Η “διαφωνία” ΗΠΑ – Ισραήλ για τα Κατεχόμενα


Πιτσιρίκο, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν διά στόματος του πρέσβη τους David Friedman το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης χωρίς τη συναίνεση της Ουάσινγκτον, βάζοντας έτσι φρένο στους υπερεθνικιστές της κυβέρνησης Netanyahu, όπως μεταδίδει το Reuters.

To ειρηνευτικό σχέδιο του Donald Trump για τη Μέση Ανατολή, που δημοσιοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου, προβλέπει, πάντως, ότι το Ισραήλ θα κρατήσει εδάφη από τα Κατεχόμενα, όπου θέλουν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος οι Παλαιστίνιοι.

Η διαφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ έχει να κάνει με το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Trump.

Αρχικά, ο Netanyahu ήθελε να προσαρτήσει άμεσα τα εδάφη όπου υπάρχουν εβραϊκοί οικισμοί και την Κοιλάδα της Ιορδανίας και συγκεκριμένα πριν τις ισραηλινές εκλογές στις 2 Μαρτίου, οπότε και σκοπεύει να κερδίσει μία πέμπτη θητεία.

Αλλά αναγκάστηκε να κάνει πίσω, όταν ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία χαρτογράφησης θα κρατήσει αρκετές βδομάδες.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει από την πλευρά τους το σχέδιο Trump.

Όταν, λοιπόν, οι σκληροπυρηνικοί εθνικιστές του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ζήτησαν να ψηφιστεί άμεσα το σχέδιο Trump για τη Δυτική Όχθη, παρενέβη ο Αμερικάνος πρέσβης David Friedman, προειδοποιώντας ότι “οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια θα βάλει σε κίνδυνο το σχέδιο” και ζήτησε “υπομονή για να γίνουν όλα σωστά”.

Τη θέση της Ουάσινγκγτον επικαλέστηκε και ο Netanyahu, που είπε ότι “η αναγνώριση από τις ΗΠΑ -όσων υποστηρίζει το Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη- είναι το βασικό και δεν θέλουμε να τη διακινδυνεύσουμε”.

Ο Friedman εξήγησε ότι η χαρτογράφηση είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πριν τις 2 Μαρτίου, ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα υλοποιηθεί ακόμα κι αν δεν προκύψει ξεκάθαρος νικητής από τις εκλογές στο Ισραήλ.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θέλουν να προκύψει μία μόνιμη ισραηλινή κυβέρνηση – καθώς είναι αντίθετες με την προσωρινή κυβέρνηση Netanyahu – ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια απαίτηση.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τους ισραηλινούς οικισμούς σε γη που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί στον πόλεμο του 1967, μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Trump άλλαξε, όμως, την πολιτική των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την προσάρτηση των εδαφών από το Ισραήλ και προκαλώντας γενική κατακραυγή.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι οι οικισμοί κάνουν αδύνατη την ίδρυση ενός μελλοντικού τους κράτους.

Το Ισραήλ επικαλείται λόγους ασφαλείας και ιστορικούς του δεσμούς με την περιοχή.

“Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια πριν ή μετά τις εκλογές δεν θα γίνει αποδεκτή, ισχύει μόνο ο παλαιστινιακός χάρτης του 1967 για τα σύνορα” δήλωσε σχετικά ο Nabil Abu Rdainah, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.

“Περιμένουμε από το 1967 και μερικοί άνθρωποι κάνουν θέμα για μερικές εβδομάδες” είπε από την άλλη ο Netanyahu σε προεκλογική συγκέντρωση, φωτογραφίζοντας τους ακροδεξιούς της κυβέρνησής του.

Κωλοτούμπα Νετανιάχου είχαμε, Πιτσιρίκο. Αυτό που μου αρέσει, πάντως, είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να καλύπτουν με έναν μανδύα νομιμότητας τα εγκλήματά τους.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τις ΗΠΑ, αεροπλάνο έφτασε από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε 4 ώρες και 56 λεπτά – ενώ ο μέσος όρος της συγκεκριμένης πτήσης είναι 6 ώρες και 13 λεπτά – αναπτύσσοντας κάποια στιγμή και ταχύτητα 1.327 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το severe-weather.eu.

O λόγος που το Boeing 747 πετούσε κυριολεκτικά και μεταφορικά ήταν η ώθηση που του έδινε ο πανίσχυρος αεροχείμαρρος, ο οποίος ήταν και η αιτία που τα αεροπλάνα που ταξίδευαν από Ευρώπη προς ΗΠΑ έκαναν δύο ώρες παραπάνω για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Κι αυτό διότι είχαν κόντρα τον αεροχείμαρρο, που είναι οι αέριες μάζες που κινούνται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και δεν έχουν σχέση με τους επιφανειακούς ανέμους, αν και τους επηρεάζουν και για αυτό είχαμε την κακοκαιρία Ciara στη βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά και δυτικούς ανέμους ακόμα και στη χώρα μας τη Δευτέρα 10/2.

