Εξ αποστάσεως (χωρίς απόστροφο)

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την πτώχευση του 2010, παρατηρώ πως η ελληνική γλώσσα κακοποιείται βάναυσα και παντοιοτρόπως.

Όχι, δεν αναφέρομαι (τουλάχιστον μόνο) στις ξενικές λέξεις που έχουν εισέλθει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Ούτε στο ερωτηματικό μας (;) το οποίο μετατράπηκε σε (?).

Αυτά όλα ήταν αναμενόμενα, άλλωστε, ως μια φυσική εξέλιξη της κυριαρχίας της αγγλικής επί των άλλων γλωσσών.

Αναφέρομαι στο γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες/Ελληνίδες δεν μπορούμε να αρθρώσουμε, -πόσω μάλλον να γράψουμε- μια συντακτικά ορθή πρόταση!

Ξέρεις, μια βασική πρόταση που να περιλαμβάνει το Υποκείμενο, το ρήμα, και το αντικείμενο! Ας είναι και τριών λέξεων, δεν πειράζει. Ας έχει και ορθογραφικά λάθη κι ας μην έχει και τόνους και σημεία στίξης, δεν πειράζει!

Προτιμούμε να γράφουμε μακροσκελείς προτάσεις με μεγάλες περιόδους, χωρίς να έχουν ορθή σύνταξη και χωρίς φυσικά να λένε κάτι το ουσιώδες.

Επίσης, ακούω να ηχηροποιούμε σε υπερβολικό βαθμό τα δίψηφα γκ, μπ, ντ, τζ… Ακόμα και το τ και το π, τα μετατρέπουμε σε ντ και μπ… έτσι, διότι μπορούμε!

Δεν ξέρω, βέβαια, γιατί οι περισσότεροι το κάνουν αυτό. Ίσως το κάνω κι εγώ!

Και το σημαντικότερο, ποτέ δεν διαβάζουν κάτι. Ή διαβάζουν μεμονωμένα κάποιες λέξεις, όπως τον τίτλο μόνο, και μετά βγάζουν τα δικά τους προσωπικά συμπεράσματα, έτσι όπως τα βλέπουν από την οπτική τους και μόνο πάντα.

Επίσης, δεν ξέρω και γιατί γράφουν “εξ’ αποστάσεως” και “διά ζώσης”!

Τώρα, Πιτσιρίκο, το εξ αποστάσεως δεν έγινε απλά μια μόδα που θα περάσει, ουσιαστικά μπήκε για τα καλά και με τη βούλα στη ζωή μας… Και δεν θα φύγει!

Και βλέπω που λες, Πιτσιρίκο, ότι κάποιοι (είτε πολέμιοι είτε σύμμαχοι αυτής της νέας διαδικασίας που ήρθε για να μείνει) να το γράφουν “εξ’ αποστάσεως” (με απόστροφο πάντα). Και να το παίζουν ειδήμονες, λες και είχαν και στο χωριό τους εξ αποστάσεως. Λες και μεγάλωσαν με το εξ αποστάσεως.

Ας το πάρουμε απ’ την αρχή το πράγμα:

Εξ αποστάσεως (χωρίς απόστροφο)
Δια ζώσης (χωρίς τόνο στο δια)

Και όλοι αυτοί, Πιτσιρίκο, που προσπαθούν είτε να εργαστούν εξ αποστάσεως ή να διδάξουν εξ αποστάσεως ή να εκπαιδευτούν εξ αποστάσεως ή να ερωτοτροπήσουν εξ αποστάσεως και γενικά όσοι είναι υπέρμαχοι του εξ αποστάσεως να το γράφουν πάντα με απόστροφο!

Και βλέπεις ότι οι πολέμιοι του εξ αποστάσεως (που αυτοί ίσως κάποιες να το γράφουν και χωρίς απόστροφο, αλλά σίγουρα δεν τους νοιάζει και πολύ αυτό) στα κρυφά να έχουν ξετρελαθεί με αυτή τη διαδικασία.

Το πιο αστείο, όμως, είναι πως όλοι αυτοί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν λοιδορούσαν το εξ αποστάσεως. Τους φαινόταν πως είναι μια βλακεία και μισή.

Κορόιδευαν την εξ αποστάσεως εργασία και όλους όσους εργάζονταν με αυτό τον τρόπο.
Κορόιδευαν όσους έκαναν γνωριμίες και σχέσεις εξ αποστάσεως.
Κορόιδευαν όσους διάβαζαν εξ απαστάσεως.
Γενικά, το περιφρονούσαν!

Και σήμερα όλοι αυτοί απλά τα κάνουν όλα εξ αποστάσεως.

Όλος σχεδόν ο δημόσιος τομέας ψηφιοποιήθηκε εν μία νυκτί. Όλα εξ αποστάσεως ή από τηλεφώνου.

Δεν θα στήνεσαι στην ουρά να πάρεις μια βεβαίωση, θα την έχεις έτοιμη από τον υπολογιστή σου.

