Είναι αργά πια για δάκρυα

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Η επανεμφάνιση Τσιόδρα και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μάλλον υποδεικνύουν ότι η εξάπλωση της νόσου και το πρώτο κύμα -ποιο δεύτερο;- μόλις έπιασε και την Ελλάδα.

Να μην ξεχνάμε, παράλληλα, ότι οι ίδιοι οι Έλληνες θέλησαν να υποδεχθούν φέτος τουρίστες, αγωνιώντας δικαιολογημένα για την ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους το φετινό περίεργο καλοκαίρι, οπότε δεν ξέρω τι περίμεναν να συμβεί.

Συμφωνώ με το σκεπτικό σου στο τελευταίο κείμενο, πως είναι εύκολες οι επικρίσεις.

Από την άλλη, χωρίς …βλασφημία, δεν προχωράς με τίποτα.

Το θέμα είναι ότι δεν μπορούσατε και να μείνετε κλεισμένοι για πάντα, αφού αργά ή γρήγορα θα ερχόσασταν αντιμέτωποι με τον κορονοϊό.

Δηλαδή, ωραίες οι προσταγές για απομόνωση, αλλά μάλλον είναι τελείως ανεφάρμοστες.

Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα είχε μια πρώτη τάξεως ευκαιρία όταν απέφυγε την άνοιξη να αντιμετωπίσει το «κύμα» πανδημίας που σάρωσε άλλες χώρες· έναν εξαίρετο λόγο γι’ αυτό είχε παρουσιάσει ο Γιώργος με τις αεροπορικές συνδέσεις.

Είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιλέξει -σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ιταλία- πότε θα το αντιμετωπίσει, προετοιμάζοντας παράλληλα τα νοσοκομεία, τους πολίτες και τους τουριστικούς προορισμούς.

Δηλαδή, να επιλέξει την τοποθεσία, τη χρονική στιγμή και τον βαθμό προετοιμασίας.

Θα μπορούσε να γίνει χωρίς τυμπανοκρουσίες και ηλίθιες πολιτικολογίες.

Αυτό ήταν το σημαντικότερο χαρτί μέσα στην πανδημία, αλλά το έκαψε η βλακεία και οι διαχρονικές επιλογές.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη -άλλη μια αγαπημένη των Ελλήνων- μέθυσε από τις επιτυχίες της και πίστεψε ότι είναι ασφαλής, ποντάροντας στο ζεστό ελληνικό καλοκαίρι και την θεά Τύχη.

Παράλληλα, κάπως πρέπει να κρύψει τη δεύτερη χρεοκοπία που κρυφοκοιτάζει με τσαχπινιά την ελληνική κοινωνία, οπότε αποτέλεσε κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση να κλείσει φέτος ο Τουρισμός.

Πρακτικά, βέβαια, δεν νοείται Τουρισμός φέτος.

Η …επανεκκίνησή του ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Και, ουσιαστικά, για μερικούς τουρίστες ριψοκινδυνεύεις να βρεθείς με μια πολύ δύσκολη κατάσταση σε λίγες βδομάδες από τώρα, αφού είναι γεγονός ότι ούτε το 1% του πληθυσμού δεν είχε νοσήσει μέχρι σήμερα, άρα η πρώτη φάση της πανδημίας είναι μπροστά για την Ελλάδα και όχι πίσω της.

Αν θέλετε σ’ αυτό το σημείο να αρχίσουμε τα χαζά, κανένα πρόβλημα, αλλά νομίζω -κι εγώ όπως οι υπόλοιποι …γραφιάδες εδώ μέσα- ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού.

Ο ιός δεν έρχεται σε κύματα, απλά μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο -όσο βρίσκει ανθρώπους στους οποίους δεν έχει μεταδοθεί- και οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών είναι εξίσου χαζές, γιατί δεν διαβάζει τα διαβατήρια πριν προσβάλλει.

