Χριστιανός ορθόδοξος και εντερπρενέρ βρίσκει λύση στο πρόβλημα της μετάληψης.

«Η κρίση γεννά ευκαιρίες» λένε οι γκουρού της ελεύθερης οικονομίας, και, για κάθε πρόβλημα, το αόρατο χέρι της αγοράς ανάβει τα φώτα στον εγκέφαλο κάποιου ανήσυχου εντερπρενέρ.

Κρίση, στις μέρες μας, είναι η εμφάνιση του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους ιερατικούς κύκλους, αφού η εκκλησία δεν παύει να είναι ένας χώρος συνάθροισης, όπως είναι άλλωστε τα γήπεδα, τα καφενεία και οι χαρτοπαιχτικές λέσχες.

Οι λιγότερο πιστοί και πιο ψαγμένοι αποφεύγουν τον κυριακάτικο συνωστισμό στις εκκλησίες, και προτιμάνε μια βόλτα στην παραλία.

Πώς μεταφράζεται αυτό σε μια επιχείρηση, που πουλάει άφεση αμαρτιών και ανάπαυση της ψυχής;

Σε απώλεια εσόδων, γιατί ο τζίρος με τα κεριά πέφτει, ενώ και οι εργολαβίες ανακύκλωσης πρώτων υλών ή προμηθειών αναλωσίμων (λάδι για καντήλια, λιβάνια κλπ) πάνε πίσω λόγω μειωμένης παρουσίας των πιστών.

«Λύσε το πρόβλημα που δημιουργεί μια επιχειρηματική κρίση και -πού ξέρεις;- η λύση θα σου φέρει νέα κέρδη» λένε τα εγχειρίδια του Φρίντμαν.

Το πρόβλημα στην παρούσα εκκλησιαστική κρίση, δεν είναι ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού στους πιστούς, αλλά ο τσαμπουκάς που έχει ξεσπάσει μεταξύ μητροπολιτών, υποστηρικτών του δόγματος ότι η θεία κοινωνία δεν μεταδίδει ιό, και κυβερνητικών, που από την μία λένε για τους πιστούς: «δεν πάνε να γ@μηθούνε, αν θέλουν εκκλησία ας πηγαίνουν εκκλησία», και από την άλλη τους συμβουλεύουν να ακούνε τους γιατρούς στο θέμα της μετάληψης.

Βέβαια, όταν βλέπεις Υπουργό να φιλάει τα χέρια παπάδων ή ακούς θεούσα βουλευτίνα να λέει ότι κοινωνεί και θα συνεχίσει να κοινωνεί -είναι ή ίδια που υπέγραψε και ψήφισμα για να ολοκληρωθεί το Τάμα του χουντικού Παπαδόπουλου-, βρίσκω λογικό οι ελληνορθόδοξοι οπαδοί να μπερδεύονται με αυτά που ακούνε τα αυτιά τους.

Για να το καταλάβουν οι αναγνώστες την σύγχυση που έχει προκληθεί, είναι σαν να λέει ο Μάρτινς, ο προπονητής του Θρύλου, ότι ο Τσιμίκας πρέπει για λίγο να κάτσει στον πάγκο και ο Μαρινάκης να του λέει να τον βάλει μέσα και να παίξει, γιατί έχει γερά πλεμόνια το παιδί.

Ε, κάτι ανάλογο συμβαίνει και μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση φτιάχνει στο πόδι μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναφέρει αόριστα για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, χωρίς να λέει εάν πρέπει να απαγορευτεί και η μετάληψη, και ο Αμβρόσιος του την γυρίζει πίσω, και λέει τον Πρωθυπουργό μας, από πάνω, ασεβή και διώκτη.

Βέβαια στα αρxίδια και των δύο, εάν οι πιστοί κολλήσουν κορωνοϊό. Είτε γιατί δεν πρέπει να μαζεύονται σε κλειστό χώρο, είτε γιατί εάν μαζεύονται, που κανονικά δεν πρέπει, δεν κάνει κακό να μεταλαβαίνουν και από πάνω.

