Εδώ είναι Βαλκάνια

Γεια σου, πιτσιρίκο.
Επειδή με κούρασε το λιβανιστήρι -που κόστισε και 11 εκατομμυριάκια- και σε λίγο θα διαβάσουμε ότι ο Μητσοτάκης περπατάει και στο νερό, έβγαλα μερικά στατιστικά για να δείτε ότι δεν μας έσωσε κανείς Μητσοτάκης ούτε Τσιόδρας. Απλά, είμαστε υπανάπτυκτοι σε σχέση με τις χώρες που χτυπήθηκαν σκληρότερα από τον COVID-19.

Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται όλες οι Βαλκανικές χώρες και οι χώρες που χτυπήθηκαν σκληρότερα από τον ιό.

Στον πίνακα αναφέρονται τα κρούσματα, οι θάνατοι, ο πληθυσμός, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και οι χώρες με τις οποίες κάθε χώρα είναι συνδεμένη αεροπορικά.

Ω, του θαύματος, όταν ιεραρχήσουμε τον πίνακα με βάση την αεροπορική συνδεσιμότητα των χωρών του πίνακα, βλέπουμε τα εξής ενδιαφέροντα.

Πρώτες και πιο πολύ χτυπήθηκαν οι χώρες με τις περισσότερες διεθνείς συνδέσεις.

Οι βαλκανικές χώρες χτυπήθηκαν πολύ λιγότερο γιατί εδώ είναι Βαλκάνια και για πρώτη φορά το να είσαι υπανάπτυκτος σου βγαίνει σε καλό.

Σε άλλες βαλκανικές χώρες -με τις οποίες θα έπρεπε να μας συγκρίνουν τα «αξιόπιστα» ΜΜΕ- τα πήγαν καλύτερα από την Ελλάδα (και δεν έχουν Μητσοτάκη και Τσιόδρα).

Όλες οι χώρες που χτυπήθηκαν πολύ είχαν το πρώτο κρούσμα τους 2 με 3 εβδομάδες πριν από εμάς οπότε είχαμε όλο το χρόνο να δούμε τι πάθανε οι άλλοι και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο COVID-19 κάνει μπίμπι.

Με λίγα λόγια δεν μας έσωσε κανείς Μεσσίας ούτε περιούσιος υπερεπιστήμονας. Απλά η κακομοιριά και η υπανάπτυξη μετά από τόσα χρόνια μνημονίων.

Είμαστε δε διπλά τυχεροί καθώς το 2015 ανακόπηκε η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, διαφορετικά τώρα θα είχαμε ιδιωτική υγεία και θα πέθαιναν οι άνθρωποι σαν τις μύγες (όπως πεθαίνουν τώρα στην γη του αμερικάνικου ονείρου).

Και με την ευκαιρία να σας πω ότι η ιστορία αυτή ανέδειξε άλλο ένα αξίωμα:

Όταν ζορίσουν τα πράγματα (ή αγγλιστί: when the shit hits the fan), το «αόρατο χέρι της αγοράς» κουλαίνεται, και ή σηκώνεται ψηλά σε παράδοση ή επεκτείνεται μπροστά σαν ζήτουλας προς το δημόσιο.

Γιατί το αόρατο χέρι της αγοράς είναι καλό μόνο στο να αρπάζει από τους πολλούς και να δίνει στους λίγους.

Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς ανήκουμε στους πολλούς καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό την επόμενη φορά που πληρωμένοι παπαγάλοι θα κράζουν το Δημόσιο σύστημα υγείας, το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, και κάθε τι άλλο δημόσιο.

Να θυμάστε ότι αυτοί για τους οποίους βαράτε παλαμάκια κάθε απόγευμα στις 6 είναι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι που παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα κάθε μέρα που εσείς βλέπετε Netflix.

Να θυμάστε ότι όλοι αυτοί που χωρίς υποδομές, χωρίς προετοιμασία, χωρίς εκπαίδευση αλλά με αυταπάρνηση και αίσθηση υποχρέωσης ξεστραβώνουν τα παιδιά σας κάθε μέρα και σε τέτοιες συνθήκες έφτιαξαν αθροιστικά 114.000 ψηφιακές τάξεις με πάνω από 2.000.000 συμμετοχές μαθητών, είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι και κανείς δεν βαράει παλαμάκια για αυτούς.

Να θυμάστε επίσης ότι αυτοί που κράζουν το δημόσιο το κάνουν γιατί κονομάνε, όπως κονομήσανε όταν ιδιωτικοποίησαν τις τηλεπικοινωνίες και τώρα απολαμβάνουμε τις ακριβότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη, ιδιωτικοποίησαν την Ολυμπιακή και το Ελ. Βενιζέλος γιατί ήταν μονοπώλιο και τώρα δεν είναι η Aegean -την οποία όπου να ναι θα ζητήσει να την διασώσουν- και πληρώνουμε τα ακριβότερα εισιτήρια για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος.

Να δούμε λοιπόν, όταν θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια, τι από όλα αυτά θα θυμάστε….

Γιώργος Α.

(Αγαπητέ φίλε, αφήστε τους Έλληνες πολίτες να φάνε το παραμύθι της επιτυχίας της κυβέρνησης. Αφήστε τον Έλληνα να αισθάνεται καλύτερος από τον Γάλλο και να μην βλέπει τον Βούλγαρο γιατί του θυμίζει τον εαυτό του. Το παραμύθι τελειώνει σύντομα. Και θα πέσει τρελό γέλιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.