Τάσεις αυτοκτονίας, άγχος και αντικαταθλιπτικά έφερε παγκοσμίως η καραντίνα

Πιτσιρίκο, η πλειοψηφία των Αμερικάνων θα αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν της αρέσει ο νικητής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό του Reuters.

Συγκεκριμένα, το 79% όλων των Αμερικάνων και το 59% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν Trump θα αποδεχτούν μία νίκη του Biden.

Από το 41% των υποστηρικτών του Trump που δεν θα αποδεχτούν μία ήττα του, το 16% (συνολικά το 6,56% δηλαδή) θα αμφισβητήσει μία νίκη του Biden, ασκώντας βία ή απλά διαδηλώνοντας.

H έρευνα βρήκε ότι το 73% όλων των Αμερικάνων και το 57% των υποστηρικτών του Biden θα αποδεχτούν μία νίκη του Trump.

Aπό το 43% των οπαδών του Biden που δεν θα αποδεχτούν μία ήττα του, το 22% (συνολικά το 9,43% δηλαδή) θα προβούν σε κάποια ενέργεια για να αμφισβητήσουν τη νίκη του Trump.

Οι αξιωματούχοι των εκλογών έχουν να αντιμετωπίσουν μία σειρά προκλήσεις για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στη διαδικασία και αυτές είναι πιθανή υπονόμευση από τη Ρωσία ή το Ιράν, η αμφισβήτηση (και από τον Trump) της επιστολικής ψήφου κ.λ.π.

Πάντως, αυτή η δημοσκόπηση ήταν καθησυχαστική και όσον αφορά το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία μετά τις εκλογές.

Αλλά αν το αποτέλεσμα είναι οριακό, μπορεί πολλοί να κάνουν λόγο για απάτη ή νοθεία και να ακολουθήσουν διαδηλώσεις και επεισόδια.

Και στις δημοσκοπήσεις μπορεί ο Biden να προηγείται του Trump με 51% – 43% σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε μερικές κομβικές πολιτείες η διαφορά τους είναι πολύ μικρότερη.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ μου θυμίζουν πολύ τους Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης.

Στα λόγια είναι δημοκρατικοί, στην πράξη αποδεικνύονται σχεδόν πάντα πολύ σκληροί, σχεδόν αυταρχικοί.

Και όπως έκαναν και κατά την οικονομική κρίση, έτσι και τώρα ακολουθούν μία πολιτική που είναι εγκληματική.

Στον βωμό της αντιμετώπισης του κορωνοϊού θυσιάζουν τα πάντα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, ακόμα και την ίδια την υγεία.

Γιατί είναι ψευδεπίγραφο το δίλημμα οικονομία ή υγεία.

Αν δεν έχεις οικονομία δεν έχεις και δημόσια υγεία και απόδειξη είναι η Ελλάδα, όπου τα μνημόνια έδωσαν τη χαριστική βολή σε ένα ήδη προβληματικό σύστημα υγείας, με συνέπεια η κυβέρνηση και οι ειδικοί να έχουν πελαγώσει και οι τρομοκρατημένοι -και εξαιτίας των ΜΜΕ- πολίτες να παρακαλάνε να τους κλείσουν μέσα, όπως έγραψες πολύ εύστοχα κι εσύ Πιτσιρίκο στο κείμενο με τον Ερντογάν.

Επίσης, δεν υπάρχει μόνο η σωματική, αλλά και η ψυχική υγεία, που δεν είναι λιγότερο σημαντική, όπως επισημαίνει η Le Monde και όλο και περισσότεροι ειδικοί ανησυχούν για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πανδημίας είναι η μαζική ροή πληροφοριών από πλευράς επιστημόνων, γιατρών και κυβερνώντων, που προσθέτει ψυχολογικό βάρος σε όσους έχουν ήδη χάσει ένα κοντινό τους πρόσωπο ή απλά φοβούνται μην κολλήσουν τον ιό και τον μεταδώσουν στο περιβάλλον τους.

Αυτό αυξάνει το άγχος, την κατάθλιψη και τα επίπεδα του στρες.

