Αν η κυβέρνηση θέλει να τιμήσει τη Marfin, να σώσει ξανά τις τράπεζες
Η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει τιμητική πλακέτα για τους νεκρούς της Marfin, δέκα χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση στην τράπεζα, ενώ οι δράστες της επίθεσης παραμένουν ασύλληπτοι και έχουν κριθεί ένοχοι ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου και η διευθύντρια του καταστήματος για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν η κυβέρνηση θέλει να τιμήσει τους νεκρούς της Marfin, πρέπει να σώσει για μια ακόμα φορά τις τράπεζες από την χρεοκοπία.
Εντάξει, αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να τιμήσει τους νεκρούς της Marfin, θα έπρεπε να συλλάβει τους δράστες της επίθεσης αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί οι δράστες είναι ασφαλίτες.
Αν οι δράστες δεν ήταν ασφαλίτες αλλά αναρχικοί, θα είχαν συλληφθεί αυτά τα δέκα χρόνια (σ.σ. Συγγνώμη, αλλά αυτό το είχα αντιληφθεί από την πρώτη μέρα. Νομίζω πως η υστερία που έπαθαν μαζί μου οι υπάλληλοι της Νέας Δημοκρατίας -όχι όλοι, μόνο οι ακροδεξιοί- ήταν επειδή ακριβώς κατάλαβα αμέσως ότι την Marfin την έκαψαν ασφαλίτες. Δεν ήμουν ο μόνος. Και ο Τζίμης Πανούσης την ίδια άποψη είχε.).
Φτάνει πια με την υποκρισία και τις -τάχα μου- τιμές.
Ας πούμε επιτέλους τα πράγματα, όπως είναι.
Οι τρεις υπάλληλοι της Marfin ήταν αναλώσιμοι. Η Marfin τους αντικετάστησε την επόμενη μέρα και συνέχισε τη λειτουργία της.
Αναλώσιμοι είναι και όλοι οι υπάλληλοι. Τραπεζών και μη. Αναλώσιμοι είμαστε όλοι μας. Αυτό είναι που τρομάζει τους ανθρώπους, όταν το αντιλαμβάνονται.
Στις 6 Μαΐου του 2010, έγινε η πρώτη τεράστια διαδήλωση κατά της προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και κατά των επερχόμενων Μνημονίων.
Η επίθεση στη Marfin με τους νεκρούς υπαλλήλους πάγωσε τους πάντες. Οι άνθρωποι πήγαν στα σπίτια τους. Πολύ επιτυχημένη η κίνηση του κράτους.
Είναι αστείο να ανοίγει ξανά την υπόθεση της Marfin ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν κάηκε η Marfin.
Ποιος εμπόδιζε την κυβέρνηση Παπανδρέου και την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ακολούθησε να συλλάβουν τους δράστες της επίθεσης;
Τους εμπόδιζε το ότι ήξεραν ποιοι έκαναν την επίθεση στη Marfin και ποιων εντολές εκτελούσαν.
Πάντως, ο Χρυσοχοΐδης, ο Τζέιμς Μποντ από τη Βέροια, δεν κατάφερε να πετύχει ούτε τη σύλληψη αυτού ή αυτών που σκότωσαν με αυτοσχέδια βόμβα στο γραφείο του τον υπασπιστή του, Γιώργο Βασιλάκη, τον Ιούνιο του 2010.
Ο Χρυσοχοΐδης είχε πει τότε πως θεωρεί στοίχημα ζωής τη σύλληψη των δραστών και ζήτησε την σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα, τον οποίο επικήρυξε.
Το έχασε το στοίχημα ο Χρυσοχοΐδης.
Ο Παλαιοκώστας παραμένει ελεύθερος και στο εξαιρετικό βιβλίο του, “Μια Φυσιολογική Ζωή”, αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξή του στη δολοφονία Βασιλάκη, αναζητά έναν έντιμο αξιωματικό της Αστυνομίας για να του μιλήσει για την υπόθεση -“Αν όχι για μένα, αν όχι για την αλήθεια, αν όχι για τη σκευωρία, για τους συγγενείς του νεκρού συναδέλφου του”- και δείχνει ξεκάθαρα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως ηθικό αυτουργό.
