Εθνικό σχέδιο δώρο

Καλημέρα Πιτσιρίκο,
δεν ξέρω αν θελήσεις να το δημοσιεύσεις αυτό -είσαι ελεύθερος φυσικά- και δεν με ενδιαφέρει. Μιλάω σε εσένα προσωπικά, σαν κάποιον που “γνωρίζω” από το μακρινό 2005 μέσα από τα κείμενά σου.

Νιώθω την ιδια απελπισία και απογοήτευση με σένα, όπως βγαίνουν από το τελευταίο κείμενο σου. Δεν έχω λύσεις για τίποτα, φυσικά.

Γράφεις -σωστά- ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο. Μετά αναρωτιέσαι -ακόμα πιο σωστά- ποιοι θα το φτιάξουν το εθνικό σχέδιο; Οι δούλοι;

Το βαθύτερα ερωτήματα είναι πώς φτάσαμε να γίνουμε δούλοι και τι θα κάνουμε για να πάψουμε να είμαστε δούλοι (όσοι δεν θέλουμε να είμαστε δούλοι – γιατί μερικοί γουστάρουν).

Πάνω σ’ αυτό κολλάνε μερικές σκέψεις μου για τον τουρισμό, μιας και στο κείμενο ασχολείσαι με αυτό το θέμα.

1) Ο τουρισμός και η οικοδομή είναι κυρίως “λαϊκές” οικονομικές δραστηριότητες. Οι ολιγάρχες έχουν περισσότερους, ευκολότερους και καλύτερους τρόπους να αρπάξουν.

Δεν είναι τυχαίο, ούτε οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερα γονίδια, το ότι ο ελληνικός καπιταλισμός είναι πολύ πιο διαφορετικός από τις υπόλοιπες δυτικές χώρες.

Αν ήταν στο χέρι τους, οι ολιγάρχες θα καταργούσαν τουρισμό και οικοδομή, προκειμένου να μας απομυζήσουν καλύτερα.

Μια φάμπρικα ή μια μεγάλη εταιρεία σε έχει πολύ περισσότερο του χεριού της από το αν έχεις ένα ανεξάρτητο εισόδημα από ένα σπιτάκι που νοικιάζεις ή ένα ταβερνάκι κάπου στο Αιγαίο.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να τα διατηρήσουμε την οικοδομή/τουρισμό μόνο και μόνο για να χτυπήσουμε τους ολιγάρχες.

2) Ο τουρισμός και η οικοδομή είναι οικονομικές δραστηριότητες για ανθρώπους που είτε δεν έχουν ικανότητες, είτε βαριούνται να τις χρησιμοποιήσουν. Ιδανικά για Έλληνες δηλαδή. Ολη η οικονομία είναι μια αρπαχτή, που συνοδεύεται κατά 90% και από την λαμογιά της φοροδιαφυγής.

Δεν χρειάζεται ούτε μόρφωση, ούτε ικανότητες, για να κάνεις ένα πανωσήκωμα στο Παγκράτι.

Δεν χρειάζεται καμία ικανότητα για να ανοίξεις ένα γυφτ-σοπ στην Πάρο (με εισαγόμενα μπιχλιμπίδια κινέζικα) και μια σουβλακερί στην Αστυπάλαια.

Το κυριότερο: Δεν χρειάζεται να κουραστείς ιδιαίτερα γιατί δεν υπάρχει καμία αξιοκρατία και κανένας ανταγωνισμός.

Δεν μπορεί κανένας να εισάγει σπίτια. Πρέπει να τα φτιάξεις εδώ με υλικά από εδώ (που είναι βαριά και δεν μεταφέρονται εύκολα).

Ούτε στα μπιτσόμπαρα, ούτε στις ψαροταβέρνες, ούτε στις σουβλακερί υπάρχει ανταγωνισμός.

Ξέχνα την κατάσταση φέτος. Είχες δει εσύ όλες τις χρονιές μέχρι πέρυσι κάποια ταβέρνα/μπιτσόμπαρο/χοροπηδάδικο άδεια;

Πώς γέμιζαν όλα αυτά τα μαγαζιά ανεξαιρέτως; Ολα με την αξία τους και τις καλές υπηρεσίες προς τον πελάτη; Σε όλο το Αιγαίο, Ιόνιο, Δωδεκάνησα, Κρήτη δεν υπήρχε ούτε μια μέτρια, ούτε μια κακή ταβέρνα;

3) Τα οικονομικά στοιχεία περί “βαριάς βιομηχανίας” είναι προφανής μούφα. Εδώ και 10 χρόνια -για να μην πάω πιο παλιά- μας φλομώνει το ίδιο το τουριστικό λόμπι με το πόσα απιθανο-δισεκατομμύρια βγάζουν.

Σε μια Ελλάδα που έχει χάσει το 30% του ΑΕΠ της, άνθρωποι έχουν μείνει στον δρόμο, συντάξεις έχουν πετσοκοπεί, παιδιά πεινάνε, ο τουριστικός τομέας κορδώνεται και κομπάζει κάθε χρόνο ότι “βγάλαμε 16 δισ.”.

Συγγνώμη ρε φίλε, αν κάθε χρόνο επί 12 χρόνια βγάζεις 16 δισ. και τον 13ο χρόνο βγάλεις μηδέν, θα θεωρείσαι φτωχός; Θα φτάσεις στην καταστροφή; Στον γκρεμό; Θα ζητάς κρατική ενίσχυση; (Όπως ήδη ζήτησαν και ήδη πήραν).

