Η νέα κανονικότητα καθορίζεται από την διχόνοια

H όλη κατάσταση με τα πανδημικά νέα τείνει ως προς ένα άλλο φάσμα διχοτομίας εδώ στην Ισπανία, την “νέα κανονικότητα” όπως την ονομάσανε, και όπως πολύ καλά τη μασάνε. Ως ένα σημείο, εγώ θα την χαρακτήριζα ως τη νέα διχόνοια γιατί όσα χρόνα μένω εδώ, ο ένας προσπαθεί να ρίχνει συνεχώς το φταίξιμο στον άλλο. Βεβαίως, όλο αυτό είναι απλά και μόνο η αρχή.

Δεν θα κρατήσει για μήνες, ίσως περάσουν και χρόνια δυσοίωνης αλλαγής και εδώ σε αυτό το κομμάτι της γηραιάς ηπείρου.

Η κρίση δεν είναι μόνο υγειονομική πλέον, η κρίση είναι κοινωνικο-οικονομική.

Η πληρωμούλα, οι επιδοτούμενοι, τα ευγνώμονα στομάχια, είναι κάποιοι από τους όρους που έχουν “περάσει” στη γνώμη πολλών και χρησιμοποιούνται καθημερινά πλέον στην Ισπανία. Δεν χρειάζεται να κατηγορήσουμε κανέναν για αυτό. Πίσω από αυτή τη δήλωση δεν βρίσκεται μόνο το κόμμα του Vox η το κόμμα Partido Popular. Είναι μία δήλωση πολύ παλαιοτέρας χρήσης.

Το σύστημα χρειάζεται απελπισμένο κόσμο που θα δούλευε για τον οποιονδήποτε.

Για να επιτευχθεί αυτό, με το να έχεις ένα επίδομα, μετριάζει κατευθείαν την απόγνωσή σου που καθίσταται αντιπαραγωγική.

Δυστυχώς, τους επόμενους μήνες, πολλοί από αυτούς θα το συνειδητοποιήσουν και αυτό.

Πολλοί θα πάρουν το επίδομα και θα βρεθούν στο δίλλημα, αντιμέτωποι σε μία κατάσταση που ίσως και ακόμη να αισθανθούν άσχημα, να αισθανθούν ένοχοι.

Μία κατάσταση στην οποία δεν μπορείς να ρίξεις το φταίξιμο σε κανένα, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι κανένα από αυτά που συνέβησαν δεν είναι δικό τους λάθος.

Το κείμενο αυτό δεν απευθύνεται στους κατοίκους της συνοικίας της Σαλαμάνκα στη Μαδρίτη.

Γνωρίζουμε ποιον θα ψηφίσουν ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Και οι Καταλανοί, όπως είπε και η Μαρία από τη Βαρκελώνη, είναι όντως πρόβατα από τη μία πλευρά γιατί ακόμα βαράνε παλαμάκια και λες, τι σκατά; Γιατί το κάνουν ακόμη;

Αλλά και από την άλλη δεν ξέρω το ποιος είναι περισσότερο φασίστας ή εθνικιστής; Οι Καταλανοί ή οι Μαδριλένιοι;

Γιατί και εδώ ο καταλανικός εθνικισμός θερίζει αδρά όπως και στη Μαδρίτη ο ισπανικός.

Δεν μπορείς να τσουβαλιάσεις 7 εκατομμύρια κόσμο και να πεις α ναι, είναι όλοι πρόβατα επειδή δε διαμαρτύρονται για το πώς διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την όλη υγειονομική κρίση.

Και θα ήθελα να προσθέσω βέβαια το εξής: η περιοχή της Σαλαμάνκας είναι η 2η γειτονιά της Μαδρίτης σε GDP και όντως ισχύει πως πολλά από τα διαμερίσματα της περιοχής και κτίρια ανήκουν σε τράπεζες ή σε μεσιτικά γραφεία.

Οι τιμές ας το αφήσουμε, πάνε από 1,5 εκατομμύριο εώς και 5 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του εκάστοτε διαμερίσματος πολυτελείας. Καμία σύγκριση με αυτά από το Κολωνάκι.

Τώρα, σε τι κόσμο προορίζονται τέτοιου είδους κτίρια; Εταιρείες και κυρίως πλούσιους επιχειρηματίες και γόνους εύπορων οικογενειών.

Καμία απόσταση ασφαλείας, δεν έπαιξε κανένα πρόστιμο από την αστυνομία, κανένα τσουβάλιασμα και εν παραλληλία φλόμωσε ο ιστότοπος με fake news, φωτογραφίες και ποστ από άλλα μέρη και χρονικές περιόδους.

