Εκείνο το καλοκαίρι (του 2017)

Πιτσιρίκο, η ΕΕ θέλει αξιολόγηση -α λα μνημόνιο- της αντιμετώπισης του κορωνοϊού από τις διάφορες χώρες, αλλά και από τον ΠΟΥ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο σχετικό ψήφισμα που συντάχθηκε συμμετείχαν και η Κίνα με τις ΗΠΑ, ενώ ο διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι συμφωνεί με την αξιολόγηση, αλλά ζητά ο Οργανισμός να κριθεί -και από το ανεξάρτητο εποπτικό του σώμα- όταν η πανδημία εξασθενήσει.

Μία πρώτη συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών στις 18 και 19 Μάη μεταξύ άλλων και για τα μαθήματα που πήρε η ανθρωπότητα από τη διεθνή αντιμετώπιση της Covid 19.

To ψήφισμα, για το οποίο έχει λάβει γνώση το Reuters, υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, για τα κενά που διαπιστώθηκαν όσον αφορά την ετοιμότητα των χωρών απέναντι στην πανδημία, ενώ τα 194 κράτη – μέλη του ΠΟΥ θα πρέπει να αναφέρουν ξεσπάσματα της επιδημίας.

Το ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι και Κινέζοι είναι ένα καλό σημάδι σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Δείχνει ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν μεν τη χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ, αλλά όχι και τις επαφές με τον Οργανισμό, αλλά και πως η Κίνα έγινε δεκτή παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηθεί για αργή αντίδραση στην αρχή της πανδημίας και για υποτίμηση της απειλής του κορωνοϊού.

Μόνο η Κίνα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στις συζητήσεις, αφού οι ΗΠΑ δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Ενώνουν, λοιπόν, τις δυνάμεις τους οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη μπας και καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, που θα έπληττε πολύ την Αφρική, όπως φοβόταν ο ΠΟΥ.

Αλλά προς το παρόν πέφτει έξω, καθώς 11 βδομάδες μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στις 14 Φεβρουαρίου στην Αίγυπτο, ο υγειονομικός σεισμός που φοβούνταν πολλοί ειδήμονες δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα στην Αφρική ίσως και επειδή έχει πολλούς νέους, όπως αναφέρει η Le Monde.

Aν και στη Μαύρη Ήπειρο είναι συγκεντρωμένο το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει καταγραφεί μόνο το 1,2% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το 0,7% των θανάτων από τον ιό.

Η Αφρική τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και οι εκτιμήσεις στα μέσα Απριλίου ότι θα είχε 300 χιλιάδες νεκρούς ακόμα κι αν έπαιρνε αυστηρά προληπτικά μέτρα είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

“Αυτή τη στιγμή, η εκτίμησή μας είναι ότι η εκατόμβη δεν θα συμβεί” λέει o επιδημιολόγος Yap Boum από τη Γιαουντέ του Καμερούν και εκπρόσωπος του Επίκεντρου, που είναι ένα παρακλάδι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

“Για την ώρα, είναι μία ευχάριστη έκπληξη για εμάς η εξέλιξη της επιδημίας, διότι η Αφρική δεν βίωσε την έκρηξη που είχε προβλέψει το επιδημιολογικό μοντέλο με βάση τη μεγάλη έξαρση του ιού στην Ευρώπη” αναφέρει από την πλευρά της η διευθύντρια του Ινστιτούτου Παστέρ στο Καμερούν Elizabeth Carniel.

Μία ανησυχία, πάντως, υπάρχει, καθώς κάθε βδομάδα τα κρούσματα αυξάνονται κατά 40% και η τάση παραμένει ανοδική.

Περισσότερο έχει πληγεί η βόρεια Αφρική, που, αν και φιλοξενεί το 15% του πληθυσμού της ηπείρου, έχει το 38% των κρουσμάτων και το 62% των θανάτων.

Η πανδημία επίσης επιταχύνεται περισσότερο από τον μέσο όρο της ηπείρου στην κεντρική και τη δυτική Αφρική, που τα κρούσματα αυξάνονται κατά 58% και 51% κάθε βδομάδα.

Για αυτό και ο διευθυντής του αφρικανικού CDC (Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) συνιστά επαγρύπνηση και σύνεση, διότι “ίσως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα”.

