Από τον παγετώνα του Σαμονί, φορώντας στολή του σκι, μίλησε ο Μακρόν για την κλιματική αλλαγή


Πιτσιρίκο, η πρώτη κηδεία εργαζόμενης στη βιομηχανία του σeξ έγινε στο Μπαγκλαντές, με τους ακτιβιστές να καλωσορίζουν το τέλος ενός ταμπού στη μουσουλμανική χώρα, όπως μεταδίδει το BBC.

H γυναίκα που έγραψε ιστορία μετά τον θάνατό της ήταν η Hamida Begum, 65 ετών, η οποία δούλευε σε οίκο ανοχής και πέθανε την περασμένη εβδομάδα από ασθένεια.

Ο αγοραίος έρωτας είναι νόμιμος στο Μπαγκλαντές, αλλά οι ισλαμιστές ηγέτες απαγόρευαν μέχρι πρότινος τις θρησκευτικές κηδείες για τις εργαζόμενες στη βιομηχανία του σeξ.

Συνήθως τις έθαβαν σε ανώνυμους τάφους ή τις πετούσαν σε ποτάμια.

Την ίδια μοίρα θα είχε και η Begum, αλλά συνάδελφοί της έπεισαν την αστυνομία να μιλήσει στους πνευματικούς ηγέτες, που παραδοσιακά θεωρούν ανήθικο το αγοραίο σeξ, έτσι ώστε να έχει μία κανονική κηδεία.

“Αρχικά ο ιμάμης ήταν απρόθυμος να ψάλλει προσευχή, αλλά τον ρωτήσαμε γιατί το Ισλάμ απαγορεύει κάτι τέτοιο για τις ιερόδουλες και δεν είχε απάντηση” αποκάλυψε ο επικεφαλής της αστυνομίας Ashiqur Rahman.

Έτσι, η κηδεία της πραγματοποιήθηκε παρουσία 200 ατόμων, ενώ άλλα 400 συμμετείχαν στα γεύματα που προηγούνται της διαδικασίας και στις προσευχές.

“Ήταν κάτι που δεν είχε προηγούμενο, ο κόσμος περίμενε με τις ώρες για να προσευχηθεί και οι άλλες ιερόδουλες έκλαιγαν” ανέφερε ο Rahman.

Παρόντες ήταν και ο γιος της Mukul Seikh, αλλά και η 35χρονη κόρη της Laxmi, που εργάζεται στον ίδιο οίκο ανοχής.

“Δεν είχα ποτέ ονειρευτεί ότι θα γινόταν κάτι, τέτοιο, η μητέρα μου είχε ανθρώπινη μεταχείριση και ελπίζω το ίδιο να συμβεί και με μένα και με όλες μας” δήλωσε η Laxmi.

H Jhumur Begum, επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζόμενων στη βιομηχανία του σeξ θυμήθηκε, “που μας κυνηγούσαν οι χωρικοί με ράβδους από μπαμπού, αν επιχειρούσαμε να θάψουμε κάποια νεκρή”.

O συγκεκριμένος οίκος ανοχής είναι ένας από τους 12 που λειτουργούν νόμιμα στο Μπαγκλαντές και βρίσκεται 250 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Ντάκα, ενώ τον είχαν ιδρύσει πριν από έναν αιώνα, επί βρετανικής αποικιοκρατίας.

Σε αντίθεση με αρκετά ψυχρό φέτος Μπαγκλαντές, ο χειμώνας ήταν ήπιος στην Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική, με εξαίρεση τμήματα του Καναδά και την Αλάσκα, αλλά επειδή ακριβώς οι ψυχρές αέριες μάζες έμειναν στον πολικό κύκλο, βοήθησαν να παγώσει μεγαλύτερο κομμάτι του Αρκτικού Ωκεανού και της ευρύτερης περιοχής, όπως αναφέρει το severe-weather.eu.

Δηλαδή, ο ισχυρός πολικός στρόβιλος βοήθησε να παραμείνουν περισσότερες ψυχρές αέριες μάζες στις πολικές περιοχές και να σχηματιστεί περισσότερος πάγος.

Κι όλα αυτά ενώ η περίοδος 2019-2020 άρχισε τον Σεπτέμβρη με λιγότερη παγοκάλυψη στη θάλασσα από ό,τι ακόμα και το 2012 που ήταν η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας.