Μάλιστα, τα αεροπλάνα που διέσχιζαν τον Ατλαντικό από τα ανατολικά προς τα δυτικά, κινούνταν για λόγους ασφαλείας και εξοικονόμησης καυσίμων, βορειότερα ή νοτιότερα από τον αεροχείμαρρο, που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στον αντικυκλώνα στις Αζόρες και στον αυλώνα της Ισλανδίας.

Το αντίθετο έκαναν όσα έρχονταν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και καταγράφηκε και δεύτερη πτήση που διένυσε την απόσταση Νέα Υόρκη – Λονδίνο σε 4 ώρες και 57 λεπτά, καταρρίπτοντας και αυτή το ρεκόρ της Νορβηγίας που ήταν 5 ώρες και 13 λεπτά από το 2018.

Από τον καιρό να περάσουμε, όμως, στο κλίμα, καθώς δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα χάρτης με τις περιοχές της Ευρώπης που θα κινδυνεύσουν από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία και κατακλυσμιαίες βροχές ως το τέλος του αιώνα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Για παράδειγμα η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει κατά ένα μέτρο και το Χαλ στην Αγγλία να βυθιστεί σε ποσοστό 90%, ενώ το Νόριτς και το Μπλάκπουλ κατά 40%.

Κάτω από τη θάλασσα θα κινδυνεύσουν επίσης να βρεθούν η Χάγη και το Ρότερνταμ, εφόσον η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4 με 6 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, αν και το προγνωστικό μοντέλο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τα πολύ καλά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει στην Ολλανδία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη, μεγάλες περιοχές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας θα απειληθούν με ερημοποίηση, αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 4 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα, καθώς θα υπάρχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες για ξηρασία.

Τα θερμότερα καλοκαίρια θα οδηγήσουν και σε περισσότερες πυρκαγιές, όπως εκείνες του 2018 στη Σουηδία, που συνιστούσαν ρεκόρ για τα δεδομένα της σκανδιναβικής χώρας.

Η Γαλλία, η νότια Γερμανία, τα Βαλκάνια και ο Αρκτικός Κύκλος θα έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για πυρκαγιές.

Βορειότερα οι χειμώνες θα γίνουν πιο υγροί, με αύξηση των σφοδρών βροχοπτώσεων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, από τη Μπρατισλάβα μέχρι το Γιάροσλαβ. Μία περιοχή που οι βροχές θα αυξηθούν κατά 35%.

Όλα αυτά έχουν ειπωθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά όχι με τόσες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι το 1/3 της περιφέρειας του Hammermith και Φούλαμ στο Λονδίνο μπορεί να πλημμυρίσει μέχρι το 2071.

Πολλά από αυτά μπορούν επίσης να συμβούν ακόμα και αν τα κράτη συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 και τον 1,5 βαθμό, από το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα.

Είναι και λίγο κινδυνολογία, βέβαια – από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα γίνει στο μέλλον – όλα αυτά.

Και για την Κρήτη έλεγαν πριν από 30 χρόνια ότι πάει για ερημοποίηση, αλλά τελικά είναι η πρωταθλήτρια των βροχών στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια.

Πάντως, το άρθρο ουσιαστικά λέει αυτά που έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται, ότι σε ό,τι είναι πιο ευάλωτη κάποια περιοχή, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Δηλαδή εκεί που έτσι κι αλλιώς βρέχει, θα βρέχει πιο πολύ, εκεί που κάνει κάνει κρύο, θα κάνει κρύο πιο πολύ, εκεί που ο ήλιος καίει, θα λάμπει πιο πολύ.

Όπως στην αγαπημένη μου ακτή.

Και η γνωστή λαϊκή ρήση επιβεβαιώθηκε μόλις δύο μέρες μετά την – ασθενική έτσι κι αλλιώς – ψυχρή εισβολή.

“Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.

Ή, έστω, άνοιξη, που τη Δευτέρα την έβλεπες παντού.

Στις ανθισμένες αμυγδαλιές, που ήταν γεμάτες μέλισσες.

Στα πεύκα από όπου κατέβαιναν οι πρώτες κάμπιες (μην τις πατάτε, μια μέρα θα γίνουν πεταλούδες).

Στα πολύχρωμα λιβάδια του αγρού.


Αλλά και στο σκούρο μπλε του βυθού. Κάπου στο απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, άνοιξη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.