Αρνούνται οι τοπικές αρχές στη βόρεια Αγγλία να εφαρμόσουν τα lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πιτσιρίκο, θέλουν μόνο να δουλεύουμε για να πληρώνουμε φόρους και να καταναλώνουμε, χωρίς να έχουμε καμία ψυχαγωγία πλέον στη ζωή μας.

Κι αυτό αποδεικνύεται από την απόφαση του Emmanuel Macron να προχωρήσει σε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εννέα πόλεις της Γαλλίας, ενώ πριν από λίγο καιρό ο ίδιος άνθρωπος έλεγε ότι “πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν”.

Με πρόσχημα τις 20 χιλιάδες κρουσμάτων ημερησίως (που οδηγούν, ωστόσο, σε ελάχιστους αναλογικά θανάτους) και ότι το 32% των εντατικών είναι κατειλημμένες, αλλά και ότι ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί παντού στη Γαλλία και δεν μπορεί να γίνει μεταφορά ασθενών από ένα μέρος σε άλλο, όπως την περασμένη άνοιξη, ο Macron επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 6:00 στο Παρίσι και τα περίχωρα του, τη Λιλ, τη Γκρενόμπλ, τη Λυών, τη Μασσαλία, το Μονπελιέ, τη Ρουέν, την Τουλούζη και το Σεντ Ετιέν.

Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, που θα ισχύει για τέσσερις εβδομάδες, αλλά μπορεί να επεκταθεί στις έξι και ως την 1η Δεκέμβρη, ενώ με εξαίρεση όσους δουλεύουν τα βράδια, οι υπόλοιποι θα πληρώνουν πρόστιμο από 135 ως 1.500 ευρώ, προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Le Monde υπενθύμισε και πως ήταν ο Macron αυτός που έλεγε στις 14 Ιουλίου ότι “βγήκαμε από την κρίση”.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της επιλογής του, “λόγω της ανάγκης μείωσης των ιδιωτικών στιγμών ευχαρίστησης, που είναι φορείς επιτάχυνσης της πανδημίας”, ξεκαθαρίζοντας ότι “αυτή τη φορά η οικονομική, κοινωνική και εκπαιδευτική ζωή θα συνεχιστούν και δεν θα κλείσουν τα πάντα όπως συνέβη στο πρώτο κύμα”.

Σαφέστατα είπε, δηλαδή, ότι μας θέλουν μόνο για να δουλεύουμε για να πληρώνουμε φόρους και να καταναλώνουμε, καταργώντας σταδιακά κάθε ψυχαγωγία στη ζωή μας.

Επίσης μόνο η χούντα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, αλλά πλέον έχουμε μία ιατρική χούντα, με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Δυστυχώς, στη Γαλλία η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς η αστυνομία έκανε έφοδο στα σπίτια του υπουργού Υγείας Olivier Verran και των πρώην πρωθυπουργού Edouard Philippe και στελεχών της κυβέρνησης Agnès Buzyn και Sibeth Ndiaye στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας για την αποτυχία αντιμετώπισης μίας καταστροφής, όπως εξηγεί η Le Monde.

H έρευνα έχει στόχο να διαπιστώσει αν ο πρώην πρωθυπουργός και οι υπουργοί πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουν την υγεία των πολιτών από μία καταστροφή και γίνεται μετά από 99 καταγγελίες σε βάρος των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που κινδυνεύουν με ποινές ως δύο χρόνια φυλάκισης και 30 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

“H εξουσία μέσα στη σύριγγα” γράφει, εξάλλου, στο πρωτοσέλιδό της η Liberation, με αφορμή την έφοδο στα σπίτια και τα γραφεία πολιτικών, ενώ έχει ρεπορτάζ και για την τελευταία βραδιά ελευθερίας στη Γαλλία.