Σε έρευνα που έγινε μεταξύ 2.000 ανθρώπων στη Γαλλία κατά την περίοδο της καραντίνας την άνοιξη του 2020 διαπιστώθηκε ότι το 26,7% είχε προβλήματα άγχους, ένα ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το 2017.

Στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού το ποσοστό αυτό άγγιζε το 30%.

Αλλά υψηλό ήταν το ποσοστό και όσων έπεσαν σε κατάθλιψη, φτάνοντας το 25% και το 27,7% σε ορισμένες περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Περισσότερο κινδύνευαν να εμφανίσουν ψυχικές ασθένειες οι γυναίκες και οι γονιοί παιδιών ως 16 ετών, που ανησυχούσαν κυρίως για την οικονομική τους κατάσταση, όσοι υποχρεώθηκαν σε τηλεργασία κατά τη διάρκεια της καραντίνας ή είχαν κάποιον συγγενή τους άρρωστο ή νόσησαν και οι ίδιοι από την Covid 19.

Επίσης, τα στοιχεία της έρευνας, που δείχνουν ότι όσοι είναι άνω των 50 ετών έχουν λιγότερο άγχος, συμφωνούν με μία κινέζικη μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι ηλικίες μεταξύ 18 και 30 ετών αποδείχτηκαν πιο ευάλωτες ψυχολογικά.

Το άγχος των νέων μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ψάχνουν περισσότερο πληροφορίες για τον κορωνοϊό.

Προς το τέλος της καραντίνας, τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν κατά πέντε μονάδες, αλλά όχι ομοιόμορφα, καθώς οι κοινωνικές ανισότητες έκαναν πολλούς να ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση.

Ένας άλλος τρόπος για να καταγραφεί η εξέλιξη της ψυχικής υγείας των Γάλλων είναι η κατανάλωση αγχολυτικών και υπνωτικών φαρμάκων, που αυξήθηκε σε όλο αυτό το διάστημα.

Συγκεκριμένα, πάνω από 330 χιλιάδες άνθρωποι επιπλέον πήραν τέτοια φάρμακα μέσα σε δύο μήνες και πάνω από 1,1 εκ. στο εξάμηνο, τη στιγμή που ο αριθμός των ασθενών -όσων, δηλαδή, τα παίρνουν με συνταγή γιατρού- έμεινε σταθερός σε σχέση με το 2019.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση έγινε, πάντως, στις αρχές της καραντίνας, όταν τα επίπεδα άγχους ήταν ακόμα πολύ υψηλά.

Μετά την άρση της, παρατηρήθηκε εκ νέου αύξηση της κατανάλωσης, και μάλιστα τον Ιούλιο ήταν στο +17% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019.

Αυτή η αύξηση αντανακλά πιθανότατα τις ψυχολογικές επιπτώσεις και τις κοινωνικές, επαγγελματικές και οικονομικές συνέπειες των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν αγγίζει, ωστόσο, όλες τις ηλικίες ομοιόμορφα, αλλά κυρίως όσους είναι μεταξύ 40 και 74 ετών.

Λιγότερο επηρεάστηκαν όσοι είναι 20-39 ετών και οι έφηβοι 10-19 ετών, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ανάλογη αύξηση με τα αγχολυτικά παρουσίασαν και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα από τον Μάρτιο, όπως και ο εθισμός στο αλκοόλ και τα οπιοειδή.

Ακολούθησε πτώση όσο εξελισσόταν η καραντίνα και τη μεγαλύτερη κατέγραψαν τα υποκατάστατα νικοτίνης, κάτι που εξηγείται, όμως, και από τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό τους.

Η επιδείνωση των ψυχολογικών προβλημάτων καταγράφεται και σε άλλες χώρες εκτός από τη Γαλλία, όπως στις ΗΠΑ με ένα 40% να δηλώνει ότι αντιμετώπιζε τουλάχιστον ένα θέμα με την ψυχική του υγεία.

