Κι αν οι συνωμοσιολόγοι είχαν δίκιο;


Πιτσιρίκο, Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και, συγκρίνοντας τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ με αυτές για τον θάνατο του George Floyd στις ΗΠΑ, κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον για υποκρισία, όπως αναφέρει ο Guardian.

Μετά τις χαοτικές σκηνές που εκτυλίσσονται στις ΗΠΑ με εμπρησμούς, λεηλασίες και βανδαλισμούς, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hua Chunying απαντώντας σε παλιότερο tweet της Αμερικανίδας ομολόγου της για το Χονγκ Κονγκ, έγραψε απλά “Ι can’t breathe”.

Δηλαδή, την τελευταία φράση του Floyd, που δεν μπορούσε να αναπνεύσει, όταν τον πατούσε με το γόνατο στον λαιμό ο αστυνομικός.

Retweet έκανε επίσης ένας ακόμα εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών, ο Lijian Zhao σε ανάρτηση του Ρώσου απεσταλμένου στον ΟΗΕ Dmitry Polyanskiy, ο οποίος κατηγορώντας τις ΗΠΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά, έγραψε:

“Γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται στην Κίνα το δικαίωμα να αποκαταστήσει την τάξη στο Χονγκ Κονγκ, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό τους διαλύουν βίαια τους διαδηλωτές”;

O Zhao υποστήριξε, επίσης, ότι ο θάνατος του Floyd δείχνει τη σοβαρότητα των ρατσιστικών διακρίσεων και τη βαρβαρότητα της αστυνομίας στις ΗΠΑ.

Με νόημα απάντησε και ο αρχισυντάκτης της κινέζικης εφημερίδας Global Times, Xu Xijin, στη Nancy Pelosi, η οποία είχε χαρακτηρίσει “ωραίο θέαμα” τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, γράφοντας ότι “οι Αμερικάνοι πολιτικοί μπορούν τώρα να απολαύσουν το θέαμα από τα παράθυρά τους”.

Η Κίνα χρησιμοποιεί πολλές φορές προβλήματα στις ΗΠΑ για να απαντήσει στην κριτική που δέχεται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο κατά μειονοτήτων, όσο και στο Χονγκ Κονγκ.

Κατηγορεί, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Ηu και η εφημερίδα του κατηγορούν επίσης την Ουάσινγκτον για υποκρισία και καλούν τον Donald Trump να μην κρύβεται πίσω από τη μυστική υπηρεσία.

Ζητούν, μάλιστα, από τον Αμερικάνο πρόεδρο να πάει και να διαπραγματευτεί με τους διαδηλωτές, όπως έλεγε ο ίδιος στους Κινέζους να κάνουν στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Κινέζος δημοσιογράφος υποστηρίζει, πάντως, ότι οι διαδηλώσεις και στις δύο χώρες αψήφησαν τον νόμο, αλλά μόνο στις ΗΠΑ χαρακτηρίστηκαν αδικαιολόγητες και επισήμανε ότι οι Κινέζοι δεν τις στήριξαν, όπως έκαναν οι Αμερικάνοι με εκείνες του Χονγκ Κονγκ.

Τέλος, οι Global Times πόσταραν και ένα βίντεο με περιπολικό να πέφτει πάνω σε διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη και με το ερώτημα αν οι αστυνομικοί είναι “ειρηνοποιοί ή, δολοφόνοι”.

Να προσθέσω ότι, σε τόσους μήνες διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, είχε σκοτωθεί ένας άνθρωπος που έπεσε από μεγάλο ύψος, κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Στις ΗΠΑ, σε μία εβδομάδα, έχει διαλυθεί το σύμπαν και όπως μας ενημέρωσε ο Άρης σκοτώνουν οι αστυνομικοί αβέρτα και οι θάνατοι αποδίδονται σε υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια στιγμή που πεθαίνουν άνθρωποι με επιβαρυμένη υγεία από υποκείμενα νοσήματα, αλλά οι θάνατοί τους αποδίδονται στον κορωνοϊό.

Παρεμπιπτόντως, στα ψιλά πέρασε έκθεση 93 σελίδων του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αναφέρει ότι υπερεκτιμήθηκε ο κορωνοϊός και η καραντίνα δεν χρειαζόταν, αλλά και πως τα θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα δεν πρέπει ποτέ να φέρνουν περισσότερη βλάβη από την ίδια την ασθένεια (εννοεί ότι πέθαναν περισσότεροι ασθενείς με βαριά νοσήματα που παραμελήθηκε η περίθαλψή τους, εξαιτίας των μέτρων).

Την έκθεση δημοσίευσαν γερμανικά ΜΜΕ στις αρχές Μάη, αλλά η κυβέρνηση προσπάθησε να την υποβαθμίσει και απέλυσε τον υπάλληλο που ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη της έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι αυτή απηχεί τις προσωπικές του απόψεις.

Συνωμοσιολόγος, δηλαδή, ο τύπος που έγραψε ότι τους τρεις πρώτους μήνες της επιδημίας πέθαναν 250 χιλιάδες άνθρωποι από κορωνοϊό, έναντι 1,5 εκ. που είχαν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από την εποχική γρίπη το 2017-18, ανάμεσά τους και 25.100 στη Γερμανία.
.
Ο ίδιος θεωρεί ότι ο κορωνοϊός δεν είναι πιο επικίνδυνος από άλλους ιούς που κυκλοφορούν, αλλά και ότι σκότωσε ως επί το πλείστον ανθρώπους που θα πέθαιναν, ούτως ή άλλως, εντός του 2020, καθώς η ζωή τους είχε φτάσει προς το τέλος της λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Αυτό το είχε πει και ο Σουηδός επιδημιολόγος που είχες επισυνάψει δηλώσεις του, Πιτσιρίκο.

