Αν αγαπάτε τους ηλικιωμένους ανθρώπους, να τους στείλετε δωρεάν διακοπές

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων του κορωνοϊού, είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι με ένα η περισσότερα χρόνια νοσήματα, και η καραντίνα έχει σκοπό να προστατεύσει -κυρίως- αυτούς τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Αν κάποιος διαβάσει τα στοιχεία, θα διαπιστώσει πως σχεδόν το 50% των ανθρώπων που πέθαναν από κορωνοϊό σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης ήταν άνθρωποι που ήταν σε γηροκομεία.

Ποιοι είναι στα γηροκομεία;

Ηλικιωμένοι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Αν μπορούσαν να αυτοεξυπηρετηθούν, δεν θα ήταν στα γηροκομεία αλλά στο σπίτι τους. Υπάρχουν και κάποιοι άποροι.

Δηλαδή, επειδή ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, δεν πειράζει που πέθαναν από κορωνοϊό; Να μην τους μετρήσουμε για θύματα αυτούς;

Όχι, πειράζει. Και πολύ μάλιστα.

Αλλά έχετε πάει σε ποτέ σε γηροκομείο ή σε “οίκο ευγηρίας”;

Εγώ έχω πάει. Μία φορά. Και αν θέλετε να σας πω ειλικρινά, σε δυο μέρη δεν θέλω να ξαναπάω ποτέ στη ζωή μου: στο γηροκομείο και στο φρενοκομείο.

Όταν πήγα στο γηροκομείο για την απογραφή, έλειπαν πέντε ηλικιωμένες που τα ονόματά τους ήταν γραμμένα στο χαρτί που είχα στα χέρια μου. Είχαν πεθάνει. Μέσα σε λίγες μέρες. Από γηρατειά.

Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αλλά οι άνθρωποι που είναι στο γηροκομείο, είναι εκεί για να πεθάνουν εκεί.

Δεν θα φύγουν, δεν θα πάνε κάπου αλλού. Είναι στο γηροκομείο και περιμένουν να πεθάνουν.

Τα γηροκομεία είναι πάρκινγκ μελλοθανάτων.

Είναι θλιβερό, είναι αβάσταχτο αλλά έτσι είναι.

Ενώ εμείς ζούμε τις ζωές μας -με ή χωρίς κορωνοϊό- γύρω μας γίνεται μακελειό.

Άλλωστε, τα γηρατειά είναι μακελειό.

Διαβάζω πως υπάρχουν σκέψεις να κλείσουν τους ηλικιωμένους Έλληνες στα σπίτια τους, για να μην κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό.

Θα τους κλείσουν στα σπίτια τους επειδή τους αγαπάνε. Λες και είναι αντικείμενα.

Τους ρώτησε κανείς τους ηλικιωμένους ανθρώπους τι θέλουν να κάνουν στη ζωή που τους απομένει;

Ή θα το κάνουν σαν τους ηλίθιους δημοσιογράφους των ΜΜΕ των ολιγαρχών που πήγαιναν στα πάρκα, έβλεπαν έναν παππού και τον ρωτούσαν σαν μπάτσοι γιατί είναι έξω;

Είναι έξω γιατί θέλει να δει τον ήλιο και μπορεί να είναι η τελευταία μέρα που ζει και η τελευταία φορά που βλέπει τον ήλιο.

Αν η κυβέρνηση αγαπάει τόσο πολύ τους ηλικιωμένους και νοιάζεται για αυτούς -περίεργο να νοιάζεσαι τόσο πολύ για ανθρώπους που αγνοούσες εντελώς πριν τον κορωνοϊό και τους δίνεις συντάξεις πείνας-, να τους στείλει στα νησιά να κάνουν δωρεάν διακοπές.

Να πάνε οι ηλικιωμένοι της χώρας να μείνουν στα άδεια φέτος ξενοδοχεία των νησιών, για να κάνουν μπάνια, να χορεύουν και να φλερτάρουν.

Αυτό είναι το σωστό, αυτό είναι το ανθρώπινο και όχι να τους κλείσουν στα σπίτια τους.

Κι αν πεθάνουν κάποιοι ηλικιωμένοι στα νησιά;

Θα πεθάνουν ούτως ή άλλως. Τώρα ή μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια αργότερα.

Τουλάχιστον να χαρούν πριν πεθάνουν. Να χαρούν. Να φύγουν χαρούμενοι.

Υ.Γ. Το κείμενο είναι αφιερωμένο σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Αυστριακών που γνώρισα στα νησιά και μου έγραψαν πριν λίγες μέρες πως ελπίζουν να καταφέρουν να έρθουν μια ακόμα φορά στην Ελλάδα, πριν πεθάνουν. Πάρτε κι ένα βίντεο, μπας και χαμογελάσετε λίγο.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.