Βέβαια, αυτό μήπως σημαίνει μελλοντικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα; Οψόμεθα…

Αν και μου φαίνεται και πολύ πιθανό, όταν περάσει και τούτη η μπόρα, όλες αυτές οι ηλεκτρονικές παροχές να καταργηθούν, μόνο και μόνο για να μην χαθούν ψηφοφόροι.

Ακόμη, βλέπεις, και όλη η εκπαίδευση ρίχθηκε στη μάχη της εξ αποστάσεως! Εν ριπή οφθαλμού όλα τα Πανεπιστήμια του εσωτερικού έγιναν εξ αποστάσεως, ενώ πριν λίγο καιρό σνόμπαραν τα ίδια το εξ αποστάσεως.

Όμως, για να λέμε κι αλήθειες, όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας απλά λειτουργούσαν σαν άτυπα εξ αποστάσεως εξεταστικά κέντρα, όπου οι φοιτητές πήγαιναν μόνο στην εξεταστική να γράψουν το ανάλογα μάθημα και έφευγαν. Τις σημειώσεις πάντα από κάπου αλλού τις έβρισκαν, σημασία είχε να πάνε να γράψουν να περάσουν, όχι να παρακολουθήσουν.

Και στο Λύκειο θα έχει πέραση το εξ αποστάσεως, θα δεις. Και οι μαθητές θα ξετρελαθούν πάρα πολύ, θα με θυμηθείς.

Μου κάνει εντύπωση, βέβαια, ότι παρά το γεγονός πως κυρίως τους τελευταίους δυο μήνες (Μάρτιο-Απρίλη) οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου (ίσως και των άλλων τάξεων) δεν πατούσαν ποτέ το πόδι τους στο σχολείο, παρά καθόντουσαν στο σπίτι να διαβάσουν, σήμερα όλοι φοβούνται τι θα γίνει με τα μαθήματά τους και κόπτονται και για την αναπλήρωσή τους!

Ενώ την ύλη των Πανελλαδικών προφανώς την έχουν βγάλει, ίσως και δυο φορές, η μόνη αγωνία (αν νοιάζονταν πραγματικά) που θα έπρεπε να έχουν οι υπεύθυνοι της παιδείας γι’ αυτούς τους μαθητές τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων και όχι η αναπλήρωση των μαθημάτων τους.

Επιπλέον, βλέπουμε εξ αποστάσεως και τις Θείες Λειτουργίες. Ναι, ναι, εκσυγχρονίστηκε και η Εκκλησία και έτσι ο Πιστός μπορεί να εκκλησιάζεται από το σπίτι του.

Θραύση θα κάνουν επίσης και οι εξ αποστάσεως γνωριμίες. Θα δεις ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα εξελιχθούν σε “Χρυσό κουφέτο”.

Γενικά, όλα εξ αποστάσεως θα είναι από δω και στο εξής, Πιτσιρίκο.

Τελικά, μαθαίνει ο Έλληνας και χορεύει στα κελεύσματα των καιρών!

Απλά, τουλάχιστον να ξέρει πως το εξ αποστάσεως γράφεται χωρίς απόστροφο και το δια ζώσης χωρίς τόνο στο δια. Έτσι, να το ξέρει για να μην πιαστεί για άλλη μια φορά κορόιδο!

Να περνάς καλά!

Σωκράτης

(Αγαπητέ Σωκράτη, αυτά που λένε οι άνθρωποι εκφράζουν τις σκέψεις τους. Οπότε, όλο αυτό το χάος με τους ανθρώπους που δεν μπορούν ούτε να μιλήσουν, ούτε να γράψουν, προέρχεται από το χάος στο μυαλό. Τα έχω γράψει αυτά στο “Πώς στρώθηκε ο δρόμος για τον φασισμό” που θα γίνει το πρώτο κείμενό μου που θα ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια αναγνώσεις. Βέβαια, εμένα με συμφέρει που οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να γράψουν, ούτε να μιλήσουν. Μέσα σε αυτό το χάος, χωρίς να είμαι κάτι σημαντικό, μοιάζω σχεδόν με διανοούμενο των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Κι αυτό, επειδή ανήκω σε μια γενιά που τουλάχιστον μάθαινε ανάγνωση, γραφή και ορθογραφία, ενώ διάβαζε και κάνα βιβλίο. Τα βασικά, δηλαδή. Αυτά για τα οποία πάμε στο σχολείο. Και δεν ήμουν καν ο καλύτερος στην τάξη μου, ενώ μάλλον είμαι και δυσλεκτικός. Αλλά ήμουν ο πιο όμορφος! Χαχαχαχαχαχαχα!!! Όσο για το “εξ αποστάσεως”, εγώ το κάνω εδώ και 15 χρόνια. Σωκράτη, ήμουν μπροστά από την εποχή μου. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.