Ο πόλεμος με τον κορωνοϊό μου θυμίζει την Μικρασιατική Καταστροφή
Παρατηρώντας το κλίμα ευφορίας που υπάρχει στη χώρα μας -σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού-, σκέφτομαι πως η Ελλάδα μπορεί να έχει πέσει σε μια μεγάλη παγίδα.
Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα δεν είχε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό από τα πάρα πολύ αυστηρά μέτρα.
Το να βάζεις σε καραντίνα τον πληθυσμό μιας ολόκληρης χώρας δεν είναι λογική επιλογή. Είναι μια επιλογή ανάγκης. Και ως τέτοια είναι κατανοητή. Είναι όμως αποτελεσματική;
Η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει -ειδικά μετά την χρεοκοπία της χώρας το ΕΣΥ είναι διαλυμένο-, οπότε η μόνη επιλογή που είχε ήταν να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός στην κοινωνία, ώστε να μην φτάσουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία.
Οπότε, κλείσιμο σχολείων, κλείσιμο καταστημάτων, απαγόρευση συναθροίσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση μετακινήσεων από τη μια πόλη στην άλλη, πρόστιμα, διαρκής προπαγάνδα κλπ.
Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία -και έχοντας στο πλάι της όλα τα ΜΜΕ της χώρας που τέτοιους ύμνους για μια κυβέρνηση έχουν να κάνουν από την εποχή της κυβέρνησης Σημίτη- η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέβασε τα ρολά στη χώρα και έχει δημιουργήσει την εντύπωση πως η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Οι αριθμοί λένε πως η Ελλάδα έχει λίγους θανάτους και λίγα κρούσματα σε σχέση με άλλες χώρες.
Έτσι είναι. Σήμερα. Τουλάχιστον ως προς τους θανάτους, αφού τα τεστ που γίνονται στη χώρα μας είναι ελάχιστα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εγώ είμαι βέβαιος πως οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά αν μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας για πάντα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Κάποια στιγμή, τα μέτρα αναγκαστικά θα σταματήσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν για να φάνε, αλλιώς θα πεθάνουν από την πείνα και δεν θα κινδυνεύουν πια ούτε από τον κορωνοϊό, ούτε από κάποια άλλη αρρώστια.
Αν έχω καταλάβει καλά, ένας από τους κύριους λόγους που η κυβέρνηση έχει επιβάλει τόσο σκληρά μέτρα είναι για να μην χαθεί ολόκληρη η τουριστική περίοδος· ένα κομμάτι της τουριστικής περιόδου είναι προφανές πως έχει χαθεί οριστικά.
Με πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους στον τουρισμό και περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας να προέρχεται από τον τουρισμό -τo 1/4 του ΑΕΠ και το 40% της απασχόλησης προέρχονται, άμεσα ή έμμεσα, από τον τουρισμό- μπορούμε να καταλάβουμε τι θα σημαίνει για την διαλυμένη ελληνική οικονομία να χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν.
Με μια λέξη, πανελωθρία.
Κι όμως, η πανωλεθρία φαίνεται να έρχεται, παρά τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που όλοι επαινούν και δεν δέχονται καμία διαφορετική άποψη.
Πώς θα ελέγξουν για κορωνοϊό τα εκατομμύρια των τουριστών που ελπίζουν ότι θα έρθουν στην Ελλάδα;
Θα γίνουν, λέει, έλεγχοι στους τουρίστες στα αεροδρόμια, ενώ ελπίζουν πως ο κορωνοϊός θα αδρανοποιηθεί από τη ζέστη του καλοκαιριού -αν και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς τώρα- ή θα βρεθεί κάποιο φάρμακο γιατί το εμβόλιο μάλλον θα αργήσει αρκετά.
Υποθέτω πως όλοι έχουμε δει τα αεροδρόμια των νησιών και καταλαβαίνουμε πως σοβαρός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει.
Από την άλλη, ζούμε σε μια χώρα που δεν μπορεί να κάνει το τεστ στους δικούς της κατοίκους, και θα το κάνει στους τουρίστες;
Και άντε και κάνουν τεστ στους τουρίστες. Αν κάποιοι τουρίστες βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, πού θα τους βάλουν;
Και άντε και τους βάζουν κάπου· αν ο τουρίστας έχει έρθει για διακοπές πέντε ημερών, εμείς θα τον κρατάμε σε καραντίνα για 14 ημέρες; Πώς θα γίνει αυτό;
Και τι θα γίνεται στο ξενοδοχείο που έμενε ο τουρίστας, αν δεν τον εντοπίζουν στο αεροδρόμιο; Θα μπαίνει σε καραντίνα όλο το ξενοδοχείο.
Προσπαθώντας να κρατήσει τον κορωνοϊό μακριά από τα νησιά μας, η κυβέρνηση δεν επέτρεψε στις τοπικές κοινωνίες των νησιών -και όχι μόνο των νησιών- να αναπτύξουν ανοσία στον ιό.
