Ο λιμοκοντόρος Μακρόν, ο μίμος Μητσοτάκης και οι πολίτες που γουστάρουν να ζουν με “αλυσίδες”

“Αρχικά το έκανα σαν χόμπι, αλλά όταν στη συνέχεια δεν μπορούσα να βρω δουλειά, έγινε επάγγελμα και ένας τρόπος βιοπορισμού” δηλώνει, Πιτσιρίκο, στο Reuters, o Ashraf al Amoudi που κάνει κάθε μέρα ψαροντούφεκο στη Γάζα.

Φορώντας μάσκα με αναπνευστήρα, μία πράσινη μπλούζα και ένα παντελόνι φόρμας και έχοντας ένα αυτοσχέδιο ψαροντούφεκο, κατεβαίνει σε περίπου 4 μέτρα βάθος για να πιάσει στρείδια από τα βράχια, αλλά και σφυρίδες, τσιπούρες και κέφαλους.

Σαν τα κεφαλόπουλα που φωτογράφισα την Πέμπτη στη Βουλιαγμένη.

Εκεί που διαπίστωσα για μία ακόμα φορά ότι, εκτός από σακούλες και άλλα πλαστικά, ο Σαρωνικός έχει φέτος ψιλή γόπα, αθερίνα, ενώ είδα και μένουλες για πρώτη φορά από το 2019.

Δεν τις φωτογράφισα, όμως, καλά στα θολά από τον νοτιά νερά και τα καλύτερα πλάνα ήταν με σάλπες για άλλη μία φορά.

Ελπίζω να μην πιαστούν σε τίποτα δίχτυα, όπως αυτά που ρίχνει ο Ashraf στη Γάζα και του αποφέρουν κέρδος 14 δολαρίων τη μέρα.

Η ανεργία στη Γάζα είναι περίπου 50% και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όχι μόνο συρρικνώνουν τις ζώνες όπου επιτρέπεται το ψάρεμα, αλλά καθιστούν δύσκολη και την αγορά αλιευτικού εξοπλισμού.

“Επιδιορθώνουμε τα βατραχοπέδιλα μόνοι μας, φτιάχνουμε αυτοσχέδια ψαροντούφεκα, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε, όπως στολές, μάσκες, νέα πέδιλα και οξυγόνο”.

Στη Γάζα υπάρχουν 250 ψαροντουφεκάδες και άλλες 4.000 που ψαρεύουν με δίχτυα από βάρκες, επί συνολικού πληθυσμού 2 εκ. ανθρώπων.

Παρεμπιπτόντως, απαγορεύεται το ψαροντούφεκο με μπουκάλες.

Ο λόγος είναι ότι δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στον υποβρύχιο αλιέα, έναντι των ψαριών.

Αυτό συμβαίνει επειδή, έχοντας οξυγόνο, μπορεί να καθίσει για πολλή ώρα στον βυθό, με συνέπεια μετά από λίγο τα ψάρια να πάνε κοντά του για να τον περιεργαστούν, όπως κάνουν με ό,τι καταλήγει στον πυθμένα.

Την ίδια τακτική -δηλαδή, να κάθονται στον βυθό όσο αντέχουν- ακολουθούν οι πιο ικανοί από τους ψαροντουφεκάδες και λέγεται “καρτέρι”.

Υπάρχει το “ψαχτήρι”, που είναι να αναζητούν θηράματα στις εσοχές των βράχων και τα θαλάμια.

Οι πιο ικανοί από τους ψαροντουφεκάδες κατεβαίνουν στα 20-40 μέτρα βάθος και αν και τους παραδέχομαι για αυτό, δεν τους δικαιολογώ.

Τους δικούς μας ψαροντουφεκάδες εννοώ.

Και όχι αυτούς στη Γάζα, όπου το ψαροντούφεκο είναι θέμα επιβίωσης απ’ ό,τι φαίνεται.

Και πάλι τα λυπάμαι τα υπέροχα πλάσματα της θάλασσας, όμως.

Μιας και ο λόγος για τα πλάσματα της θάλασσας, όμως, επιστήμονες δημιούργησαν ένα δελφίνι ρομπότ, που θα επιτρέψει μία μέρα να μην αιχμαλωτίζονται τα υπέροχα αυτά θηλαστικά για να διασκεδάζουν τους ανθρώπους στα θεματικά πάρκα, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Nόμιζα ότι ήταν αληθινό” είπε μία γυναίκα που κολύμπησε με το δελφίνι ρομπότ, οι κινήσεις του οποίου γίνονται με τηλεχειριστήριο.