Και ούτε πρόκειται να έρθουν να συμπληρώσω και να ευχηθώ, αφού ο καυτός αφρικανικός ήλιος είναι ασπίδα για τον κορωνοϊό.

Το κλίμα επικαλείται και η Liberation για να εξηγήσει στο κύριο άρθρο της γιατί η Αφρική αντιστέκεται με επιτυχία στον κορωνοϊό.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει επίσης και το δημογραφικό, δηλαδή τον νεανικό πληθυσμό, αλλά και τον τρόπο ζωής ως παράγοντες, που έπαιξαν ρόλο για να μείνει σχετικά ανεπηρέαστη η Αφρική από την πανδημία Covid 19, ενώ όλοι προέβλεπαν ότι θα πάθει υγειονομικό κατακλυσμό.

Τους δύο τελευταίους παράγοντες δεν τους διαθέτουμε στην Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, ωστόσο, οι θερμές αέριες μάζες της Αφρικής την προσεχή εβδομάδα θα έρθουν μία βόλτα και από εδώ.

Ακριβώς τρία χρόνια μετά τον Μάη του 2017, αλλά και σχεδόν τρία χρόνια μετά το τελευταίο πραγματικά ζεστό καλοκαίρι, που ακολούθησε τότε, ίσως οι καύσωνες να επιστρέψουν φέτος στην Ελλάδα.

Μάλιστα, εκείνο το καυτό καλοκαίρι του 2017, ακολούθησε ένας ήπιος χειμώνας το 2018 και είχαμε και τα λιγότερα θύματα (42) της δεκαετίας από τη γρίπη σε μία χρονιά. Μακάρι εκείνο το καλοκαίρι να έρθει ξανά.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Πιτσιρίκο για το ελατήριο της οικονομίας που θα εκτιναχθεί έλεγαν σε τηλεοπτική εκπομπή με αφορμή τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση -9,7% το 2020 και ανάπτυξη +7,7% το 2021 στην Ελλάδα. Αυτά που έγραφες κάποτε για πλάκα, τα επικαλούνται πλέον και στα σοβαρά σε μία κωμικοτραγική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά.

Y.Γ.2 Πλάκα έχουν που βάζουν τα ΜΑΤ να κυνηγάνε τον κόσμο που βγαίνει μία βόλτα. Δεν κάνει κάτι παράνομο, αλλά προκαλεί, λέει, συνωστισμό. Συνωστισμός στα πάρκα, συνωστισμός στις πλατείες, συνωστισμός και στις παραλίες. Σήμερα, πάντως, ήταν άδεια η δαντελένια ακρογιαλιά. Όπως πάντα με βοριά και συννεφιά.

Συννεφιά κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ευτυχώς που οι άλλες χώρες δεν πρόκειται να επαναφέρουν τα αντισυνταγματικά μέτρα, όπως φαίνεται. Διότι η Ελλάδα είναι μία χώρα μίμος. Επέβαλαν οι υπόλοιπες χώρες καραντίνα; Καραντίνα και η Ελλάδα. Προχώρησαν οι άλλες χώρες σε άρση των μέτρων; Άρση των μέτρων και η Ελλάδα. Και πάει λέγοντας.

(Αγαπητέ φίλε, η Ελλάδα δεν είναι χώρα, είναι προτεκτοράτο. Χώρια που η Ελλάδα συγκρίνει τους νεκρούς της από τον κορωνοϊό με αυτούς της Βρετανίας, ξεχνώντας πως θα πρέπει να τους συγκρίνει με αυτούς των γειτόνων της, δηλαδή, την Αλβανία και την Βουλγαρία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα εκτοξευτεί το ελατήριο της οικονομίας. Ναι, το έγραφα για πλάκα αλλά η κυβέρνηση το λέει στα σοβαρά. Δηλαδή, αντιλαμβάνονται την οικονομία σαν ένα ελατήριο, που -δεν μπορεί- κάποια στιγμή θα εκτιναχτεί. Και οι άλλοι το ακούνε αυτό και δεν τους παίρνουν με τις πέτρες. Ζούμε μέσα σε έναν ωκεανό ηλιθίων. Αυτοί είναι το πρόβλημα, όχι ο κορωνοϊός. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.