Κάποτε ήμασταν εμείς οι Έλληνες αδύναμοι και χωρίς χώρα

Είναι προφανές πως κάτι πολύ κακό έχει συμβεί στη χώρα μας και στην κοινωνία μας τις τελευταίες δεκαετίες. Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων έχει εκφασιστεί.

Ιστορικά, οι Έλληνες σχεδόν πάντα ήταν με τον αδύναμο, τον αδικημένο και τον κυνηγημένο.

Επίσης, οι Έλληνες ήταν με το δίκαιο.

Το άσυλο στον ικέτη είναι μέρος του πολιτισμού μας από την αρχαιότητα. Αν είμαστε Έλληνες.

Μου προκαλεί θλίψη η μοχθηρία και η ειρωνεία σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, μετά τα γεγονότα στη Μόρια.

Αυτή η έκφραση ακραίας κακίας σε βάρος των αδύναμων δεν είναι καθόλου μέρος της παράδοσης των Ελλήνων.

Οι Έλληνες υπήρξαν αδύναμοι.

Αλλά, μια και τον επόμενο χρόνο, η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ας θυμηθούμε πως ήταν η μικρή και φτωχή Αϊτή το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση και το δικαίωμα των Ελλήνων στην αυτοδιάθεση, ενώ 100 Αϊτινοί ξεκίνησαν να έρθουν να πολεμήσουν εθελοντικά στο πλευρό των Ελλήνων και πέθαναν όλοι στην διάρκεια του ταξιδιού.

Σήμερα, η Αϊτή -μια χώρα που έχει χτυπηθεί ανελέητα από ακραία φυσικά φαινόμενα- είναι μια φτωχή χώρα με μεγάλο ποσοστό φτώχειας, ενώ η Ελλάδα έχει ένα αξιόλογο επίπεδο ζωής.

Αυτά αλλάζουν, όμως.

Αυτοί που είναι ισχυροί σήμερα, μπορεί να είναι αδύναμοι αύριο, και το αντίθετο.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι το να συμπονάς τον αδύναμο και τον κυνηγημένο, σε όποια οικονομική κατάσταση και αν βρίσκεσαι.

Οι Έλληνες κινδυνεύουν να χάσουν την ψυχή τους.

Αν χάσεις την ψυχή σου, τα έχεις χάσει όλα.

Η στήριξη στους ανέστιους, τους αδύναμους και τους κυνηγημένους είναι εθνικό καθήκον.

Αν θέλουμε να είμαστε Έλληνες. Δηλαδή, άνθρωποι.

(Η φωτογραφία είναι από την Αϊτή, όταν χτυπήθηκε από φονικό σεισμό το 2010, και οι άνθρωποι περίμεναν στην ουρά για να πάρουν νερό. Οι πρόγονοι αυτών των ανθρώπων στήριξαν τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία. Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλη ιστορία και έρχονται από πολύ μακριά, για να συμπεριφέρονται σαν μικρονοϊκοί νεόπλουτοι.)

(Είναι αξιοσημείωτο πως άνθρωποι που υπέφεραν από μια καραντίνα δυο μηνών -και έπαθαν κατάθλιψη και πολλοί το έριξαν στα ναρκωτικά και τα ψυχοφάρμακα-, θεωρούν πως κάποιοι άλλοι άνθρωποι πρέπει να μένουν κλεισμένοι για χρόνια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και να είναι και ευχαριστημένοι. Παιδιά, να πάτε να σας κοιτάξει κάνας γιατρός.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.