Οι περισσότεροι είχαν άγχος ή κατάθλιψη (31%), άλλοι υπέφεραν από στρες (26%), τα επίπεδα του οποίου τριπλασιάστηκαν ή και τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019.

Ένα αυξημένο, επίσης, 10,7% είχε τάσεις αυτοκτονίας, ποσοστό που μεταξύ των νέων 18-24 ετών εκτοξευόταν στο 25,5%, μεταξύ των ισπανόφωνων στο 18,6%, των μαύρων στο 15,1% και όσων κάνουν απαραίτητα επαγγέλματα στο 21,7%.

Αλλά και οι επαγγελματίες υγείας στον Καναδά υποφέρουν πλέον από άγχος σε ποσοστό 55% και ένα 42% εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης.

Eπίσης, με περισσότερο άγχος και στρες δεν θα αυξηθούν και τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και οι καρκίνοι;

Ότι τα lockdown προστατεύουν, λοιπόν, τη δημόσια υγεία είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Καταστρέφουν την οικονομία και την κοινωνία, ενώ μπορεί να παρατείνουν και τη διάρκεια της πανδημίας, μεταθέτοντας συνεχώς το πρόβλημα για μετά, αλλά ο κορωνοϊός μπορεί να είναι εδώ για πάντα, οπότε το ζητούμενο είναι να μάθει να τον αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό μας – τα κύτταρα μνήμης.

Πάντως, σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία έχει και η κολύμβηση.

Και αισίως έφτασα τα 300 μπάνια και φέτος. Αν έχεις ελεύθερο χρόνο, δεν είναι ακατόρθωτο.

Τη μάσκα (θαλάσσης, όχι ιατρική) σου φοράς και έστω και προσωρινά όλα τα ξεχνάς.

Καθώς με τα μελανούρια, τις καλόγριες, τις μουρμούρες, τους σπάρους, τους κακαρέλους και τους σαργούς κολυμπάς.

Έστω και για λίγο είσαι κι εσύ ένας ταξιδιώτης στον υπέροχο κόσμο τους.

Το απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.

Μιας και ο λόγος για νερό, η διακοπή της υδροδότησης που σημειώθηκε σε όλη τη γειτονιά – μάλλον από το πρωί, αλλά λείποντας στη θάλασσα το πήρα χαμπάρι μετά το μεσημέρι – με προσγείωσε απότομα στην πραγματικότητα από τις ωραίες υποβρύχιες εικόνες.

Πήγα σε μία φίλη και το βραδάκι, μπαίνοντας στα σάιτ διάβασα ότι έπιασε φωτιά πολύ κοντά στο σπίτι μου.

Μέχρι να γυρίσω την είχαν σβήσει, ενώ δεν μύριζε και ιδιαίτερα η περιοχή. Και δεν τρίτωσε και το κακό.

Για χθες, καθώς έρχεται μία ακόμα κακοκαιρία από τα δυτικά, αλλά θα επηρεάσει και την Αττική ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Οι βροχές, αλλά κυρίως οι ποσότητες νερού που πέφτουν κάθε φορά έχουν αυξηθεί δραματικά στην Ελλάδα και ο πραγματικός κίνδυνος είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα – ειδικά σε μερικές περιοχές της χώρας μας – και όχι η ξηρασία και οι καύσωνες, που προέβλεπαν τα προγνωστικά μοντέλα πριν κάμποσα χρόνια.

Για αυτό δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις σε οποιονδήποτε τομέα και απλά να ζούμε το σήμερα, την κάθε στιγμή.

Γενικότερα, άλλωστε, η ζωή είναι σήμερα. Το αύριο δεν έρχεται ποτέ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μακριά από το άγχος και την στενοχώρια. Βάρδα στενοχώρια, όπως γράφει και η πινακίδα στο καφενείο του Αντρίκου στην Ηλικιωμένη στο Μανδράκι στη Νίσυρο. Ωραία μέρα για θάλασσα σήμερα. Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, με λούζει ο ήλιος και τα πουλιά κελαηδούν. Αν έχει καλό καιρό και τον Νοέμβριο, θα ξεπεράσω τα 100 μπάνια και φέτος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.