Ο Άγγλος ασθενής του Βιετνάμ

Πιτσιρίκο, ανάπτυξη 0,36% κατέγραψε το Βιετνάμ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η οποία ήταν σαφώς μικρότερη από την μεγέθυνση 6,73% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο το 2019, όπως μεταδίδει το Reuters.

O λόγος της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομίας ήταν ασφαλώς η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς είχε πολλές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σύμφωνα με το Γραφείο Γενικής Στατιστικής της ασιατικής χώρας.

Πλέον, η ανάπτυξη θα πρέπει να φτάσει στο 10% το δεύτερο εξάμηνο, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για το 2020 που ήταν 6,8%.

Στον τομέα των υπηρεσιών σημειώθηκε ύφεση -1,76%, ενώ ο βιομηχανικός και ο αγροτικός κλάδος είχαν ανάπτυξη 1,38% και 1,72% αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,7% για ολόκληρο το 2020, αλλά η κυβέρνηση του Βιετνάμ θεωρεί ότι θα ξεπεράσει το 5%.

Σύμφωνα με το Γραφείο Γενικής Στατιστικής, οι εξαγωγές του Βιετνάμ σημείωσαν πτώση 1,1% το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά η πτώση (-3%) ήταν μεγαλύτερη για τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να υπάρξει πλεόνασμα 4,04 δισ. δολ.

Αυξήθηκαν επίσης οι τιμές κατά 3,17% τον Ιούνιο, με τη συνολική αύξηση εξαμήνου να είναι 4,19%.

Αύξηση σημειώθηκε και στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο κατά 7%.

Στο Βιετνάμ έχουν καταγραφεί 355 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και κανένας θάνατος από την Covid 19.

Επίσης, τους δύο τελευταίους μήνες δεν έχει εντοπιστεί και κανένα νέο κρούσμα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΒΒC, Βρετανός που νόσησε σοβαρά από την Covid 19 στο Βιετνάμ και έμεινε για 68 μέρες στην εντατική, υποστήριξε ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε πεθάνει.

Λεπτομέρειες για την εξέλιξη της υγείας του μετέδιδαν κάθε μέρα τα κρατικά ΜΜΕ, ενώ η περίπτωσή του ήταν η πιο δύσκολη που αντιμετώπισαν και κατάφεραν να φέρουν σε πέρας οι γιατροί της ασιατικής χώρας.

Μιας και ο λόγος για τον Άγγλο ασθενή, το 31% των Βρετανών θέλει ριζικές αλλαγές στο οικονομικό σύστημα στη μετά κορωνοϊό εποχή, το 28% επιθυμεί κάποιες έστω μετριοπαθείς αλλαγές και μόνο το 6% δηλώνει ότι τα πράγματα πρέπει να μείνουν ως έχουν σε δημοσκόπηση της YouGov, που δημοσιεύει το Skynews.

Η έρευνα έγινε τη στιγμή που 300 προσωπικότητες ζητούν μία μελλοντική κοινωνία με υψηλότερης ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. το NHS – Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας), με καλύτερες δουλειές, με μείωση των ανισοτήτων και με προστασία του πλανήτη.

Το 44% των ερωτηθέντων είναι, ωστόσο, απαισιόδοξο για το μέλλον της οικονομίας και μόνο το 27% το βλέπει θετικό.

Επίσης, το 49% θεωρεί ότι η κρίση επιδείνωσε τις ανισότητες και μόλις το 9% πιστεύει το αντίθετο.

Οι 300 προσωπικότητες θα πιέσουν για να χτιστεί ένα δικαιότερο και καλύτερο οικονομικό σύστημα, αλλά αυτό δεν θα γίνει αν η κυβέρνηση δεν δράσει άμεσα για να αποτρέψει τη μαζική ανεργία.