Αργά ή γρήγορα, ο ιός θα ερχόταν και στην Ελλάδα. Ο Τουρισμός απλά το επέσπευσε και ίσως να διεύρυνε το αρχικό φάσμα κρουσμάτων.

Το θέμα με την Ελλάδα -αλλά και με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες- δεν είναι τόσο ο ιός, όσο η κατάσταση του συστήματος υγείας τους, οι πολλοί και απομακρυσμένοι οικισμοί από τα λιγοστά αστικά κέντρα και η γήρανση του πληθυσμού τους σε σχέση με την Ασία και την Αφρική πάντα.

Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πρόσθετα και την ιδιαιτερότητα των πολλών νησιών της.

Σ’ αυτό το σημείο, θέλω να προσθέσω και την γενικότερη υποκρισία ως ιδιαιτερότητα.

Μια υποκρισία που εκτείνεται από τους πολίτες μέχρι τους κυβερνώντες.

Ο Τσιόδρας, για παράδειγμα, επικρίνει τους συνωστισμούς, αλλά δεν βγάζει κιχ για την πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα.

Για τις μάσκες είναι λιγάκι άτυχο, γιατί όλοι οι λοιμοξιωλόγοι -και ο Fauci στις ΗΠΑ- έλεγαν τότε το ίδιο, μια οδηγία που άλλαξε στη συνέχεια και δεν θα κάτσουμε τώρα να βρούμε αν είναι επειδή γέμισαν οι αποθήκες των εργοστασίων μάσκες, ενώ πριν δεν είχαν.

Πάντως, η επιστήμη έχει την τάση να αλλάζει συνεχώς απόψεις -σε αντίθεση με τις αιώνιες βεβαιότητες- και αυτό είναι το δυνατό της σημείο.

Και συνεχίζουμε με την υποκρισία που λέγαμε προηγουμένως, που δεν περιορίζεται στα υψηλά κλιμάκια.

Οι κάτοικοι των νησιών, των οποίων οι δήμαρχοι ζήτησαν πριν λίγες μέρες την επέκταση της καραντίνας για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων -ναι οι πρόσφυγες ταμπουρωμένοι, οι τουρίστες ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν-, αγωνιούν για τον Τουρισμό, αλλά ζήτημα να έχουν ενδιαφερθεί τόσο για την Υγεία, που μεταξύ μας είναι αυτή που θα κρίνει αν θα πάνε από κορονοϊό ή από την έλλειψη αναπνευστήρων.

Και μέχρι τώρα, απ’ την ανάγνωση των στοιχείων, φαίνεται ότι οι γάμοι και οι βαφτίσεις είναι το σημείο μηδέν για πολλές εστίες ανά την επικράτεια.

Κάντε πολιτικό γάμο και τον κάνετε τον θρησκευτικό σε 5 χρόνια, δεν θα σας πέσει ο βίος.

Και το παιδί και το …τσουτσούνι του δεν χρειάζεται να το δούνε 500 νοματαίοι, όταν θα κάνει μπάνιο στην κολυμπήθρα. Νονός, νονά και γονείς. Αν και δεν τους σώζει τίποτα από τον ιερέα, αλλά μην γίνομαι κακός.

Ορίστε, θα αφήσω στην άκρη την κριτική για τη θρησκεία.

Σε όλα υπάρχουν λύσεις, χωρίς φωνές, κραυγές και υστερίες.

Και όταν σκάνε κρούσματα, μην τραβάτε τα μαλλιά σας και μην ψάχνετε ποιος σας τον έφερε.

Στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, τα κρούσματα εξαπλώθηκαν ραγδαία ακόμα και μέσα στην καραντίνα, αφού στο σπίτι είναι αδύνατον να κρατήσεις αποστάσεις από τα άλλα μέλη του νοικοκυριού ή να φοράς μάσκα, ενώ παράλληλα θα αναγκαστείς να πας στη δουλειά -εκεί δεν κολλάει φαίνεται-, στο σούπερ μάρκετ, κάπου.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αρχίσουν οι τοπικές κοινωνίες να σκέφτονται όχι τι θα κάνουν για να μην κολλήσουν, αλλά τι θα κάνουν για τα υπόλοιπα που έρχονται.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα, λοιπόν, δεν είναι τόσο ο κορονοϊός, όσο η οικονομική κατάρρευση που προηγήθηκε -μην λέμε πάλι για την παγκόσμια κατάρρευση.

