Αναδίπλωση Δανίας για την επανένωση ζευγαριών που χωρίστηκαν λόγω κλεισίματος συνόρων, αφού δεν θα ζητάει φωτό και sms


Πιτσιρίκο, ο νέος κορωνοϊός και κυρίως ο μεσαιωνικός τρόπος αντιμετώπισής του παγκοσμίως, αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο Μεξικό, καθώς οι επιχειρήσεις που δεν είναι άκρως απαραίτητες θα παραμείνουν κλειστές, όπως μεταδίδει το Reuters.

H μεξικάνικη οικονομία ήταν ήδη σε ύφεση και πριν την πανδημία και ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά -9% το 2020, ενώ υπάρχει προοπτική ανάκαμψης για το 2021· αυτό μάλλον το λένε σε όλο τον κόσμο για να χρυσώσουν το χάπι για τη φτώχεια που έρχεται.

“Η πρόβλεψή μου είναι ότι με τον κορωνοϊό θα χαθούν 1 εκ. θέσεις εργασίας, αλλά εμείς θα δημιουργήσουμε 2 εκ. νέες” ανέφερε ο Μεξικάνος πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador.

H κυβέρνησή του επαναλάμβανε ότι έχει την επιδημία υπό έλεγχο, αλλά έκτοτε τα κρούσματα και τα θύματα αυξήθηκαν δραματικά.

Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, η μεξικάνικη κυβέρνηση έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την επαναλειτουργία αυτοκινητοβιομηχανιών, ορυχείων και κατασκευών.

Τον Απρίλιο του 2020 το υπουργείο Οικονομικών στην ετήσια έκθεσή του έκανε λόγο για ύφεση -3,9%.

Να περάσουμε, όμως, στη Σουηδία, όπου η πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος της κυβέρνησης από το 2005 ως το 2013, Annika Linde λέει τώρα ότι η χώρα έπρεπε να είχε εφαρμόσει καραντίνα, παίρνοντας αποστάσεις από την τακτική του διαδόχου της Anders Tegnell, όπως γράφει ο Guardian.

Αν και μέχρι πρότινος τον στήριζε, άλλαξε άποψη, καθώς οι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό πλησιάζουν τις 4.000 στη Σουηδία.

Είναι τέσσερις, εφτά και εννέα φορές μεγαλύτερο από της Δανίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας αντίστοιχα.

“Χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε, αν είχαμε εφαρμόσει καραντίνα νωρίς, θα μπορούσαμε να προφυλάξουμε τους πιο ευάλωτους, θα είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε” ανέφερε η Linde.

Η Σουηδία εφάρμοσε πολύ χαλαρά μέτρα, αφήνοντας ανοιχτά σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια και επιτρέποντας τις συναθροίσεις ως και 50 ατόμων, καθώς βασίστηκε στην κοινωνική ευθύνη και την κοινή λογική των πολιτών της.

Και η Linde ήταν αρχικά υπέρμαχος της προσπάθειας να επιτευχθεί αργά ή γρήγορα η ανοσία της αγέλης.

Θεωρεί, ωστόσο, ότι έμοιαζε και αποδείχτηκε όνειρο να προστατευτούν οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι με αυτή την τακτική και η ίδια που είναι 72 ετών έμεινε για δύο μήνες απομονωμένη.

Οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ και ο κόσμος στη Σουηδία στηρίζουν την προσέγγιση των υγειονομικών αρχών, αλλά υπάρχουν και κάποιοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές που διαφωνούν με τον τρόπο χειρισμού της πανδημίας.

Ο ίδιος ο Tegnell, αν και παραδέχεται ότι η κατάσταση στη χώρα είναι τραγική, ζητάει από τους επικριτές του να αναφέρουν εναλλακτικές στρατηγικές, που θα ακολουθούσαν εκείνοι, απορρίπτοντας σε κάθε περίπτωση την καραντίνα ως λύση.

Η Linde θεωρεί ότι ο Tegnell κάνει λάθος όταν κατηγορεί για την άσχημη τροπή που πήρε η κατάσταση με την εξάπλωση του ιού τις ιδιωτικές εταιρίες και τις τοπικές αρχές που έχουν την ευθύνη των γηροκομείων και κάνει λόγο για ελλιπή προετοιμασία της χώρας.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι είναι λάθος να συγκρίνεται με τη γρίπη ο κορωνοϊός, διότι μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς.