Το ότι τριάντα από τους εξήντα νοματαίους που πήγαν εκδρομή στον Πανάγιο Τάφο γύρισαν με τον ιό στις αποσκευές τους δεν λέει τίποτα σε κανένα από τους δύο επαγγελματίες εταίρους.

Σημασία έχει, για τους μεν να μην χάσουν τους ψηφοφόρους, και για τους δε, τους θρησκευτικούς οπαδούς.

Το δίλημμα «να μεταλάβει κανείς και έχει ο Θεός, ή να μην μεταλάβει και να κουβαλάει τις αμαρτίες του», οι παιγνιοθεωρητικοί των Μαθηματικών το θεωρούν ως πρόβλημα επιδεχόμενο μονοσήμαντο λύση.

Και αν παπάδες και υπουργοί δεν μπορούν να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα, οι εντερπρενέρς όχι μόνο τα χωρίζουν αλλά είναι σε θέση να βγάλουν και λεφτά.

Ο Τάκης, λοιπόν, ο φίλος μου -ένα από τα παιδιά του Κολλεγίου που ασχολείται με μεσιτιλίκια, από επιχειρηματικά ΕΣΠΑ μέχρι διαχείριση διαμερισμάτων ερμπιενμπίδων- ήρθε και με βρήκε με μια ομολογουμένως έξυπνη ιδέα.

«Ρε Αλέξη, εσύ που είσαι μηχανικός» μου είπε, «μπορείς να σχεδιάσεις ένα εμφιαλωτικό μηχάνημα για υγρό γύρω στα είκοσι μιλιλίτρα;»

Η ερώτησή του μου κίνησε το ενδιαφέρον. Γνωρίζω τον Τάκη και ξέρω ότι είναι καλός στην πλάκα. Οι τεχνικές απορίες του είναι συνήθως στα όρια της επιστημονικής φαιδρότητας.

-Δεν χρειάζεται, του απάντησα, τα πουλάνε έτοιμα στην Ιερά Οδό. Στα μαγαζιά με εξοπλισμό για ταβέρνες και ξενοδοχεία. Θα βρεις ότι σχετικό μηχάνημα θέλεις. Από εμφιαλωτικό για κρασιά μέχρι εμφιαλωτικό για σαμπουάν. Τι θέλεις να φτιάξεις, ρε μ@λάκα; Καμία αμπούλα με απολυμαντικό μιας χρήσης για τον κορωνοϊό;»

Τον είδα να χαμογελάει συνωμοτικά.

«Όχι, ρε. Τι με πέρασες για απατεώνα;» μου απάντησε.

-Εσένα, όχι. Αλλά με όλους αυτούς που νταλαβαρίζεσαι, είμαι σίγουρος ότι κάποια βρωμοδουλειά είσαστε έτοιμοι να σκαρώσετε.

-Πρόκειται για δουλειά με γερή κονόμα, μου είπε.

Του απάντησα αρνητικά, πριν καν ακούσω λεπτομέρειες, όχι γιατί σε όποια σοβαρή δουλειά έχει ανακατευτεί την φουντάρει, αλλά γιατί, όταν ακούω για κονόμα, ξέρω ότι κάποια αρπαχτή κρύβεται από πίσω της.

-Άκουσον μεν, απόρριψον δε, μου είπε.

-Έλα λέγε.

-Να, με το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την μεταδοτικότητα του ιού μέσω της θείας κοινωνίας θα περιοριστεί σε λίγο καιρό ο αριθμός των πιστών που θα κοινωνούν.

-Είναι αλήθεια, του απάντησα. Το θέμα της θείας κοινωνίας έχει διχάσει μέχρι και celebrities. Η Ντενίση δεν πιστεύει ότι ο Θεός θα θυμώσει, ενώ η Εύη Βατίδου μας προτείνει να προσευχηθούμε.

-Ξέρεις, ρε, τι ζημιά κάνουν όλοι αυτοί οι γελοίοι, οι «Μένουμε σπίτι». Με τις σαχλαμάρες που ποστάρουν τα μαγαζιά της εκκλησίας χάνουν έσοδα από την μειωμένη προσέλευση του κόσμου.

-Ναι, έτσι συμβαίνει. Συνέχισε την μ@λακία σου, να δούμε πού θα καταλήξεις.