Δηλαδή, μπορεί να σκάσει ένας τουρίστας με κορωνοϊό στη Μύκονο και να κρεβατωθεί όλο το νησί.
Αυτό το σκέφτηκε κανείς;
Σκέφτηκε κανείς τα κρούσματα και τους θανάτους που θα υπάρξουν στο δεύτερο κύμα; Ή σκέφτηκαν “να έχουμε λίγους νεκρούς μέχρι τον Μάιο και μετά ας γίνει ό,τι θέλει”;
Σήμερα υπήρξε ένα κρούσμα κορωνοϊού σε ένα νησί των Κυκλάδων και έγινε πανικός στο νησί και στα ΜΜΕ (σ.σ. Μου τηλεφώνησαν πέντε φίλοι από το νησί και ήταν όλοι αναστατωμένοι, λες και είχε πέσει χολέρα στο νησί. Ποιος το δημιούργησε αυτό το κλίμα; Η κυβέρνηση παρέα με τα ΜΜΕ.)
Πώς θα υπάρξει τουρισμός, όταν όλοι είναι πανικόβλητοι;
Επίσης, ένας ακόμα από τους κύριους λόγους που η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετακίνηση των Ελλήνων στα νησιά -με μόνη εξαίρεση τους μόνιμους κατοίκους- ήταν η γνώση πως τα περισσότερα νησιά δεν έχουν νοσοκομεία που μπορούν να αντιμετωπίσουν βαριά περιστατικά (σ.σ. Ούτε ελαφρά περιστατικά μπορούν να αντιμετωπίσουν).
Οπότε, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν υπάρξουν κρούσματα -που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν- ανάμεσα στους τουρίστες.
Θα κρυφτεί ο ήλιος από τα ελικόπτερα που θα μεταφέρουν τους ασθενείς τουρίστες στην Αθήνα.
Και δεν θα είναι μόνο οι τουρίστες. Θα είναι και οι ντόπιοι -ειδικά αυτοί που εργάζονται στον τουρισμό-, οι οποίοι έμειναν παρθένοι στον κορωνοϊό αλλά ήρθαν οι Ιταλοί με τον κορωνοϊό και τους ξεπαρθένεψαν.
Και φυσικά, οι ειδήσεις για τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ τότε, άλλες χώρες -που σήμερα έχουν πολλά θύματα και οι Έλληνες τις κατηγορούν- θα έχουν αναπτύξει ανοσία του πληθυσμού τους στον κορωνοϊό.
Λένε όλοι ότι έχουμε πόλεμο.
Ο μέχρι τώρα θρίαμβος της Ελλάδας στον πόλεμο με τον κορωνοϊό μου θυμίζει τους θριάμβους του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία πριν την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν ξεκίνησε σαν Καταστροφή.
Ξεκίνησε σαν Μικρασιατική Εκστρατεία και η Ελλάδα πετούσε από θρίαμβο σε θρίαμβο.
Τα ελληνικά στρατεύματα κόντεψαν να φτάσουν στην Άγκυρα, ενώ μετά μπορεί να πήγαιναν και στο Πεκίνο.
Οι ύμνοι για την κυβέρνηση και για τον στρατό μας ήταν διθυραμβικοί.
Μέχρι που οι Τούρκοι του Κεμάλ πήραν σβάρνα τον ελληνικό στρατό, τον έριξαν στην θαλασσα, σκοτώθηκαν χιλιάδες Έλληνες και χάθηκαν για πάντα οι προαιώνιες πατρίδες.
Ένας πόλεμος δεν τελειώνει πριν τελειώσει.
Αυτό θα είναι καλό να το θυμούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και αυτοί που την υμνούν. Όλοι δηλαδή (σ.σ. Καλά, όλους τους έχουν αγοράσει; Όλους;;;).
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έβαλε τους ανθρώπους πάνω από την οικονομία, λες και οι ζωές των ανθρώπων δεν εξαρτώνται από την οικονομία.
Ανοησίες και υποκρισίες αλλά θα το δεχτώ.
Το πρόβλημα τώρα είναι πως υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να χαθούν και οι άνθρωποι και η οικονομία. Δηλαδή, και άλλοι άνθρωποι.
Υ.Γ.Το κείμενο γράφτηκε με πραγματική αγωνία τόσο για τους ανθρώπους που θα χαθούν από τον κορωνοϊό, όσο και αυτούς που θα χαθούν από την οικονομική καταστροφή. Το να έχεις διαφορετική άποψη, μόνο στην Ελλάδα θεωρείται κακό. Μακάρι να είμαι λάθος. Πάντως, είναι πολλοί οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, όπου μια ομάδα προηγείται με ένα ή με δυο γκολ, και μετά τρώει εφτά. Πάρτε τώρα κι ένα βίντεο, γιατί ό,τι και να γίνει, η ζωή είναι ωραία:
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.