Αγιά Σοφιά

Σάλο έχει προκαλέσει η νέα δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι, μετά την Αγιά Σοφιά, πρέπει να χαρακτηριστεί τζαμί και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. “Αφού οι Έλληνες λένε ότι δεν έχουν φτιάξει τζαμί στην Αθήνα επειδή δεν έχουν ούτε μια σπιθαμή γης άκτιστη στην πρωτεύουσά τους, ορίστε, τους βρήκα εγώ τη λύση”, δήλωσε με θράσος.

“Μέχρι σήμερα οι γκιαούρηδες νόμιζαν ότι είχαν την αποκλειστικότητα στο να γκρεμίζουν αρχαίους ναούς για να τους κάνουν εκκλησίες, αλλά όχι πια”, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν διαμορφωθεί δύο ρεύματα. Το πιο μετριοπαθές με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζει τη μετατροπή του Παρθενώνα σε εκκλησία και του Ερεχθείου σε καφετέρια. “Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου για το πιο θεοκρατικό καθεστώς της περιοχής δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω”, υποστηρίζουν.

“Άλλωστε, είναι γνωστό ότι του Έλληνα μπορείς να του πάρεις τη μισή Κύπρο και το μισό Αιγαίο, αλλά, αν του πάρεις τη Θεία Κοινωνία ή το φρέντο, θα σε φάει ζωντανό”, αναφέρουν διαρροές από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι πιο ακραίες, ωστόσο, φωνές του κυβερνητικού σχηματισμού προτείνουν ως απάντηση στην τουρκική πρόκληση, τη μετατροπή σε εκκλησία του Μουσείου Ατατούρκ της Θεσσαλονίκης. “Κοράνι στην Αγιά Σοφιά εσείς, Ακάθιστο ύμνο στο σπιτάκι του εθνάρχη σας εμείς”, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο αντιπρόεδρος.

“Τι κι αν ξεπουλήσαμε τη χώρα του στους Ευρωπαίους, σημασία έχει να πείσουμε τον Έλληνα ότι του πέφτει λόγος για το πώς θα χρησιμοποιούν οι Τούρκοι την Αγιά Σοφιά”, αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν λείπουν βέβαια και οι εσωκομματικές αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία, με διάφορα στελέχη να υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Σουλτάνου μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ. Πιστή στο δόγμα “δεν κουνάμε τον κώλ ο μας και περιμένουμε τον αντίπαλο να κάνει το λάθος”, η καραμανλική πτέρυγα υποστηρίζει ότι ενδεχόμενα πλάνα από το εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς -που μοιάζει με σκοτεινό κι ανήλιαγο γιαπί- θα πλήξουν τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, σε διπλωματικό επεισόδιο τείνει να μετατραπεί η παρεξήγηση που προέκυψε κατά την κλήση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για να του ανακοινωθεί ότι θα διαβαστεί η σούρα του Πορθητή εντός της Αγιά Σοφιάς. “Τη σούφρα μας να την αφήσετε ήσυχη, την έχουμε τάξει στους Γερμανούς”, απάντησε με σθένος ο περήφανος στην καρδιά αλλά και στ’ αυτιά πρέσβης.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση -δείχνοντας για ακόμα μια φορά τα γρήγορα αντανακλαστικά της- έχει ήδη προσφύγει στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας την Τουρκία για παραβίαση των αποφάσεων της UNESCO. “Η συνθήκη για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαγορεύει ρητά την ποδαρίλα εντός της Αγιά Σοφιάς, η οποία αναπόφευκτα θα προκληθεί από τους μουσουλμάνους που θα βγάζουν τα παπούτσια τους για να προσευχηθούν”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τέλος, σε μια πολιτική κίνηση σπάνιας -για φασίστα- ευφυίας, γνωστός υπόδικος τουρκοφάγος ανακοίνωσε νέο ακροδεξιό μόρφωμα με το όνομα “Έλληνες ΓΤΠ”. Πέτυχε έτσι όχι μόνο να πηδήξει από το χρυσαυγίτικο σαπιοκάραβο, αλλά και να αποκτήσει το βασικό προσόν που πρέπει να έχει κάποιος για να ψηφιστεί από τον σοφό ελληνικό λαό: να γίνει τρεντ στο τουίτερ.

Αυτό που θα πρέπει, πάντως, να γνωρίζουν οι αναγνώστες του Πιτσιρίκου είναι ότι το ΓΤΠ δεν σημαίνει “για την πατρίδα” -ή ό,τι άλλο ευφάνταστο σκαρφίστηκαν οι χρήστες του τουίτερ-, αλλά “για την Πόλη”.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τα μέλη του κόμματος -πέρα από το ελληνικό DNA- θα είναι η προθυμία τους να επιτεθούν στην Κωνσταντινούπολη για να κάνουν την Αγιά Σοφιά και πάλι εκκλησία, βάζοντας ταυτόχρονα ισχυρή υποψηφιότητα για το νεοθεσπισθέν βραβείο Αρβελέρ.

Αυτό που δεν είναι και πολύ έξυπνο, βέβαια, είναι να φτιάχνεις κόμμα στην αρχή της κυβερνητικής τετραετίας με τον κίνδυνο, μέχρι να έρθουν εκλογές, να μην κατέβεις υποψήφιος διότι ξέχασες κι εσύ ο ίδιος ότι είχες κόμμα.

Εκτός, βέβαια, και αν υπάρχει κάποιου είδους πληροφόρηση από το Μαξίμου, οπότε και θα αναγκαστώ να καταπιώ πρώτος εγώ τη γλώσσα μου.

Άλλωστε αυτού του είδους τα κόμματα είναι συνήθως μιας χρήσης και του Βελόπουλου έχει επιτελέσει ήδη επάξια το ρόλο του ως ακροδεξιά “αντιπολίτευση” στη “δημοκρατική” ΝΔ.

παπ.

(Αγαπητέ παπ, διδάσκεις. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.