-Ρε συ, θα προτείνουμε, σε joint venture με την Αρχιεπισκοπή, να αναλάβουμε την εμφιάλωση της θείας κοινωνίας και να αποστέλλεται, με ντελιβεράδες, στα σπίτια όσων φοβούνται να μεταλάβουν. Θα πουλάμε πέντε ευρώ το φιαλίδιο. Κόστος, ζήτημα μισό ευρώ μαζί με την απόσβεση του εμφιαλωτικού. Και θα φτιάξουμε και οικογενειακή συσκευασία των πέντε. Και δώρο φυλαχτό με το τίμιο ξύλο. Και πόντους ή εκπτωτικά κουπόνια με βάση την κατανάλωση. Οι παραγγελίες θα δίνονται on line μέσω app για την οποία θα χρηματοδοτηθούμε και από ΕΣΠΑ.

Είναι εύλογο σε κάθε επενδυτική πρόταση να υπάρχουν απορίες.

-Ρε Τάκη, του είπα, το project κάπου χάνει. Θα δεχτούν οι παπάδες να πουλάνε θεία κοινωνία στον οποιοδήποτε; Θα μας πουν ιερόσυλους.

-Όχι, ρε. Το app που θα φτιάξουμε θα σε βάζει να ακούς θεία λειτουργία για μισή ώρα πριν δώσεις την παραγγελία. Διαφορετικά δεν θα την κάνει accept.

-Αν είναι έτσι αλλάζει, του είπα. Αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον. Για συνέχισε.

Ο Τάκης, όλα τα είχε προβλέψει. Είδε ότι δεν είχα άλλη λειτουργική απορία και μου είπε:

-Υπάρχει, ρε, περίπτωση το Υπουργείο Ανάπτυξης να μην εγκρίνει την επένδυση;
-Όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αυτό μη το φοβάσαι. Αλλά να, ρε Τάκη. Το παπαδαριό φοβάμαι. Θα μας περάσουν για κομπιναδόρους.

«Ναι, ρε μ@λάκα, η εμφιάλωση της θείας κοινωνίας τους μάρανε» μου απάντησε. «Εδώ στήνουν την μια ΜΚΟ πίσω από την άλλη, κάνουν swaps δανείων με ευεργέτες εφοπλιστές, κάνουν ανταλλαγές λιμνών με ψάρια με ολυμπιακά ακίνητα, αγοράζουν τραπεζικές μετοχές με δάνεια της ίδιας της τράπεζας, παίρνουν κρατικές επιδοτήσεις για συσσίτια με ληγμένα κοτόπουλα, και θα τους πειράξει εάν τους πούμε να μποτιλιάρουν την θεία κοινωνία. Ίσα- ίσα, θα πουλήσουν και προστασία υγείας στους πελάτες τους.

Έμεινα άφωνος με την επιχειρηματική ανάλυση του φίλου μου.

«Ρε πoύστη μου, είσαι φοβερό μυαλό» του είπα, έχοντας μείνει άφωνος με την πρωτότυπη ιδέα του φίλου.

«Εσύ να τα δεις, ρε μ@λάκα, που με λες αεριτζή» μου απάντησε. «Δεν είμαι, ρε, αεριτζής. Εντερπρενέρ είμαι. Και μάλιστα Χριστιανός Ορθόδοξος»

Γ.Κ.

(Αγαπητέ φίλε, είστε θεός. Η θεία κοινωνία σε delivery. Οι φιλελέδες θα λυσσάξουν από τη ζήλια τους. Πάντως, είμαι κι εγώ λίγο θεός γιατί στο τελευταίο πόντκαστ με το Νινί, της λέω στο τέλος για την θεία κοινωνία σε delivery και το Νινί λέει πως φαντάζεται τον παπά καβάλα στο παπάκι να κάνει το delivery της θείας κοινωνίας με το ράσο να ανεμίζει. Οι παπάδες πρέπει να κάνουν το delivery της θείας κοινωνίας, για να τσιμπήσουν περισσότερο οι πιστοί και να παραγγέλνουν σαν τρελοί. Για έξτρα μπόνους προσφορά, εκτός από την θεία κοινωνία, μπορεί να έχει και τίποτα κόλλυβα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.