Η Σουηδία, η χώρα που τόλμησε να μην εφαρμόσει τη μεσαιωνική καραντίνα, την οποία όλο και περισσότεροι πλέον απορρίπτουν.

Για παράδειγμα, ο Βρετανός βουλευτής Henry Smith, που εκλέγεται στην περιοχή που περιλαμβάνει και το αεροδρόμιο Gatwick και δήλωσε ότι πρέπει να καταργηθεί το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Bρετανός βουλευτής ανέφερε ότι σε πρώτη φάση πρέπει να επαναξιολογηθεί το μέτρο τις επόμενες εβδομάδες και να καταργηθεί το αργότερο από την 1η Ιουλίου, διότι “είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε ένα βήμα μπροστά”. Συνωμοσιολόγος και αυτός;

Περίπου ως συνωμοσιολόγος κατηγορήθηκε, όμως, και ο γιατρός του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, που είπε ότι ο κορωνοϊός έχει τελειώσει και πρέπει να σταματήσει η τρομοκράτηση του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Ιταλό γιατρό, η κλινική εικόνα των ασθενών τώρα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι εκείνη νοσούντων πριν από 1-2 μήνες και αυτό το αποδίδει στην εξασθένηση του ιού, στην οποία έχουν αναφερθεί τουλάχιστον άλλοι δύο συνάδελφοι και συμπατριώτες του (εννοούν ότι ο κορωνοϊός γίνεται λιγότερο επιθετικός, καθώς προσαρμόζεται στον άνθρωπο).

Έπεσαν να τον φάνε τον γιατρό του Μπερλουσκόνι μετά από αυτές τις δηλώσεις, ωστόσο, για να τον έχει επιλέξει ο πολυεκατομμυριούχος Σίλβιο, δεν θα είναι και κανένας κομπογιαννίτης.

Άλλωστε, και ο κ. Τσιόδρας, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του, είχαν πει εξαρχής ότι η Covid 19 είναι μία ήπια νόσος για το 85% με 90% των ανθρώπων.

Αλλά τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο μας “βομβάρδιζαν” επί δύο τουλάχιστον μήνες με αναλύσεις επί αναλύσεων για το 5%-10% των πιο σοβαρών περιστατικών.

Παρεμπιπτόντως, φημολογείται ότι ο κ. Τσιόδρας θα αναλάβει ρόλο κλειδί στη διαχείριση των 32 δισ. ευρώ, που θα λάβει ως βοήθεια η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Κι εις ανώτερα, αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ.

Συνωμοσιολόγοι είναι και όσοι έλεγαν ότι ο κορωνοϊός θα σβήσει το καλοκαίρι;

Γιατί με τις πρώτες κιόλας ηλιόλουστες και ζεστές μέρες τα κρούσματα είναι πλέον μετρημένα στα δάχτυλα στην Ελλάδα.

Ήταν μόλις 71 χθες στην Ισπανία, όπου για πρώτη φορά δεν καταγράφηκε και κανένας θάνατος, όπως και προχθές στη Σουηδία.

Επίσης, μέχρι την Κυριακή, δεν είχε γίνει ούτε μία εισαγωγή ασθενούς με Covid 19 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ποιοι εξυφαίνουν, λοιπόν, τις θεωρίες συνωμοσίας;

Μήπως εκείνοι που ασκούν εξουσία, κατηγορώντας ως συνωμοσιολόγους όσους τολμήσουν να τους αμφισβητήσουν;

Το ίδιο έκαναν και με τα μνημόνια, κατηγορώντας ως λαϊκιστές όσους έλεγαν ότι είναι λανθασμένη συνταγή.

Το άσχημο είναι ότι όσοι ασκούν εξουσία καταφέρουν να πείσουν μέσω του φόβου και της προπαγάνδας ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Αλλά πάντα θα είναι επίκαιρη η ρήση του Αβραάμ Λίνκολν: Μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά κανέναν για πάντα.

Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, η εξέγερση άρχισε από τις ΗΠΑ.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξή της. Μπορεί και να ξεθυμάνει, όπως συνέβη και με τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία και σε τόσες άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και ένα γνωστό ελληνικό ρητό: Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μία σπάει.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι συνωμοσιολόγοι δεν έχουν δίκιο. Δίκιο έχουν οι ψύχραιμοι και τίμιοι επιστήμονες που δεν είναι κώλoς και βρακί με τις κυβερνήσεις και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Έχω γράψει ξανά πως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Σουηδία είχε την πιο σωστή και δημοκρατική στάση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αν μάλιστα η επιστημονική επιτροπή της Σουηδίας δεν είχε κάνει το λάθος -που το παραδέχτηκε αργότερα- να μην δώσει από την αρχή την πρέπουσα προσοχή στα γηροκομεία, θα ήταν άψογη. Ο κορωνοϊός είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αν δεν έχεις μεγαλύτερα προβλήματα. Το βλέπουμε τώρα στις ΗΠΑ. Επίσης, στην Βραζιλία, για εκατομμύρια ανθρώπους, δεν είναι πρόβλημα ο κορωνοϊός αλλά η πείνα και η φτώχεια. Στην Ελλάδα, είδαμε στις αρχές Μαρτίου όσους στηρίζουν το σύστημα να παθαίνουν υστερία και να βρίζουν όλους όσοι τολμούσαν να βγουν από τα σπίτια τους. Δεν ξέρω γιατί το ξέχασαν αυτό τώρα που θα έρθουν εκατομμύρια τουρίστες χωρίς τεστ από χώρες που είχαν μεγάλο πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.