Η παγοκάλυψη έχει, μάλιστα, πολύ καλές συγκεντρώσεις, εκτός από τα πολύ μακρινά σημεία της στην ανοιχτή θάλασσα, τον εξωτερικό και λεπτό πάγο, που θα λιώσει έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι.

Συγκρινόμενη, μάλιστα, με τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε τόσο εκτεταμένη παγοκάλυψη από το 2010 και αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν φέτος τον χειμώνα.

Η παγοκάλυψη του 2020 είναι η έβδομη μεγαλύτερη τα τελευταία 20 χρόνια για αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ξεπερνάει τον μέσο όρο της περιόδου 2001-2010.

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ο θαλάσσιος πάγος θα συνεχίσει να επεκτείνεται και τον Μάρτιο, αλλά οι εκτιμήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι θέλουν να λιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του.

Πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη, βέβαια, εκτίμηση, που συνήθως είναι, όμως, αξιόπιστη στο θέμα της τήξης των πάγων.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τους πάγους, από τον παγετώνα του Chamonix (Σαμονί) και ντυμένος με μία φόρμα του σκι μίλησε ο Emmanuel Μacron για την κλιματική αλλαγή, όπως γράφει η Le Monde.

O Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι “δεν μπορούσα να φανταστώ ότι λιώνει τόσο γρήγορα” για τον παγετώνα που έχει χάσει 120 μέτρα μέσα στον αιώνα και πρόσθεσε ότι “η αδράνειά μας είναι ο βασικός λόγος”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο συγκεκριμένος παγετώνας χάνει 8 με 10 μέτρα ετησίως, ενώ η μέση θερμοκρασία του έχει ανέβει κατά 4 βαθμούς από το 1950.

Ο παγετώνας mer de Glace (θάλασσα από πάγο), όπως ονομάζεται, εκτείνεται σε εφτά χιλιόμετρα, αλλά έχει χάσει 2 χιλιόμετρα από το 1850.

Ο Μacron που συνοδευόταν από πολλούς εμπειρογνώμονες, θέλει να κάνει την οικολογία μία από τις δύο μεγάλες του προτεραιότητες (η άλλη είναι η μεταρρύθμιση των συντάξεων).

Έτσι, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Elizabeth Born ανακοίνωσε μία επέκταση των φυσικών πάρκων και μέτρα για τις πλημμύρες, αλλά και τη δημιουργία ζώνης προστασίας στο Mont Blanc ως το τέλος του έτους.

Μέτρα που οι οικολογικές οργανώσεις θεωρούν, πάντως, ανεπαρκή.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα κατέβει ξανά στο Chamonix για να αναφερθεί με λεπτομέρειες στα μέτρα προστασίας του Mont Blanc (Λευκό Όρος), που έχει υψόμετρο 4.809 μέτρων, αλλά απειλείται από την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς κάθε χρόνο τον επισκέπτονται 20 χιλιάδες άτομα.

Η προσγείωση ενός τουριστικού αεροσκάφους όχι μακριά από την κορυφή του, μόνο και μόνο για να μην χρειάζεται παρά να κάνουν μερικά μέτρα οι αλπινιστές για να την ανέβουν, οι σημαίες και τα σκοινιά που αφήνουν εκεί, είναι μερικά παραδείγματα.

Έχει ζητηθεί επίσης να δημιουργηθεί καταφύγιο για την προστασία άγριας ζωής, αλλά και να απαγορευτεί η διέλευση από το τούνελ του Mont Blanc στα πιο ρυπογόνα φορτηγά, όμως οι τοπικές αρχές λένε ότι δεν μπορούν να τα σταματήσουν.

Ασταμάτητη μοιάζει, εξάλλου, και η άνοιξη που έρχεται καλπάζοντας, όπως φαίνεται και από την ολάνθιστη πλέον αμυγδαλιά.

Αλλά ακόμα και από τις υποβρύχιες λήψεις στα κρυστάλλινα νερά.

Αυτή τη φορά ξεχώρισαν μία πέρκα κι ένας σαργός.

Είχε και πολλά σκουπίδια, όμως, ο βυθός.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.