Ο τουρισμός επί δώδεκα χρόνια τρώει με ολόχρυσα κουτάλια· και αφορολόγητα. Όταν οι υπόλοιποι πεινάνε και πληρώνουν φόρους. Και με την πρώτη χρονιά χωρίς εισόδημα γκρεμίστηκε στα τάρταρα; Τι βαριά βιομηχανία είναι αυτή;

4) Η σημαντικότερη ζημιά του τουρισμού -εδώ κολλάει η δική σου αναζήτηση για εθνικό σχέδιο, Πιτσιρίκο- είναι ότι “καταργεί” κάθε άλλη δημιουργική δραστηριότητα.

Από την στιγμή που υπάρχει η απίστευτη ευκολία να βγάλεις εύκολα, γρήγορα, ακούραστα φράγκα με μια τουριστική αρπαχτή, γιατί να ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο; Και μάλιστα αφορολόγητα φράγκα, χωρίς να χρειάζεσαι σπουδές, επιχειρηματικό ρίσκο, ανταγωνισμό, δημιουργία.

Αν δεν γίνεις γιατρός ή δικηγόρος -και εκεί ελάχιστοι είναι οι ιδεολόγοι, το 99% κυνηγάει τον πλούτο-, αν δεν γίνεις δημόσιος υπάλληλος για την σιγουριά της μονιμότητας, τότε θα ασχοληθείς με τον τουρισμό.

Ωραία μεν και δικαίωμά σου, αλλά για τι είδους εθνικό σχέδιο μιλάμε μετά; Για ένα εθνικό σχέδιο ταβερνιάρηδων, ρουμτουλετάδων και ταξιτζήδων; Τι εθνικό σχέδιο μπορεί να είναι αυτό;

Κανένας δεν ξέρει τι προκλήσεις, τι προβλήματα έχουμε μπροστά μας. Εχουμε τον κορωνοϊό, που θα μας ταλαιπωρήσει μάλλον αρκετά χρόνια. Ηδη, κάτι λένε στις ειδήσεις και για νέο ιό.

Η κλιματική αλλαγή μας την έχει στημένη στην γωνία· δεν ξέρουμε τι θα σκάσει πάνω στα κεφάλια μας και πότε.

Να μη μιλήσω για τις επεκτατικές βλέψεις των Τούρκων ή παγκόσμια οικονομικά κραχ.

Πώς θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που υπάρχουν και όλα αυτά που έρχονται; Με barristas, καλησπερατζούδες σε νυχτομάγαζα, σουβλακερί και ξαπλώστρες;

Όποια και να είναι τα προβλήματα που έρχονται, κανένα απολύτως δεν λύνεται με περίσσεια από σουβλατζήδες, μεσίτες κάθε λογής και ρουμτουλετάδες.

Εξαπανέκαθεν, οι κοινωνίες λύνουν τα όποια προβλήματα τους με την βοήθεια γεωργών, γιατρών, μηχανικών και δασκάλων (δυστυχώς και καραβανάδων).

Αν θέλουμε να μιλάμε λοιπόν για εθνικό σχέδιο, οφείλουμε να φορολογήσουμε άγρια τον τουρισμό, τις μεσιτείες, όλον τον παρασιτισμό.

Οφείλουμε ταυτόχρονα να ανταμείψουμε και να διευκολύνουμε τους αγρότες (επάρκεια τροφής), τους μηχανικούς, τους δασκάλους και το νοσηλευτικό προσωπικό (οι γιατροί ήδη βγάζουν πολλά).

Τι θέλεις να φτιάξεις κύριε; Σουβλακερί και επιχείρηση με ξαπλώστρες; Πολύ ωραία, φορολογία 40%, έλεγχος 3Χ την ημέρα, καμία διευκόλυνση, καμία επιδότηση.

Τι θέλεις να φτιάξεις κύριε; Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενέργεια από τον Ήλιο, ανακύκλωση πλαστικών, τεχνολογία προστασίας περιβάλλοντος και άγριας ζωής; Πολύ ωραία, απαλλαγή από κάθε φόρο για 5 χρόνια, διευκολύνσεις και επιδοτήσεις.

Νάτο το εθνικό σχέδιο που χρειάζεται η Ελλάδα Πιτσιρίκο. Στο έφτιαξα και στο χαρίζω.

Δωρεάν.

Πέτρος

(Αγαπητέ Πέτρο, σε ευχαριστώ πολύ. Ξέρω πως ζούμε σε μια χώρα και σε μια κοινωνία που μισούν τις αλλαγές. Βέβαια, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, αν δεν αλλάξεις, τελείωσες. Άλλωστε, όταν αλλάζουν όλα γύρω σου, αν θέλεις να παραμείνεις ίδιος, πρέπει να αλλάξεις. Πολύ βαθιά νοήματα για τη μικροαστική ελληνική κοινωνία. Πέτρο, είμαι στα νησιά και οι κάτοικοι περιμένουν τους τουρίστες να έρθουν μαζικά το …επόμενο καλοκαίρι. Χριστό δεν κατάλαβαν από αυτό που συνέβη. Δεν μπορούν να καταλάβουν. Το εύκολο χρήμα του τουρισμού κάνει τα μυαλά να τεμπελιάζουν. Και η ηγεσία της χώρας κοιμάται όρθια. Το κείμενο με την αγωνία μου για ένα εθνικό σχέδιο, το έγραψα για να μην το έχω βάρος στη συνείδησή μου. Ξέρω καλά πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα εθνικό σχέδιο. Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.