Δεν ξέρω ποιον πιστεύετε εσείς ανάμεσα στον Χρυσοχοΐδη και τον Παλαιοκώστα, αλλά εμένα θα μου επιτρέψετε να πιστεύω τον Παλαιοκώστα.
Ο Χρυσοχοΐδης, ως πολιτικός, είναι επαγγελματίας ψεύτης -αυτή είναι η δουλειά των πολιτικών-, ενώ, όπως μας ενημέρωσε, ψήφισε το Μνημόνιο, χωρίς να το έχει διαβάσει· αυτό, ο Παλαιοκώστας δεν θα το έκανε ποτέ.
Ένα ακόμα στοίχημα που έχασε ο Χρυσοχοΐδης, ήταν η εξιχνίαση της υπόθεσης Κούνεβα.
Ο Χρυσοχοΐδης είχε πει, ως υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, πως είναι στοίχημα η σύλληψη αυτών που ευθύνονταν για την επίθεση με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Από στοίχημα σε στοίχημα το πάει ο Χρυσοχοΐδης -πραγματικός υπουργός ΠΡΟΠΟ- και χάνει το ένα στοίχημα πίσω από το άλλο αλλά επιμένει.
Καταλαβαίνω πως οι νεκροί είναι χρήσιμοι.
Το κάθε κόμμα, ο κάθε πολιτικός χώρος θέλει τους νεκρούς του. Τους έχει ανάγκη.
Και τα κινήματα έχουν ανάγκη τους νεκρούς. “Χρειαζόμαστε έναν νεκρό” άκουγα έκπληκτος στην πλατεία Συντάγματος τον Ιούνιο του 2011 από διάφορους “χαρούμενους”.
Τα κόμματα της Αριστεράς έχουν τους νεκρούς τους. Πολλούς νεκρούς. Έκαναν -και κάνουν- καριέρες πολλοί αριστεροί με τους αγώνες και το αίμα των άλλων.
Τα κόμματα της Δεξιάς έχουν μια έλλειψη από νεκρούς. Είναι κάπως δύσκολο να παρουσιάσουν τους δοσίλογους ως ήρωες.
Δεν πειράζει, αν δεν έχεις νεκρούς, τους …φτιάχνεις μόνος σου.
Και μιλάς στο όνομά τους. Ακόμα κι αν αυτοί οι νεκροί δεν έχουν καμία σχέση με το κόμμα σου. Άλλωστε, οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Μπορεί να τους κάνεις ό,τι θέλεις. Πολύ βολικοί οι νεκροί.
Η Νέα Δημοκρατία έχει οικειοποιηθεί τους νεκρούς της Marfin, ενώ η Χρυσή Αυγή οικειοποιήθηκε τους τρεις νεκρούς αξιωματικούς στα Ίμια, λες και οι τρεις αξιωματικοί δεν ήταν τρεις άνθρωποι που πέθαναν την ώρα του καθήκοντος για την πατρίδα τους αλλά ήταν νεοναζί.
Η Νέα Δημοκρατία που ήταν κυβέρνηση από το 2012 ως το 2015 θα βάλει τιμητική πλακέτα για τους υπαλλήλους της Marfin, αν και στα τρία χρόνια που ήταν κυβέρνηση τότε -και στον έναν χρόνο που είναι κυβέρνηση τώρα- δεν συνέλαβε τους δράστες της επίθεσης.
Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που θα τιμήσει τους νεκρούς θα είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο άνθρωπος που ήταν δυο φορές υπουργός ΠΡΟΠΟ στις κυβερνήσεις από το 2009 ως το 2012, αλλά δεν συνέλαβε τους δράστες της επίθεσης στη Marfin.
