της Κροατίας επί της Ρωσίας, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ένιωσε πολλές φορές να της κάνουν bullying τα ΜΜΕ.

Mιας και ο λόγος για τη δυναμική Kitarovic, θα χρειαστούν δεκαετίες για να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα και όχι μόνο, καθώς οι άνδρες κυριαρχούν σε κάθε τομέα της πολιτικής, της δημόσιας ζωής και της εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της Fawcett Society που δημοσιεύει το Skynews.

Mε βάση τα σημερινά δεδομένα θα περάσουν γενιές για να υπάρξει ισότητα, ειδικά στο κορυφαίο επίπεδο των τομέων της εργασίας και του δημόσιου βίου και αυτό είναι πραγματικά απαράδεκτο.

Χρειάζεται, λοιπόν, να γίνουν παρεμβάσεις, όπως εκείνη του 2017 που υποχρέωσε τις μεγάλες εταιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο να δημοσιεύουν στοιχεία για τις διαφορές στη μισθοδοσία ανδρών και γυναικών, αλλά παρόλα αυτά αμελητέα είναι η πρόοδος που σημειώθηκε από τότε.

Το περασμένο έτος το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα μειώθηκε από 17,8% σε 17,3% και σε πολλές μεγάλες βιομηχανίες αυξήθηκε.

Οι γυναίκες καταλαμβάνουν επίσης μόνο μία σε κάθε 20 διευθυντικές θέσεις.

Στον κλάδο της παιδείας οι γυναίκες κατέχουν το 39% των διευθυντικών θέσεων, ένα ποσοστό που έχει αυξηθεί μόλις 6% από τον 2005.

Στον δικαστικό κλάδο οι γυναίκες κατέχουν το 1/4 των υψηλόβαθμων πόστων, αλλά το ποσοστό μειώνεται στο 17% για το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες επί συνόλου 12 δικαστών.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της ποινικολόγου Nikki Alderson που ενώ ήταν 7,5 μηνών έγκυος στο τρίτο της παιδί, όταν ζήτησε να γυρίσει στη δουλειά, επειδή ο άνδρας της εργαζόταν μακριά στο Λονδίνο, της έδωσαν να διαβάσει μία δικογραφία, που τα έγγραφα έφταναν σε ύψος τα 60 εκατοστά μέσα σε ένα βράδυ, καθώς η δίκη θα διεξαγόταν την επομένη το πρωί.

Υπάρχουν, πάντως, και κάποια σημάδια προόδου όπως ότι στο βρετανικό κοινοβούλιο οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 34% των εδρών από 32% το 2017 και οι μαύρες γυναίκες το 17%.

Στην αστυνομία του Μάντσεστερ, επίσης, το 43% είναι γυναίκες, αλλά το μισθολογικό χάσμα μειώθηκε από τις 86 στις 84 πένες μόνο για κάθε στερλίνα που κερδίζουν οι άνδρες.

Ο διευθυντής της αστυνομίας Tony Alogba τις καλωσορίζει, πάντως, στο σώμα, όπως για παράδειγμα την Shanaz Aslam, που κατατάχθηκε πριν από πέντε βδομάδες.

Τις θέσεις εργασίας βάζει, εξάλλου, μπροστά και η Siemens, που ανακοίνωσε ότι θα εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο πρότζεκτ εξόρυξης άνθρακα της Αυστραλίας και δέχτηκε πολλή κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη Siemens ανατέθηκε πέρσι να παράσχει την κατάλληλη τεχνολογία για τη σηματοδότηση μίας σιδηροδρομικής γραμμής, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται ο άνθρακας από ένα απομακρυσμένο ανθρακωρυχείο, το οποίο διαχειρίζεται η ινδική εταιρία Adani στο βόρειο Κουίνσλαντ.

Λίγες μέρες νωρίτερα η γνωστή ακτιβίστρια Greta Thunberg είχε ζητήσει από τη Siemens να επανεξετάσει τον ρόλο της στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Siemens Joe Kaeser είπε ότι δεν υπάρχει νομικός τρόπος για να απεμπλακεί η γερμανική εταιρία από το πρότζεκτ χωρίς να έχει οικονομικές συνέπειες για αυτό.

Οι τοπικές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις ενέκριναν το πρότζεκτ, που βασίζεται στην περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας με βάση τη συνθήκη του 1999, όπως και σε μελέτη εκατοντάδων σελίδων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

“Αν και έχω ευαισθησία για περιβαλλοντικά θέματα, πρέπει να κρατήσω μία ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών συμφερόντων των μετόχων” ανέφερε από την πλευρά του ο Kaeser.

“Θα έπρεπε να ήμασταν σοφότεροι πριν ξεκινήσει αυτό το πρότζεκτ, πλέον πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, από τη στιγμή που και ο πελάτης κινείται νόμιμα, διότι δεν γίνεται να είμαστε μία εταιρία που δεν θα είναι αξιόπιστη για τους πελάτες της” κατέληξε ο γενικός διευθυντής της Siemens.

H Adani δήλωσε με τη σειρά της ευχαριστημένη από τη συνεργασία με τη Siemens και ότι δεν θα κάνει πίσω όσον αφορά την εκπλήρωση των υποσχέσεων της για δημιουργία θέσεων εργασίας για την τοπική κοινωνία και για την παροχή άνθρακα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδίκασαν την απόφαση και θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, καθώς ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη χρήση άνθρακα θα αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την υπερθέρμανση.

“Αν το διοικητικό συμβούλιο της Siemens νομίζει ότι η συζήτηση για το θέμα έληξε, είναι γελασμένο” υποστήριξε ο Julien Vincent, νομικός περιβαλλοντικής οργάνωσης στη Μελβούρνη.

“Η Siemens θα βρεθεί ενώπιον μίας λαϊκής κατακραυγής στις 5 Φεβρουαρίου και θα πρέπει να εξηγήσει στους μετόχους της γιατί γίνεται μέρος τόσο επικίνδυνων πρότζεκτ” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Siemens έχει δεσμευτεί ότι θα πάψει να χρησιμοποιεί άνθρακα ως το 2030 και ότι θα προσπαθήσει και αυτή να καταστούν τα ορυκτά καύσιμα περιττά.

Οι ακτιβιστές την έχουν βάλει στο στόχαστρο διότι θεωρούν ότι είναι κομβική για την υλοποίηση του πρότζεκτ της Adani για την κατασκευή του σιδηρόδρομου μεταφοράς άνθρακα.

Πιστεύουν ότι δεν θα κάνει πίσω, διότι τα κέρδη θα είναι πολλά, αλλά θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις μέχρι η Siemens να ακούσει την επιστήμη και να διαλέξει τη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Στη φωτογραφία που έβγαλα, εξάλλου, την Τρίτη 14/1 φαίνεται πώς έχουν τραβηχτεί καμιά δεκαριά μέτρα προς τα μέσα τα νερά της θάλασσας από τους συνεχόμενους βοριάδες. Ο βοριάς, που έκανε ένα διάλειμμα, πάντως, αφήνοντας τον ήλιο να κυριαρχήσει ξεκάθαρα αυτή τη φορά πάνω από τα κρυστάλλινα νερά και τη δαντελένια ακρογιαλιά. Όπως παλιά.

(Αγαπητέ φίλε, η διαφθορά ξεκινάει από το αγέννητο παιδί στην κοιλιά της γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, από την δεύτερη εβδομάδα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.