Βίντεο από τα Κανάρια νησιά και τη Βαρκελώνη με διαμαρτυρίες εθνικιστών που δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που συνέβη.

Βέβαια, από κάποιες άλλες πηγές στο Twitter έβλεπες ξεκάθαρα αρκετό κόσμο με σημαίες της  Ισπανικής Ρεπούμπλικα και σημαίες με τον μαύρο ταύρο και την ισπανική σημαία που, όσο και να μη θες να το κρύψεις, εντάξει, οι ψηφοφόροι αυτής της συνωμοταξίας μόνο από τις κάποιες δηλώσεις που κάνανε “ΖΉΤΩ Η ΙΣΠΑΝΙΑ”,  ήταν είτε του Partido Popular ή του Vox (ακροδεξιοί).

Βασικά, στην Ελλάδα το παρεμφερές είναι πως, συνήθως, όπου δεις κάποιον που να είναι με ελληνική σημαία, φύγε πέρα κατ’ εμέ.

Τώρα, το να ζητάνε την παραίτηση της κυβέρνησης από το Σάντσεθ έτσι ώστε να ξαναβγούν οι ίδιοι κατσαπλιάδες (Partido Popular) που καταστρέψανε το σύστημα υγείας και την οικονομία τα προηγούμενα χρόνια, δεν ξέρω για τι ακριβώς διαμαρτυρία μιλάμε.

Οι διαδηλωτές φωνάζανε όλοι τους τη λέξη “Ελευθερία”. Είναι κάπως παράτολμη αυτή η δήλωση, όταν έρχεσαι από τέτοιο background. Συγγνώμη κιόλας.

Και το εάν είναι ή δεν είναι φασίστες, εάν μπω στη διαδικασία να κατονομάσω όλη τη λίστα με τα ονόματα πολιτικών που ήταν πρώην φασισταριά, δε χρειάζεται καν να μπω σε αυτό τον κόπο, είναι και οι μεν του Partido Popular και οι δε του Vox.

To ότι ο Ραχόι εκτόξευσε το χρέος στο Θεό, προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει όλο τον τομέα της Υγείας και σχεδόν τα κατάφερε, και εν τέλει ήταν ο μόνος πολιτικός που με  τις ομιλίες του, δεν έβγαζε κανένα ποτέ νόημα.

Τώρα πλέον, τον διαδέχτηκε o Pablo Casado που -άλλος πανέξυπνος- στις 18 Μαρτίου έκανε πρόταση στη Βουλή να βγάλουν το στρατό, όπως και έγινε σε κάποιες κοινότητες της Ισπανίας, για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση.

Στην περιοχή της Γκράσια στη Βαρκελώνη, πριν 3 μέρες στις 19 Μαΐου, συνέβη μια αντικαπιταλιστική διαδήλωση άνευ ανακοίνωσης.

Ο σκοπός ήταν να απαιτηθεί πως η οικονομική κρίση δεν θα πληρωθεί ξανά από τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις.

Και όπως κλασικά συμβαίνει, η αστυνομία τσουβάλιασε και μία κοπέλα.

Τα άτομα που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι πάμπολλα αυτή τη στιγμή και γνωρίζω αρκετούς από αυτούς.

Η λαίλαπα της κρίσης που έρχεται καταπάνω μας θα είναι αδυσώπητη. Έχω μία φίλη οδοντίατρο που δεν δούλεψε καθόλου το διάστημα αυτό και το αναμενόμενο είναι πως μέσα στο καλοκαίρι δεν θα έχει καν διακοπές.

Πηγαίνοντας ξανά πίσω στους διαδηλωτές της συνοικίας της Σαλαμάνκας, ακόμα κι αν οι απερίσκεπτες διαμαρτυρίες τους προκαλέσουν αύξηση των κρουσμάτων στα σπίτια τους, όσοι βρίσκονται σε αυτές τις γειτονιές δεν χρειάζονται βασικό εισόδημα, επειδή έχουν ήδη περισσότερα από αρκετά εισοδήματα.

Οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτές τις συνοικίες αποφεύγουν -και θέλουν και ο υπόλοιπος κόσμος να αποφύγει- το βασικό εισόδημα, όχι επειδή δεν θέλουν το κράτος να τους το παρέχει, αλλά επειδή δεν θέλουν το κράτος να τους εισπράξει φόρους που αναμένεται να σκάσουν τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού. Δεν κατηγορώ κανένα τους και δεν θα τους κατηγοριοποιήσω ότι όλοι είναι ίδιοι.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση, επειδή δεν την έχουν ζήσει ποτέ και στην πραγματικότητα,  υπερασπίζονται ότι όποιος τη ζει είναι επειδή “δεν έχουν δοκιμάσει αρκετά σκληρά” ή επειδή τους θεωρούν τεμπέληδες ή ανίκανους για τον κόσμο ή την φούσκα στην οποία ζουν.