Πρέπει, επίσης να δοθεί προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας και την εκπαίδευση των νέων, ενώ ο νέος ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer ζητάει από τον Boris Johnson να “θέσει ως βασικό στόχο την προστασία των ανθρώπινων ζωών, διότι είμαστε μπροστά σε μία κρίση χωρίς προηγούμενο”.

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ως συνέπεια μερικές οικογένειες στο Νεπάλ να αρχίσουν να βιώνουν πείνα, καθώς μειώθηκαν λόγω ανεργίας τα εμβάσματα που έστελναν συγγενείς, που είχαν πάει στο εξωτερικό για δουλειά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Περιγράφοντας την περιπέτεια μίας 25χρονης μητέρας, που δεν έτρωγε η ίδια ή παρέλειπε κάποιο από τα γεύματα της ημέρας για να έχει να δώσει λίγο φαγητό στην κόρη της, όταν ο άνδρας της έμεινε άνεργος στο Κατάρ και δεν μπορούσε να της στείλει χρήματα.

Πάνω από το 56% των 5,4 εκ. νοικοκυριών του Νεπάλ βασίζεται σε αυτά τα εμβάσματα, που ανήλθαν σε 8,1 δισ. δολ. το 2019, αλλά αναμένεται να μειωθούν κατά 14% το 2020, εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης που προκλήθηκε από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Εκατομμύρια Νεπαλέζοι δουλεύουν σε πλούσιες χώρες του Κόλπου και στη Μαλαισία και με τα εμβάσματα οι οικογένειές τους πληρώνουν το νοίκι, τα τρόφιμα, τα δίδακτρα και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Χωρίς αυτά οι οικογένειες γίνονται φτωχότερες και αυξάνονται το τράφικινγκ και η πορνεία.

Η 25χρονη μητέρα λάμβανε περίπου 20 χιλιάδες ρουπίες τον μήνα από τον σύζυγό της πριν την πανδημία, αλλά πλέον της έχει στείλει μόνο 40 χιλιάδες τους έξι τελευταίους μήνες και μάλιστα δανείστηκε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού.

Στην τράπεζα για δάνειο κατέφυγε και μία άλλη μητέρα, όταν ο άνδρας της έχασε τη δουλειά του στην Ινδία, για να μπορέσει να επιβιώσει με τον 15χρονο γιο της και αν η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν βελτιωθεί, θα αναγκαστούν να τρώνε ένα γεύμα τη μέρα.

Πολλοί Νεπαλέζοι μετανάστες παραμένουν στο εξωτερικό, ελπίζοντας να βελτιωθεί η κατάσταση και να ξαναβρούν δουλειά, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό στην ασιατική χώρα είναι 13.248 και οι θάνατοι 29.

Και από τα πελώρια βουνά του Νεπάλ, επιστροφή κάπου στην απέραντη θάλασσα της Ελλάδας, όπου μάζεψα και την πιο μεγάλη σακούλα που έχω βρει ποτέ στα κρυστάλλινα και με νοτιά νερά.

Την πήγα στα σκουπίδια μαζί με μερικά ακόμα πλαστικά και έριξα μία ακόμα βουτιά.

Και έκανα διάσημο ένα χταποδάκι αυτή τη φορά.

Πήρε και αυτό το ανοιχτό γκρίζο χρώμα, όπως κάθε φορά που η θέση του στον βυθό αποκαλύπτεται και ήταν το πρώτο που φωτογράφισα υποβρυχίως τον Ιούνη, που έστω και την τελευταία μέρα του θύμισε καλοκαίρι από τα παλιά, με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς τοπικά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έρχεται τεράστια ανάπτυξη, δεν το συζητάω. Όχι μόνο στο Βιετνάμ, παντού. Ειδικά, από το φθινόπωρο, προβλέπω να εκτινάσσεται το παγκόσμιο ελατήριο της οικονομίας και να φτάνει στο διάστημα. Πάντως, δεν μπορώ να καταλάβω πώς το Βιετνάμ δεν είχε ούτε έναν νεκρό από τον κορωνοϊό. Χαίρομαι για τους ανθρώπους, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.