Κολυμβητές θα μπορούν στο μέλλον να καταδύονται και με ρομποτικούς λευκούς καρχαρίες ή και ερπετά, που κυριαρχούσαν στις θάλασσες της ιουρασικής περιόδου εκατομμύρια χρόνια πριν.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.000 δελφίνια σε αιχμαλωσία, που αποφέρουν δισ. δολ. κέρδη, μόνο από τους ανθρώπους που κολυμπούν παγκοσμίως μαζί τους” ανέφερε ο CEO της εταιρίας Edge Innovations που κατασκεύασε το θαλάσσιο θηλαστικό ρομπότ Walt Conti.

Στόχος της εταιρίας του είναι να φέρει πίσω εκείνους τους ανθρώπους που έχουν γυρίσει την πλάτη στα θεματικά πάρκα, επειδή χρησιμοποιούν ζωντανά δελφίνια.

Τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει ή περιορίσει τη χρησιμοποίηση ζώων σε τσίρκα.

Στα κεντρικά της Edge το 250 κιλών και 2,5 μέτρων δελφίνι ρομπότ με δέρμα φτιαγμένο από ιατρική σιλικόνη είναι επικεφαλής ενός προγράμματος για σχολεία σε συνεργασία με την εταιρία για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (ΡΕΤΑ).

Η Edge έφτιαξε επίσης και τη φάλαινα όρκα που πρωταγωνίστησε στην ταινία Free Willy, αλλά και τα πλάσματα που είδαν οι θεατές στις ταινίες Deep Blue Sea και Anaconda και άλλαξαν την κρατούσα άποψη για τους γίγαντες του κόσμου μας.

Να προσθέσω ότι τα δελφίνια παθαίνουν ακόμα και κατάθλιψη σε αιχμαλωσία και μπορεί να πεθάνουν κιόλας, όπως και τα χταπόδια, που νομίζω ότι δεν ζευγαρώνουν, όταν είναι περιορισμένα σε ενυδρεία ή δεξαμενές.

Και σαν τα θαλάσσια πλάσματα, έτσι και οι κάτοικοι της Κοζάνης δεν μπορούν από σήμερα -και τουλάχιστον μέχρι τις 29 Οκτωβρίου- να βγουν από τον ομώνυμο νομό, όπου κλείνουν σχεδόν τα πάντα, αφού ο Μητσοτάκης έσπευσε να μιμηθεί τον Μακρόν και να εφαρμόσει ένα ιδιότυπο lockdown.

Είναι εκπληκτικό με πόση ταχύτητα κινήθηκε η ελληνική κυβέρνηση, μόλις ο λιμοκοντόρος Μακρόν αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία τη νύχτα στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Η Ελλάδα αποδεικνύεται μία χώρα μίμος για άλλη μία φορά, η Ευρώπη αποδεικνύεται ολίγιστη ξανά.

Αλήθεια, έχει αναρωτηθεί κανείς γιατί η Κίνα έχει ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο και μόλις με ένα μήνα lockdown και κυρίως σε μία μόνο πόλη, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ πελαγοδρομούν ακόμα;

Ακόμα και ο κορωνοϊός έδειξε ότι η Κίνα είναι πλέον ο πλανητάρχης, είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Δυστυχώς, σε μία κρίσιμη περίοδο με την οικονομική και τώρα με την υγειονομική κρίση, η Ευρώπη δεν είχε ούτε έναν ηγέτη με πολιτικό εκτόπισμα.

Δυστυχώς, έχει και πολίτες που δέχονται παθητικά και αδιαμαρτύρητα τη στέρηση θεμελιωδών ελευθεριών τους, που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις ακόμα και στην ψυχική και σωματική υγεία τους.

Είναι αυτό που είχες γράψει, Πιτσιρίκο, ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι. Σαν να γουστάρουν να ζουν με “αλυσίδες”.

Είναι ψέμα επίσης ότι οι καραντίνες -όπως βάφτισαν τα lockdown για να τα ωραιοποιήσουν- πλήττουν μόνο την οικονομία.

Είναι ψέμα και ότι είναι αποτελεσματικές απέναντι στον ιό. Απλά, κρύβουν προσωρινά το πρόβλημα, που επανέρχεται, όπως αποδείχτηκε, άλλωστε, και στην πράξη.

Και ο κορωνοϊός δεν εξαφανίζεται με τα lockdown και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται φτωχότεροι.

Αυτοί είναι που θα πεινάσουν. Ο Μητσοτάκης, ο Μακρόν και οι κρατικοδίαιτοι λοιμωξιολόγοι και μεγαλοδημοσιογράφοι θα είναι μια χαρά.

Όπως ήταν και στην οικονομική κρίση, έτσι θα είναι και στην υγειονομική.

Παρεμπιπτόντως, και στις δύο αυτές κρίσεις οι ελίτ θησαύρισαν.

Αυτό δεν λέει τίποτα στους υπέρμαχους της καραντίνας;

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι. Σαν τα δελφίνια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.