“Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες”

Πιτσιρίκο, εκατομμύρια γυναίκες αναμένεται να βγουν στους δρόμους σε χώρες της Λατινικής Αμερικής την Κυριακή 8/3 για να τιμήσουν την Ημέρα της Γυναίκας, κι ενώ η περιοχή ταλανίζεται από μία ευρύτερη κοινωνική αναταραχή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν με μία προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι εκτρώσεις και να ακούγεται η φωνή των γυναικών ισότιμα με αυτή των ανδρών.

Τη Δευτέρα 9/3 οι γυναίκες στη Λατινική Αμερική σχεδιάζουν να μην πάνε για δουλειά, ούτε στο σχολείο και το πανεπιστήμιο για να αναδείξουν πώς θα ήταν ο δημόσιος βίος χωρίς αυτές.

Στη Χιλή, μερικές γυναίκες έχουν ζητήσει να αποκλειστούν οι άνδρες από τις κυριακάτικες πορείες.

Οι διαδηλώσεις, ωστόσο, αναμένεται να ενισχυθούν από όσους συμμετέχουν και στο κίνημα διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές ανισότητες, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2019 και στο αποκορύφωμά του συγκέντρωσε πάνω από 1 εκ. ανθρώπους.

Θα ζητηθεί, επίσης δικαιοσύνη, για τις 439 γυναίκες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Αυτή την εβδομάδα, οι Χιλιανοί γερουσιαστές ενέκριναν ένα νομοσχέδιο, που θα δώσει στις γυναίκες ίσα δικαιώματα στην αντιπροσώπευση με βάση το νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρές οι ποινές για δολοφονίες γυναικών.

Η φετινή πορεία αναμένεται να συγκεντρώσει διπλάσιο κόσμο από την περσινή στο Σαντιάγκο – περίπου 500 χιλιάδες άτομα- και όπως είπε η πολιτική επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Βαλπαραϊζο Javiera Arce “δεν ξέρω ούτε μία γυναίκα που δεν θα κατέβει στον δρόμο”.

Οι Κολομβιανές αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν σε πολλές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, που εδώ και λίγο καιρό έχει και την πρώτη γυναίκα δήμαρχο, την Claudia Lopez.

Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων θα βρεθεί μία πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο διατήρησε τους περιορισμούς στις εκτρώσεις για περιπτώσεις σεξoυαλικών επιθέσεων, προβλήματος του εμβρύου ή κινδύνων για την υγεία της γυναίκας.

Στο Μεξικό υπάρχει σχέδιο για πολλές πορείες και απεργίες, επειδή ο κόσμος θεωρεί ότι υπάρχει αδράνεια από το κράτος για τις ανθρωποκτονίες γυναικών, που έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα της Κεντρικής Αμερικής συγκλονίστηκε από την απαγωγή και τη δολοφονία ενός εφτάχρονου κοριτσιού, αλλά και από τον βάρβαρο φόνο μίας 25χρονης.

Σε γενική απεργία θα κατέβουν οι γυναίκες στην Αργεντινή τη Δευτέρα 9/3.

Η νέα αριστερή κυβέρνηση του Alberto Fernandez ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει ένα υπουργείο για γυναίκες και ότι θα στηρίξει την προσπάθεια νομιμοποίησης των εκτρώσεων, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες κατά το παρελθόν να περάσει σχετικός νόμος στο Κογκρέσο.

“Ο φεμινισμός πρέπει να καθιερωθεί ως ένα “αδιαμφισβήτητο νήμα”, που θα ενώνει όλη τη δημόσια πολιτική” δήλωσε η 19χρονη Ofelia Fernandez που πρόσφατα εκλέχθηκε βουλευτής.

Και από τη Λατινική Αμερική να περάσουμε στη Σαουδική Αραβία, όπου υπό κράτηση έχουν τεθεί τρία υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο λόγος, όπως μεταδίδει το BBC.

Ανάμεσά τους είναι και ο αδερφός του βασιλιά.

Οι προφυλακίσεις θεωρήθηκαν από πολλούς ως μία προσπάθεια να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman.

To 2017 δεκάδες προσωπικότητες από τη βασιλική οικογένεια, υπουργοί και επιχειρηματίες τέθηκαν υπό περιορισμό στο ξενοδοχείο Ritz Carlton της πρωτεύουσας Ριάντ, όταν ο πρίγκιπας διέταξε τις συλλήψεις τους.

Ο Mohammed bin Salman, μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, θεωρείται ουσιαστικά ο κυβερνήτης της Σαουδικής Αραβίας από το 2016, όταν και ο πατέρας του τον έχρισε πρίγκιπα.


Τις φυλακίσεις αποκάλυψε η εφημερίδα Wall Street Journal, όπως και τις ταυτότητες των συλληφθέντων.

Πρόκειται για τον μικρό αδερφό του βασιλιά, τον πρίγκιπα Ahmed bin Abdulaziz, τον πρώην πρίγκιπα Mohammed bin Nayef και τον ξάδερφο του βασιλιά, πρίγκιπα Nawaf bin Nayef.