Και γι’ αυτήν δεν υπάρχουν ούτε μάσκες, ούτε αποστάσεις.

Για να μην παρεξηγηθώ, παράλληλα να τα κοιτάτε αυτά και όχι ξεχωριστά.

Υπάρχει ένας παντελώς ηλίθιος διαχωρισμός της οικονομίας από την υγεία, παγκοσμίως, που καταλαβαίνω από πού πηγάζει, αλλά δεν καταλαβαίνω ακόμα γιατί τον ενστερνιζόμαστε.


Ο δε περιορισμός της πανδημίας ήταν στο τραπέζι όταν ο ιός αφορούσε την Κίνα και μερικά κρούσματα σε λίγες χώρες ακόμα, όχι τώρα που έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους.

Τώρα απλά περιορίζεις όσο μπορείς την μετάδοση, χωρίς να έχεις την αυταπάτη της εξόντωσης του ιού.

Έχει χαθεί πια το παιχνίδι και δεν θα αλλάξει κάτι στη συνέχεια, οπότε προετοιμαστείτε ψυχολογικά για το ενδεχόμενο να κολλήσετε, όπως προετοιμαστήκαμε εμείς εδώ και εβδομάδες.

Για τη δε αυθάδεια των σημερινών κυβερνώντων στην Ελλάδα και το βασιλικότερο ύφος του βασιλικού που τους διακρίνει, μάλλον θα φταίει το γεγονός ότι 10 χρόνια μετά την χρεοκοπία του 2010, οι Έλληνες ακόμα επικροτούν εκείνους που τους χρεοκόπησαν -χωρίς να έχουν αποδώσει ψήγμα Δικαιοσύνης-, οπότε είναι αργά πια για δάκρυα.

Με εκτίμηση,

Άρης

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτός ο σκοτωμός στην Ελλάδα και για τον κορωνοϊό. Είναι μια πανδημία, τι να κάνουμε; Αφορά όλο τον πλανήτη και δεν φταίνε οι άνθρωποι για αυτή την πανδημία. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το σωστό θα ήταν να μην ανοίξει η Ελλάδα για τους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι αλλά η Ελλάδα είναι σε κακή οικονομική κατάσταση και ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία -και για τα ξένα ταξιδιωτικά πρακτορεία-, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να ανοίξει έστω και λίγο. Αφού η Ελλάδα άνοιξε τον τουρισμό και είναι Αύγουστος πια, ας προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Είμαι στα νησιά από τις αρχές Ιουνίου και βλέπω την αγωνία πολλών μικρών επιχειρηματιών να επιβιώσουν. Δεν είναι πλούσιοι όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό. Άρη, δεν ξέρω ποια είναι η λύση για αυτή την κατάσταση -καταλαβαίνω πως χρειάζεται υπομονή- αλλά δεν είναι και δική μου δουλειά να δώσω λύση. Επίσης, δεν ξέρω αν υπάρχει λύση· σύντομα τουλάχιστον. Αυτό που με τρελαίνει είναι που υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που πιστεύουν πως δεν υπάρχει κορωνοϊός και πως όλα αυτά είναι συνωμοσία. Αν δεις τι μέιλ παίρνω κάθε μέρα, θα κουφαθείς. Κάποιοι μου γράφουν κάτι μηνύματα του στιλ “καλά, εσύ είσαι τόσο έξυπνος και πιστεύεις πως υπάρχει κορωνοϊός;”. Παραδίδομαι. Και δεν είμαι έξυπνος, είμαι χαζός. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.