Ασφάλεια είναι η ελευθερία

Πιτσιρίκο, ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού θα φορούν από τις 11 Αυγούστου, οπότε και ανοίγει τα σύνορά της η Σιγκαπούρη, οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με την καραντίνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το μέτρο δεν αφορά μόνο τουρίστες και ξένους επισκέπτες, αλλά και πολίτες και κατοίκους της Σιγκαπούρης που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Παρόμοια μέτρα με ηλεκτρονικά βραχιολάκια για να εντοπίζονται οι κινήσεις των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είχαν εφαρμοστεί και στο Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα.

Οι ταξιδιώτες στη Σιγκαπούρη πρέπει να ενεργοποιούν τη συσκευή που χρησιμοποιεί σήματα GPS και Bluetooth με το πού φτάσουν σπίτι τους, ενώ οποιαδήποτε προσπάθειά τους να φύγουν από αυτό ή να χαλάσουν τη συσκευή, θα σημάνει αυτόματα συναγερμό στις αρχές.

Κάτι ανάλογο είχε εφαρμοστεί τον Μάρτιο και στο Χονγκ Κονγκ, με λεπτά ηλεκτρονικά βραχιολάκια που φορούσαν οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έμπαιναν σε καραντίνα.

Στη Νότια Κορέα τα ίδια βραχιολάκια ήταν συνδεδεμένα με μία εφαρμογή στα κινητά για να εντοπίζονται όσοι παραβίαζαν την καραντίνα.

Δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα μοιάζουν οι ηλεκτρονικές συσκευές στη Σιγκαπούρη, οι οποίες δεν θα αποθηκεύουν, πάντως, προσωπικά στοιχεία, ούτε θα καταγράφουν εικόνα και ήχο.

Δεν θα τις φορούν επίσης παιδιά κάτω των 12 ετών.

Οι ποινές για όσους παραβιάζουν την καραντίνα και τους κανόνες κοινωνικής απόστασης είναι πολύ αυστηρές στη Σιγκαπούρη και προβλέπουν πρόστιμα πάνω από 7 χιλ. δολ. και φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή και τα δύο.

Θα ανακαλείται, επίσης, η άδεια εργασίας για τους ξένους που παραβιάζουν τα μέτρα.

Δυστυχώς, με αφορμή έναν ιό με πολύ χαμηλή θνητότητα και από τον οποίο δεν νοσεί καν η πλειοψηφία, η ανθρωπότητα βαδίζει με γοργά βήματα προς έναν παγκόσμιο εκφασισμό.

Όσο περισσότερα ανεχόμαστε, όμως, τόσο περισσότερα θα μας κάνουν.

Όπως είχε πει και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, “όποιος θυσιάζει την ελευθερία για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζει ούτε την ελευθερία, ούτε την ασφάλεια”.

Τουλάχιστον στο Βερολίνο ο κόσμος διαδηλώνει ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης 500 χιλιάδες άτομα θα συγκεντρώνονταν στην Πύλη του Βραδεμβούργου την πρώτη μέρα του Αυγούστου, όπως αναφέρει η Le Monde.

Η αστυνομία εκτίμησε τελικά τον αριθμό τους σε 17 χιλιάδες, αλλά η ουσία είναι ότι στη Γερμανία αυτές οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Η αρχή είχε γίνει τον Απρίλιο και τον Μάιο από τη Στουτγκάρδη, αλλά υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, καθώς η απόφαση για τη χαλάρωση του lockdown ήταν ειλημμένη και οι διαδηλώσεις απλά επιτάχυναν τότε την αποκλιμάκωση των μέτρων.

Τώρα, η επιδημία είναι πάλι σε έξαρση με 955 κρούσματα να εντοπίζονται στις 31 Ιουλίου, τα περισσότερα από τις 9/5, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους διαδηλωτές, που απαντούν στις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης με το σύνθημα “εμείς είμαστε το δεύτερο κύμα”.

Τα επιχειρήματά τους είναι τα ίδια με την άνοιξη, δηλαδή, ότι “ο κορωνοϊός δεν είναι πιο επικίνδυνος από τους ιούς της γρίπης και ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σκοτώνει τις ελευθερίες τους.

“Ασφάλεια είναι η ελευθερία” λένε χαρακτηριστικά οι διαδηλωτές, προσθέτοντας ότι “πρέπει να σκεφτόμαστε ελεύθερα και όχι να είμαστε υποχρεωμένοι να φοράμε μάσκες”.

Σε πολλές αφίσες υπήρχαν, επίσης, και μηνύματα κατά του εμβολίου.

H Γερμανία είναι και η μοναδική μας ελπίδα να γλυτώσουμε ένα δεύτερο lockdown το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Αν δεν εφαρμοστεί εκεί, τότε δεν θα επιβληθεί κι εδώ καραντίνα, αφού είμαστε μία χώρα μίμος.

Μία χώρα που τα σκουπίδια ξεχειλίζουν μετά από κάθε Σαββατοκύριακο στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Όσα και να μαζέψεις, ποτέ δεν είναι αρκετά.

Τουλάχιστον τη Δευτέρα ήταν πεντακάθαρα τα κρυστάλλινα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τον ιό, όπως μάθαμε να ζούμε με τόσα άλλα πράγματα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.