Με τα σημερινά ποσοστά ανεργίας, την οικονομική επιβράδυνση, τις βιομηχανίες και τους τομείς όπως ο τουρισμός εδώ πέρα στη Βαρκελώνη που τα τελευταία χρόνια ήταν απλά και μόνο μία παρασιτική οικονομία, έχουν πληγεί θανάσιμα και θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν.

Πολλοί άνθρωποι δεν θα βρουν δουλειά τους επόμενους μήνες, ίσως χρόνια.

Τομείς σαν και αυτούς του τουρισμού, που χτίσανε πολυκατοικίες εκτρώματα και συνοικίες που δεν τις βλέπει καν ο ήλιος.

Κάνανε εξώσεις σε άπειρους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες επειδή δεν έφτανε το εισόδημα για να πληρώσουν το νοίκι.

Δε λέω, θαυμάσια και ωραία πόλη η Βαρκελώνη αλλά, κατ’εμέ, δε παύει να έχει και αυτή το άσχημο/στυγερό κομμάτι της.

Το ζήτημα δεν θα είναι το ότι δεν θα υπάρχει θέληση για δουλειά σε λίγο καιρό, το ζήτημα είναι πως δε θα υπάρξουν δουλειές.

Οι υβριστικές και επιλήψιμες δηλώσεις που έχουν χιλιοακουστεί ξανά και ξανά, οι κατηγορίες για βαρεμένους που δε θέλουν να δουλέψουν, και είναι “καλύτερα στο σπίτι εισπράττοντας το βασικό εισόδημα”, το ότι δε δουλεύουν γιατί προτιμούν τις βοήθειες παρά να  ψάχνουν για δουλειά, θα χάσουν κάθε νόημα, αν βεβαίως δε το είχαν ήδη χάσει πριν από πολύ καιρό.

Πολλά από τα άτομα που χρησιμοποίησαν αυτούς τους προσβλητικούς όρους θα λάβουν το βασικό εισόδημα.

Θα είναι τα μόνα προς το ζην. Εάν δεν μπορούν να βρουν δουλειά, θα αποκαλούν τον εαυτό τους τεμπέλη;

Όταν θα χτυπήσουν χίλιες πόρτες για αναζήτηση εργασίας και δεν βρουν τίποτα, θα αυτοπροσδιορίζονται και  αυτοί μέσα στο σάκο ανθρώπων που, σύμφωνα με τη δεξιά, προτιμούν το επίδομα παρά την αληθινή εργασία;

Όταν η κατάσταση τους τους οδηγήσει στο να είναι σχεδόν ίδιοι με τους ανθρώπους που έλαβαν κοινωνικό επίδομα πριν από τον covid-19, θα μισήσουν τον εαυτό τους;

Εάν μετά από όλα αυτά, εάν αυτό το βασικό εισόδημα ή επίδομα είναι αυτό που θα επιτρέπει να τραφούν οι ίδιοι και η οικογένεια τους, θα αποκαλούν τον εαυτό τους “ευγνώμονα στομάχια”;

Δεν είναι μόνο η συνοικία της Σαλαμάνκα έτσι, και εκεί που μένω στα προάστια της Βαρκελώνης, στο Οσπιταλέτ ντε Γιομπρεγάτ (Hospitalet de Llobregat), το VOX βγήκε πρώτο σε ποσοστά με 22-24%, και για να διευκρινίσω λίγο περισσότερο, μιλάμε για ένα πληθυσμό που κατά ένα κυρίως κομμάτι του είναι από Λατινική Αμερική, Μαρόκο, Ισπανοί από Ανδαλουσία, Εξτρεμαδούρα, Αραγόν και λίγοι Καταλανοί. Υπάρχουν Καταλανοί αλλά είναι πολύ λιγότεροι απ’ό,τι στη Βαρκελώνη. Εκεί θα χαρακτήριζα ότι είναι κάτι το αντίθετο, εργατογειτονιά που ανέκαθεν ψήφιζε δεξιά κόμματα. Και έτσι ήταν, είναι και θα είναι.