Τουλάχιστον, οι τοπικές αρχές στη βόρεια Αγγλία αρνούνται να εφαρμόσουν τα lockdown, που αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Η επιβολή τους μπορεί να γίνει, βέβαια, μονομερώς από τους υπουργούς, αλλά χωρίς τη συνεργασία των περιφερειών δύσκολα θα εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα, που -σε αντίθεση με τη Γαλλία και την Ελλάδα- δεν περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για πιο ήπια μέτρα διαμαρτύρεται, δηλαδή, ο δήμαρχος του Μάντσεστερ Andy Burnham, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και οι υγειονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης δεν τα θεωρούν αποτελεσματικά.

O Burnham έχει και τη στήριξη βουλευτών από το Μάντσεστερ και το Lancashire, όπου όπως και στο Λίβερπουλ θα κλείσουν παμπ και μπαρ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη σε περιοχές που επιβλήθηκαν νέα μέτρα, με τον Burnham να ζητάει επιδοτήσεις ύψους 80% του μισθού σε υπαλλήλους επιχειρήσεων, οι οποίες υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Οι υπουργοί επισημαίνουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που έρχεται, αλλά ο Burnham πρώην υπουργός Υγείας των Εργατικών είναι ενάντια σε οποιοδήποτε μέτρο δεν συνοδεύεται από την ανάλογη στήριξη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ένα εθνικό lockdown θα ήταν πιο δίκαιο και αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ενώ δεν το υιοθετεί σε όλη τη χώρα για οικονομικούς λόγους, ετοιμάζεται να το εφαρμόσει μόνο στη βορειοδυτική Αγγλία.

Και προσθέτει ότι η περιοχή του δεν θα γίνει το πρόβατο επί σφαγή.

“Μας ζητούν να τζογάρουμε με τις δουλειές, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των κατοίκων μας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock κατηγόρησε τον δήμαρχο του Μάντσεστερ ότι λειτουργεί με γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον και του ζήτησε να συνεργαστεί για τα μέτρα που είναι απαραίτητα, υποστηρίζοντας και ότι η οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο.

Ωστόσο, και οι αρχές του Lancashire είναι ενάντια στα νέα μέτρα, παρά τον υψηλό ρυθμό μετάδοσης του ιού στην κοινότητα (554 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους).

Μάλιστα, τόσο οι Συντηρητικοί, όσο και οι Εργατικοί ζητούν μεγαλύτερη στήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση και όχι μόνο για τους επιδοτούμενους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν.

Θέλουν επίσης περισσότερα χρήματα για να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ και την ιχνηλάτηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak δεν προσανατολίζεται, όμως, για την ώρα προς πιο γενναιόδωρη βοήθεια, φοβούμενος μην μπει η κυβέρνηση σε ένα σπιράλ δανεισμού.

Τουλάχιστον μας μένουν οι ωραίες εικόνες από το σκούρο μπλε του βυθού.

Με σαρδέλα, αντί αθερίνα, αυτή τη φορά στα κρυστάλλινα και με νοτιά νερά.

Και με μελανούρια, καλόγριες, σαργουδάκια, σάλπες, κακαρέλους και σπάρους κλασικά.

Αλλά και με μουρμούρες και τσιπούρες συχνά, πυκνά.

Εκτός από τον βυθό, έβγαλα και μία φωτό από τον αγρό.

Με ένα ακόμα φίδι που έπιασε το Μαμούνι, το γατί το μικρό.

Της το πήρα και το άφησα ελεύθερο κι αυτό, αν και λίγο αποσβολωμένο.

Η μεγαλύτερη γάτα, η Ζουζού, έχει ωριμάσει πια και έχει σταματήσει να πιάνει φιδάκια και σαυράκια, αφού θέτει πιο υψηλούς στόχους πια.

Και το Μαμούνι σταμάτησε, ωστόσο, να κυνηγάει τις καημένες τις πεταλούδες, ημέρας και νύχτας, τις οποίες τρώνε οι μικρές γάτες, όπως και κάτι μεγάλα κουνούπια, τα οποία τζάμπα πάνε, αφού δεν τσιμπάνε.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σύντομα οι άνθρωποι θα καταλάβουν τι συνέβη, ενώ αυτοί τσακώνονταν για τις μάσκες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.