About us

Φίλε πιτσιρίκο,
Είχα καιρό να σου στείλω ένα γράμμα, οπότε είπα σήμερα να σου γράψω δυό αράδες.
Χαμός ξαφνικά με τα αντιρατσιστικά. ΟΚ, αλλά 2-3 πραγματάκια.

Έχω μια φίλη εδώ, μετανάστη από τη Nότιο Aφρική, η οποία μου έχει διηγηθεί απίστευτες ιστορίες, όπως όταν έβαζε χλωρίνη και άλλα πολύ επικίνδυνα τοξικά στο δέρμα της για να ανοίξει το χρώμα γιατί, ανάμεσα στους ανθρώπους με μαύρο δέρμα, ανώτερος και πιο όμορφος είναι αυτός με το πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα και πως δεν υπήρχε περίπτωση να την διαλέξει ενας μαύρος άντρας -να το προσέξουμε αυτό, όχι λευκός- επειδή είχε πολύ σκούρο δέρμα· φρίκαρα, όταν μου έδειξε τα σημάδια στο δέρμα της.

Δεν θα το πιστέψεις πόσα κορίτσια καταλήγουν στο νοσοκομείο εδώ στην Αγγλία από αυτές τις πρακτικές.

Ιστορία δεύτερη, όταν πια κατάφερε να φέρει τη μάνα της από την Αφρική για επίσκεψη, είπε με πολλή περιφάνεια πως το όνειρό της, πριν πεθάνει, ήταν να πάει στο Αscot φορώντας άσπρα γάντια σαν τη βασίλισσα· εκει δεν σου κάνω πλάκα μπλόκαρα, τι είπε ρε μ@λάκα!

Τρίτη ιστορία , εγώ να παρακολουθώ τις αντιδράσεις της δεκαετράχρονης κόρης μου σε όλο αυτό (ιός, ανεργία, food banks, ρατσισμός, Pride month).

Με βουρκωμένα μάτια λοιπόν, φίλε, βγήκε ένα απόγευμα από το δωμάτιό της κρατώντας το κινητό, με φωτογραφίες διάφορων ανθρώπων, άσπρων, μαύρων, κόκκινων, πορτοκαλί, Trans, όλοι στην ίδια θέση, κάτω από το γόνατο ενός μπάτσου.

Με αγριεμένο βλέμα που με ψιλοτρόμαξε τη μάνα, λέει: It’s not about race, it’s about poor and rich, it’s about us humans, why we don’t get it? We are so many, we can get our lives back!

Το σοκ δεν παει με το τι είπε αλλά οτι το σκέφτηκε μόνη της.

Τα ρέστα για το πώς, τα έχεις πει, μην τα ξαναλέμε π.χ πώς να κλείσουμε μια τράπεζα.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς που διαδηλώνουν σήμερα σκοτώνονται για ένα iPhone στο Black Friday και δεν ήταν μόνο οι λευκού δέρματος άνθρωποι που έπαιζαν μπουνιές για το κωλόχαρτο πριν δυό μήνες.

My point is ότι είμαστε στη θέση που επιλέξαμε και αποδεχτήκαμε. Μακάρι αυτή τη φορά να είναι όλη η φασαρία με αίτημα το καλό της ανθρωπότητας και να μη διαδηλώνουμε χωριστά για τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών, των μαύρων, των ινδιάνων ή των καουμπόυδων· έτσι, λυπάμαι που το λέω, αλλά κάνουμε απλά επαναστατική γυμναστική και αυτό βολεύει αφάνταστα το σύστημα.

Ίσως αν τη δούμε λίγο, ας πούμε Άρης, όλα ίσωμα και ό,τι γίνει, τότε ίσως κάνουμε κάτι.

Δεν ξέρω, βέβαια, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό για τους ανθρώπους με μικρή ή μεγαλύτερη περιουσία, γιατί εμείς δεν έχουμε στην ιδιοκτησία μας ούτε κουταλάκια του καφέ (εντάξει κουταλάκια έχουμε).

Μοιάζει λίγο να το παίζουν όλοι εκ του ασφαλούς, λίγο φιλοσοφία, λίγο μ@λακία και όπως λέει και ο Ζαραλίκος, η πείνα είναι μια πραγματικότητα, δεν είναι στο μυαλό του πεινασμένου.

Όσο οι μάζες κάθε χρώματος περιμένουν από τον κάθε θεό και ηγέτη να τους δώσει εντολές, τιμωρία ή καραμέλες, τίποτε δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο· πια το σύστημα δεν μας χρειάζεται ούτε σαν εργάτες ούτε σαν στρατιώτες, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας δώσει τίποτε, αντιθέτως παίρνει πίσω και τα ψίχουλα που είχαμε.

Δυο αράδες my ass.

Με πολλή εκτίμηση

Μαρία

Υ.Γ. Το παιδί μου διαβάζει πιτσιρίκο, τώρα καλό είναι αυτό, θα δείξει. Καλές και πολλές βουτιές.

(Αγαπητή Μαρία, φαντάζομαι και πολλοί μαύροι θα έχουν τα θέματά τους, όπως πάρα πολλοί άνθρωποι κάθε χρώματος. Μην πάμε στην περιπτωσιολογία, γιατί δεν βγαίνει νόημα. Το θέμα είναι ότι δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να δολοφονούνται άνθρωποι εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους. Εκεί τελειώνει αυτό το θέμα. Σε καλό δρόμο είναι η κόρη σου. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.