Τι παίζει με την τόση μισαλλοδοξία που έχει σπαρθεί και τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων εκτοξευτήκαν απίστευτα; Θα το φάνε αμάσητο και κοντεύει ο καιρός. Όπως το τρώγανε αμάσητο με το Φράνκο,

Ένα ευγνώμον στομάχι είναι μια άλλη από εκείνες τις εκφράσεις που τους προσβάλλουν και τους τρομοκρατούν.

Μιας και το βασικό εισόδημα θα μας μετατρέψει σε ανόητους ανθρώπους, δεν θα ξέρουμε πλέον πώς να κάνουμε διάκριση μεταξύ κακών και καλών πολιτικών, ενώ έχοντας γεμάτο το στομάχι, θα είμαστε άριστοι και δουλευταράδες.

Σύμφωνα με αυτούς, το βασικό εισόδημα θα μας κάνει σκλάβους ευγνώμονες στον αφέντη που μας έδωσε ένα πιάτο με ρύζι.

Αυτή είναι η εικόνα που έχει δημιουργήσει η ακροδεξιά: ευγνώμονες σκλάβοι που περιμένουν το επίδομα.

Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό που θέλουν είναι ότι το μόνο άτομο που μπορεί να ευχαριστηθεί για τη δουλεία μας είναι αυτό του επιχειρηματία, στον οποίο και θα πουλήσουμε τον εαυτό μας για έναν ακόμη παράνομο μισθό και για να γεμίσουμε την κοιλιά μας αλλά και την κοιλιά της οικογένειάς μας.

Δεν θέλουν να είμαστε ευγνώμονες σε δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς, θέλουν να γίνουμε σκλάβοι των επιχειρηματιών, σε αυτούς και στους φίλους τους, και γνωρίζουν ότι το βασικό εισόδημα, η “paguita”, είναι ένα τέλειο εργαλείο για να σταματήσουμε να είμαστε σκλάβοι του ενός και του άλλου.

Επειδή εάν καθοριστεί το βασικό εισόδημα, τα δύο πολιτικά κόμματα στην κυβέρνηση θα μπορούν να αποκτήσουν πολιτικά έσοδα, πιθανώς αυτά που τους αξίζουν εάν το μέτρο είναι άξιο και βοηθήσει την πλειοψηφία.

Επειδή αν έρθει το βασικό εισόδημα θα είναι για να μείνει.

Θα μπορέσουμε να δούμε και να επαληθεύσουμε στη δική μας σάρκα πόσο θετικό, υποστηρικτικό, αλληλέγγυο και, πάνω απ ‘όλα, απαραίτητο μπορεί να είναι για την κοινωνία.

Όταν αυτοί οι δεξιοί ψηφοφόροι, που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους τεμπέληδες ή ευγνώμονα στομάχια, θα πάρουν το βασικό εισόδημα, η ρητορική μίσους στους φτωχούς θα χάσει όλη τη δύναμή της, γιατί οι κατώτερες τάξεις δεξιάς ψήφου, θα συνειδητοποιήσουν ότι μισούν τον εαυτό τους αλλά και τους ίδιους της κατηγορίας τους.

Θα δείτε ότι, ως προτελευταίο, θα μοιάσουν περισσότερο με αυτούς που μισούσαν παρά με τους διαδηλωτές στη γειτονιά της Σαλαμάνκα ή με εκείνους που διεξάγουν αυτόν του είδους λόγο στη Βουλή.

Και η δεξιά το γνωρίζει. Γι ‘αυτό και προκαλούν αυτή την περιφρόνηση ενάντια στο φτωχό μέσω εκστρατειών του Twitter εναντίον της κυβέρνησης.

Γι ‘ αυτό προσβάλλουν τους δικούς τους ψηφοφόρους και σπέρνουν τέτοιο μίσος με τόσο συνεχή και επιθετικό τρόπο κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Οι Vox και PP γνωρίζουν ότι, όταν θα πληρωθούν οι ψηφοφόροι τους με το βασικό εισόδημα, η ιδεατή τους αυτή πραγματικότητα θα καταρρεύσει.

Αντιτάχθηκαν στην αύξηση του κατώτατου μισθού επειδή λένε ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι είναι να εργαστούν και η αύξηση του μισθού θα καταστρέψει την απασχόληση, αλλά περιφρονούν το βασικό εισόδημα επειδή υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι θα σταματούσαν να αναζητούν εργασία.

Όταν πρόκειται για τη χρηματοδότηση ενός μέτρου όπως το βασικό εισόδημα, αυξάνοντας τους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα ή τα μεγάλα κτήματα, πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι αντιτίθενται άμεσα σε αυτό γιατί πιστεύουν πως το να έχεις 1 εκατομμύριο ευρώ σε καταθέσεις και να χρειάζεται να δώσεις 30.000 η 40.000 ευρώ φόρο, είναι κάτι που το κέρδισες με ιδρώτα και αγώνα.