Ξέρετε, είναι ευθύνη και χρέος του κράτους να συλλαμβάνει τους δολοφόνους και να τους οδηγεί στην Δικαιοσύνη. Επίσης, είναι ευθύνη του κράτους να εξετάζει αν εφαρμόζονται οι κανόνες πυρασφάλειας σε μια τράπεζα. Κάποιοι τα ξεχνάνε αυτά. Δεν ξέρω γιατί.
Το ακόμα καλύτερο είναι πως η Νέα Δημοκρατία, που είναι στην κυβέρνηση, θα βάλει τιμητική πλακέτα για τους νεκρούς της Marfin, αλλά, παράλληλα, έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά των αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin αλλά και σε ακόμα 24 εργαζόμενους της τράπεζας.
Την 1η Ιουνίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Δημόσιο, που εκπροσωπείται από τα Υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, θα υποστηρίξει την αίτηση αναίρεσης εναντίον τεσσάρων αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τις οικογένειες των τριών θυμάτων της Marfin και 24 ακόμα εργαζόμενους.
Δηλαδή, η κυβέρνηση τιμάει τους νεκρούς της Marfin με πλακέτα αλλά ζητάει από τις οικογένειές τους να επιστρέψουν -και έντοκα μάλιστα- τις αποζημιώσεις που τους έχουν επιδικαστεί.
Μα τι θέλουν πια και οι οικογένειες των νεκρών της Marfin; Αντί για χρήματα, ας τους δώσει ο Μητσοτάκης μια πλακέτα.
Ντροπή και αίσχος.
Τεράστια υποκρισία. Αλλά τα χάπατα είναι πολλά στην Ελλάδα.
Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να τιμήσει τους νεκρούς της Marfin -και από τη στιγμή που δεν μπορεί να συλλάβει τους ασφαλίτες που έκαψαν την τράπεζα-, θα πρέπει να σώσει τις τράπεζες που -όπως διαβάζουμε- είναι σε μεγάλο κίνδυνο.
Μην ανησυχείτε, θα τις σώσουμε τις τράπεζες.
Εμείς. Ξανά. Και ούτε μια πλακέτα δεν θα μας βάλουν.
(Κυριάκο, έρχεται οικονομική καταστροφή της Ελλάδας και το ξέρεις. Βάλε πλακέτα στη Marfin, βάλε πλακέτα στο Μάτι, βάλε πλακέτα στο Μελιγαλά, βάλε πλακέτα στη θύρα 7, βάλε πλακέτα στο Σάμινα, βάλε πλακέτα στους νεκρούς της μάχης του Μαραθώνα, βάλε πλακέτα όπου μπορείς, δώσε και κάνα επίδομα ακόμα, βάλε και τον Τσιόδρα να πει πως έρχονται τρεις ακόμα πιο επικίνδυνες επιδημίες, φτιάξε και μερικούς νεκρούς εργαζόμενους ακόμα για να τους φορτώσεις γενικά και αόριστα στην Αριστερά -γιατί οι νεκροί της Marfin …πάλιωσαν μετά από δέκα χρόνια- και κάνε εκλογές τον Ιούλιο. Κυριάκο, αν αφήσεις τις εκλογές για τον Οκτώβριο, θα έχει φανεί στην κοινωνία και στην οικονομία η καταστροφή, λόγω της πλήρους εξαφάνισης του τουρισμού. Κυριάκο, δεν θα το αντέξω να γίνει πάλι πρωθυπουργός ο Αλέξης. Κόντεψα να κόψω φλέβες με τους συριζοπασόκους στην κυβέρνηση, που μας έλεγαν πως ψηφίζουν τα Μνημόνια αλλά κλαίνε όταν τα ψηφίζουν. Με εσένα, έχει φτιάξει η ζωή μου, Κυριάκο, γιατί το γουστάρεις αυτό που κάνεις και δεν το κρύβεις. Σε αγαπάω.)
(update: Δεν πέρασε ούτε μια ώρα από τη στιγμή που έγραψα το κείμενο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως το Ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin. Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ. Ορίστε, με διαβάζει ο Κυριάκος και με ακούει. Μπράβο, Κυριάκο. Αγόρι μου, εσύ!)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.