Θα πέσουν να τη φάνε τη Σουηδία, επειδή ξέφυγε από την ΤΙΝΑ (Τhere is no alternative).

Από αυτό που πάνε να μας περάσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την καραντίνα.

Γιατί, όμως, τώρα που έγινε άρση της καραντίνας, τα κρούσματα μειώνονται αντί να αυξάνονται;

Και αν ο κορωνοϊός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται από τον Δεκέμβριο και στην Ευρώπη, η καραντίνα στα μέσα και στα τέλη Μαρτίου, οπότε και την εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες, πόσο τον περιόρισε πραγματικά;

Μήπως ο ιός έκανε τον κύκλο του κανονικά και υποχωρεί τώρα που οι θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο αυξάνονται σταδιακά;

Από τη Σουηδία να περάσουμε, όμως, στη Δανία που θα επιτρέψει σε ανθρώπους που χωρίστηκαν με το ταίρι τους λόγω της καραντίνας και έχουν σχέση τουλάχιστον έξι μηνών, να βρεθούν ξανά, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς στα σύνορά της με τη Γερμανία και τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Δανία, εξάλλου, αναδιπλώθηκε από τις αρχικές απαιτήσεις της να επιδεικνύουν τα ζευγάρια γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν, κοινές τους φωτογραφίες ή ακόμα και ερωτικά γράμματα, προκειμένου να ιδωθούν ξανά.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας Nick Haekkerup διευκρίνισε ότι “θα αρκεί απλά μία γραπτή δήλωση ότι έχουν σχέση”.

Πριν από αυτή την αλλαγή πλεύσης, όμως, οποιοδήποτε άτομο βρισκόταν στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία ή τη Γερμανία και ήθελε να δει το ταίρι του στη Δανία, θα έπρεπε να δώσει μία σειρά προσωπικών δεδομένων.

“Θα μπορούν να φέρουν μαζί τους μία φωτογραφία ή ένα ερωτικό γράμμα” είχε πει στον τηλεοπτικό σταθμό της Δανίας DR ο υπαρχηγός της αστυνομίας Allan Dalager Clausen, αναγνωρίζοντας ότι “αυτά είναι προσωπικά δεδομένα, αλλά η απόφαση για το αν ένα ζευγάρι βρεθεί και πάλι μαζί θα είναι τελικά στην κρίση του εκάστοτε αστυνομικού”.

Η Δανία έκλεισε από τις 14 Μαρτίου τα σύνορά της για τους ξένους, με εξαίρεση όσους είχαν πολύ σοβαρό λόγο.

Έκτοτε, ηλικιωμένοι ερωτικοί σύντροφοι βρίσκονταν στα σύνορα, στην πλευρά της Γερμανίας οι μεν και της Δανίας οι δε, πίνοντας καφέ και δίνοντας τα χέρια μέσα από τα συρματοπλέγματα.

Μερικοί βουλευτές χαρακτήρισαν παραβίαση προσωπικών δεδομένων το γεγονός ότι υποχρεώνονται τα ζευγάρια να δείξουν φωτογραφίες τους και ερωτικά γράμματα για να μπορέσουν να ιδωθούν, όπως ο Kristian Hegaard από το Σοσιαλιστικό – Φιλελεύθερο Κόμμα.

Όσοι έχουν καλοκαιρινές κατοικίες και παππούδες Δανών πολιτών θα μπορούν επίσης να επιστρέψουν στη σκανδιναβική χώρα, ενώ κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν για τα επαγγελματικά ταξίδια.

Πάντως, το συγκεκριμένο μέτρο της Δανίας για τα ζευγάρια είναι χειρότερο ακόμα και από αυτό για την απαγόρευση της κολύμβησης. Σκοταδισμός και ραγιαδισμός.

Να που τελικά και η Δανία του βορρά δεν διαφέρει και τόσο από τη “Δανία του νότου” που έλεγε ότι ήθελε να μας κάνει μία ψυχή -όχι και τόσο- παλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Ελλάδα τα έκανε καλύτερα από όλους. Και μας ζηλεύουν όλοι. Εγώ έτσι μαθαίνω από τα ελληνικά ΜΜΕ. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.