Ζεν

Γεια σου Πιτσιρίκο.
Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ για την πρόταση του βιβλίου του Rutger Bregman, “Ουτοπία για ρεαλιστές”.

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να το διαβάζω στα αγγλικά αφού το βρήκα σε pdf με μια απλή αναζήτηση, αλλά μετά με έπιασαν οι τύψεις και το αγόρασα στα ελληνικά από ένα ελληνικό online βιβλιοπωλείο.

Μπήκα επίσης και στο youtube και είδα την συνέντευξη στο Davos, στην οποία η αλήθεια η Winnie Byanyima έκλεψε την παράσταση. Τι δυναμική και υπέροχη γυναίκα. Ήταν σαν να αιωρούνταν πάνω απ’ όλους εκεί στο χώρο.

Είναι κάποιοι άνθρωποι που η αύρα τους περνάει ακόμα και μέσα από την κάμερα. Βάζω και το link για όσους θέλουν να δουν πως κάνει σκόνη τον Ken Goldman, τον τότε CEO της Yahoo.

Μετά είδα και αυτό το υπέροχο βίντεο που το αφιερώνω σε όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους, όπου ο Bregman έκανε σκόνη έναν από το σινάφι τους και δεν βγήκε ποτέ στον αέρα.

Μετά σε άκουσα στο podcast που είπες ότι με κάποιο τρόπο καταφέρνεις και είσαι ψύχραιμος και λέω από μέσα μου, “ε σιγά και γω το κάνω αυτό. Ζεν.”.

Μετά, όμως, διάβασα τα έγγραφα του FBI για την Novartis, τα οποία η ΕΦ.ΣΥΝ. ανέβασε στο site της και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Χτύπησα κόκκινο.

Όλα είναι εκεί μέσα. Δολοπλοκίες, περίεργοι θάνατοι, ονόματα, πώς γινόταν η δουλειά, ποιος τα έπαινε, τι τα έκανε. Όχι επειδή το είπε ο Μπάρμπα-Στάθης, αλλά έπειτα από επίσημη έρευνα του FBI. Μια υπηρεσία που, αν και κατώτερη της ΕΛ.ΑΣ, έχει και αυτή κάποιο κύρος.

Λέγαμε με ένα φίλο χθες, πάλι καλά που έχετε και τη Νικολούλη και λύνει κανένα έγκλημα, γιατί αλλιώς οι μπάτσοι εκεί μόνο κατάθεση από το πτώμα θα έπαιρναν.

Επιστρέφω στο θέμα, και που λες μου ανέβηκε λοιπόν το αίμα στο κεφάλι, γιατί τόσα χρόνια τα έγγραφα είναι εκεί και δεν έχει γίνει τίποτα. Οπότε, σκέφτομαι πως ακόμα δεν έχω φτάσει την δική σου κατάσταση Ζεν και ας με χωρίζουν πλέον μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από την Νέα Δικτατορία.

Οπότε, έχω ακόμα δουλειά, ώστε να φτάσω στο δικό σου επίπεδο Ζεν.

Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που σκέφτομαι ότι όλα αυτά είναι που με έδιωξαν από το σπίτι μου, τους φίλους μου, τον τόπο που μεγάλωσα και τις μυρωδιές της φύσης που είναι και θα είναι μέσα μου για πάντα.

Βασικά, δεν είναι μόνο αυτοί, είναι και όλοι οι άλλοι που ακόμα τους ψηφίζουν και δεν θα διαβάσουν ποτέ αυτά που θα τους κάνουν να καταλάβουν πόσο λάθος είναι στην ζωή τους.

Και μέσα σε αυτούς είναι και οι φίλοι μου και η οικογένειά μου. Οπότε, μετά σκέφτομαι ότι δεν γινόταν διαφορετικά έτσι και αλλιώς.

Και βλέπεις, δεν μπορώ να πω στα μούτρα σε αυτούς που μου λένε ότι τους λείπω, ότι και αυτοί με έδιωξαν ουσιαστικά. Γιατί δεν μπορούν να το καταλάβουν.

Τέλος πάντων, για την ώρα αρέσκομαι στο να διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες, γιατί τα τελευταία χρόνια -παρότι είναι σα να έχω διαβάσει εκατοντάδες βιβλία- κανένα από αυτά δεν ήταν για την ουσία της απλής καθημερινής ζωής, αλλά ήταν όλα γύρω από την επιστήμη.

Δηλαδή, τόσα χρόνια ήμουν στον όγκο με τις πρωτεΐνες, αλλά ήρθε η ώρα για φυτικές ίνες και λίγη φιλοσοφία. Άλλωστε, κάποτε δεν νοούταν επιστήμονας χωρίς να έχει σπουδάσει και φιλοσοφία και αρχαία Ελληνικά.

Και σήμερα δεν νοείται επιστήμονας να μιλήσει δημόσια για φιλοσοφία και άλλες ιδέες από την μία και μοναδική επικρατούσα άποψη, γιατί θα εξαφανιστεί και θα μείνει άνεργος. Τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Δ.

Υ.Γ.1 Άρη να προσέχεις

Υ.Γ.2 Το κείμενο σου Γ.Κ. ήταν πράγματι ποταμός.

Υ.Γ.3 Το Βερολίνο άρχισε να γίνεται πάλι μια υπέροχη πόλη. Το καλοκαίρι ήρθε. Όλοι είμαστε έξω και στα πάρκα, στις λίμνες και τα ποτάμια. Θυμόμαστε τον κορονοϊό μόνο όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ που πρέπει να φορέσουμε την μάσκα. Μετά στα τέτοια μας όλα. Αν δεν ήμουν αρκετά χαζός να διαβάζω ειδήσεις, θα νόμιζα ότι ζω στον παράδεισο.

Υ.Γ.4 Έχω γελάσει άπειρα με το τρολάρισμα που ρίχνεις στον Τραμπ στο Twitter.

(Αγαπητέ φίλε, ο Ρούτγκερ Μπρέγκμαν έχει και ένα καινούργιο βιβλίο, το «Human kind: A hopeful history. Αυτό θα διαβάζω σε λίγες μέρες αραχτός κάτω από το αρμυρίκι, εκεί που σκάει το κύμα. Το διάβασμα σε κάνει ζεν. Όπως και η απόσταση από τα μεγάλα πλήθη. Και η Αθήνα είναι σχεδόν υπέροχη αυτές τις μέρες. Αν μάλιστα υπήρχε το Βασικό Εισόδημα -του οποίου υπέρμαχος είναι και ο Ρούτγκερ-, θα ήταν όλα τέλεια. Δεν θα αργήσει η μέρα. Να περνάς όμορφα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.