O Μοhammed bin Nayef ήταν υπουργός Εσωτερικών μέχρι που αποπέμφθηκε το 2017 και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Mohammed bin Salman, ενώ εθεωρείτο στενός και έμπιστος συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ο 78χρονος Ahmed bin Abdulaziz είναι ο μοναδικός εν ζωή αδερφός του βασιλιά και το 2018 είχε κάνει σχόλια που θεωρήθηκαν επικριτικά για τον πρίγκιπα σε διαδηλωτές στο Λονδίνο, αλλά αργότερα ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του.

Και οι δύο αυτοί άνδρες θεωρούνται πιθανοί αντίπαλοι του 34χρονου πρίγκιπα, ο οποίος σε κάθε περίπτωση έχει τον πρώτο λόγο για τον θρόνο.

Φρουροί έφτασαν στα σπίτια των μελών της βασιλικής οικογένειας φορώντας μάσκες και μαύρα ρούχα και έκαναν έρευνα.

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman απέσπασε τα εύσημα από όλο τον κόσμο το 2016 όταν υποσχέθηκε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη συντηρητική χώρα.

Αλλά εμπλέκεται σε μία σειρά από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην πρεσβεία του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Επικρίνεται επίσης για το γεγονός ότι συνεχίζει τον πόλεμο στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία στηρίζει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και για τη σκληρή μεταχείριση των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών.

Παρά το γεγονός ότι επέτρεψε πρόσφατα στις γυναίκες να οδηγούν.

Τις τελευταίες μέρες η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να καταπολεμήσει και τον κορωνοϊό και δεν δέχεται ξένους πιστούς, ενώ προχώρησε και σε απολύμανση στη Μέκκα.

“Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες” που λέει και το τραγούδι των Ονιράμα.

Επιχείρηση κατά των ανταρτών Houthis πραγματοποίησε, εξάλλου, ο σαουδαραβικός συνασπισμός στην Υεμένη, πλήττοντας διάφορους στόχους της οργάνωσης, όπως μεταδίδει το Reuters, διότι οι Σαουδάραβες έχουν κι άλλες δουλειές, εκτός από τις βασιλικές τους διαφορές.

Συγκεκριμένα, ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι κατέστρεψε αποθήκες στις οποίες οι Houthis φυλούσαν βάρκες παγιδευμένες με εκρηκτικά και drones, που συνιστούσαν απειλή για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες στα στενά Bab al – Mandeb στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η τηλεόραση των Houthis al – Masirah μετέδωσε από την πλευρά της ότι οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους έκαναν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Salif, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά για θύματα.

Δύσκολος είναι, όμως, ο καιρός και κυριολεκτικά και το Ηνωμένο Βασίλειο θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση για τη θωράκισή του από τις πλημμύρες στα 5,2 δισ. στερλίνες (6,78 δισ. δολ.), όπως μεταδίδει το Reuters.

To ποσό αυτό θα ανακοινωθεί επίσημα με την κατάθεση του προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομίας Rishi Sunak και η αύξηση οφείλεται στις εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη τη Βρετανία τον φετινό χειμώνα.

Τα επιπλέον χρήματα – περίπου 1 δισ. στερλίνες περισσότερες από ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί η κυβέρνηση – θα αξιοποιηθούν σε 2.000 νέα αντιπλημμυρικά έργα και στην προστασία 336 χιλιάδων κατοικιών στην Αγγλία.

Οι κοινότητες στη βόρεια και νότια Βρετανία έχουν πληγεί σκληρά από τις πλημμύρες φέτος τον χειμώνα, οπότε είναι σωστό να επενδύσουμε για να προστατέψουμε πόλεις, οικογένειες και σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο” δήλωσε ο Sunak, που θα ανακοινώσει τον προϋπολογισμό την Τετάρτη 11/3.

Το Met Office ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Φεβρουάριος του 2020 ήταν ο πιο βροχερός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου με συνεχόμενες θύελλες να προκαλούν εκτεταμένες πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας.


Η Οργάνωση των Βρετανών Ασφαλιστών έκανε γνωστό με τη σειρά της ότι θα πληρώσει συνολικά 363 εκ. στερλίνες για ζημιές από τις βροχές και τους ανέμους τον Φεβρουάριο, όταν τον Νοέμβριο του 2019 είχε καταβάλει 110 εκ. στερλίνες.

Οι περισσότερες αποζημιώσεις είχαν δοθεί, πάντως, τον Δεκέμβριο του 2015 και ήταν 1,3 δισ. στερλίνες.

Ο Sunak αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τη θέσπιση ενός Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 120 εκ. στερλίνες, προκειμένου να επισκευάζονται οι ζημιές που έγιναν φέτος τον χειμώνα σε έργα θωράκισης, κι έτσι 300 εξ αυτών θα είναι σύντομα και πάλι λειτουργικά.

Τουλάχιστον, την Κυριακή γλιτώσαμε τη βροχή στην Αττική.

Και κόπασε και το κύμα του νοτιά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Ο βυθός δεν φαινόταν, βέβαια, για άλλη μία φορά.

Ένας θαλασσοκόρακας μου χάρισε, όμως, μία καλή φωτό, αφού με πλησίασε αρκετά.

Δεινός κολυμβητής ο θαλασσοκόρακας, αλλά αργεί να πάρει ύψος και δεν πετάει και τόσο καλά όσο οι γλάροι και τα χελιδόνια της θάλασσας, που σου δίνουν την αίσθηση ότι είναι τόσο κοντά, αλλά με ένα φτερούγισμα φεύγουν τόσο μακριά.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.