Εδώ θα κάνω μία ένσταση γατί πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτή την αέναη απληστία που τους διακατέχει κάτι τέτοιους.

Και, για να ολοκληρώσω και κλείνω, θέλουν να πιστεύετε ότι θα είστε λιγότερο πατριώτες εάν λάβετε το βασικό εισόδημα.

Λιγότερο πολίτες, λιγότερο άξιοι να κρεμάσετε μια σημαία στο μπαλκόνι σας, λιγότεροι άνθρωποι.

Όπως είπα στην αρχή, η περιφρόνηση για τους φτωχούς δεν είναι κάτι νέο. Η φτωχοφοβία διαπερνά τις ομιλίες του Vox και το PP, πλέον η μάσκα τους έχει πέσει.

Αυτό που στόχευσε καθαρά αυτός ο ιός, όπως και σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, είναι να πέσει όλο το βάρος στους ώμους των φτωχότερων,  ότι η επιχειρηματική τάξη μπορεί να βγει από αυτόν με έναν εφεδρικό στρατό εργατών που είναι απελπισμένοι να εργαστούν για τη δυστυχία.

Ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα σε φόρους για την ανοικοδόμηση της χώρας και ότι εμείς δεν θα λάβουμε κανένα επίδομα.

Για την ακροδεξιά, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο μία διχοτομία στην οποία βασίζουν όλη τους την αντίσταση σε μια στιγμή τόσο λεπτή όσο αυτή η τρέχουσα υγειονομική κρίση και την οποία θέλουν να μας βάλουν να την αντιμετωπίσουμε: είτε διαλέγετε αυτά, τα μέτρα είτε διαλέγετε εμάς.

Και για να τα επιλέξετε, δεν θα αμφιβάλλουν ούτε θα στηρίζονται στη στρατηγική του μίσους και της περιφρόνησης.

Εάν επιλέξετε το μίσος τους, ίσως συνειδητοποιήσετε σύντομα ότι έχετε ωθήσει να μισείτε τον εαυτό σας.

Καταλήγω να επαναλάβω όσα είπα στην αρχή: Δεν κατηγορώ κανένα.

Αλλά σας κάνω αυτό το ερώτημα: αν φτάσει εκείνη η στιγμή -ελπίζω να μην φτάσει- τι θα κάνετε όταν σας δώσουν τα «λίγα χρήματα του επιδόματος»;

Ορέστης

Υ.Γ. Ελπίζω να γυρίσω φέτος το καλοκαίρι για να βρεθώ σε κάποιο νησί -εάν όλα πάνε καλά- και ευελπιστώ επίσης να γυρίσω για ένα χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Αγάπη μόνο και καλά μπάνια σε όλους.

(Αγαπητέ Ορέστη, το χειμώνα του 2012-2013, είχα γνωρίσει στην Αθήνα μια Ισπανίδα που στήριζε το Podemos. Δεν ήταν μέλος, στήριζε. Την είχα ρωτήσει τότε τι νομίζει πως είναι διαφορετικό ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισπανία ώστε να μην στραφούν οι Ισπανοί στους νεοναζί, όπως έκαναν πολλοί Έλληνες που …κατάφεραν να βάλουν στην Βουλή την Χρυσή Αυγή, για να πάρει …εκδίκηση· εντάξει, είχε προηγηθεί και η κωλοτούμπα του Σαμαρά που από αντιμνημονιακός έγινε μνημονιακός και εκτόξευσε το ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Μου είχε απαντήσει πως στην Ισπανία υπήρχαν εναλλακτικές και υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα, οπότε οι Ισπανοί δεν είχαν λόγο να στραφούν στους νεοναζί. Βέβαια, η ακροδεξιά ανεβαίνει τώρα στην Ισπανία και λόγω της βύθισης της οικονομίας και λόγω των αυτονομιστικών κινημάτων των Βάσκων και των Καταλανών. Ίσως, η Ισπανία να πληρώσει ακριβά το ότι δεν έκανε ποτέ μια τίμια και γενναία δημόσια συζήτηση για τα χρόνια του Φράνκο, και προτίμησε να τα κρύψει κάτω από το χαλί. Ελπίζω όχι γιατί είναι μια χώρα με ωραίους ανθρώπους. Το Βασικό Εισόδημα δεν βολεύει τους φασίστες αλλά τα κινήματα κοιμούνται ύπνο βαθύ. Ορέστη, να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.