Τέλος πια οι αυταπάτες, τα αφεντικά μπορούν και χωρίς εργάτες

Πριν από μερικές μέρες, ήμουν στο κέντρο της Αθήνας και έπεσα πάνω σε μια διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην οδό Σταδίου, για τα δικαιώματα του λαού στην υγεία.

Στάθηκα λίγο για χάρη των παλιών καλών ημερών που διαδήλωνα με το ΚΚΕ, επειδή υπήρξε μια εποχή -στα χρόνια της …ευημερίας- που ήταν οι μόνοι που διαδήλωναν, οπότε διαδήλωνα κι εγώ με το ΚΚΕ και ψήφιζα ΚΚΕ.

Το πρώτο σύνθημα που ακούστηκε στην διαδήλωση του ΠΑΜΕ ήταν το “Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”.

Είναι ένα σύνθημα που έχει γίνει και τραγούδι.

Το έχω βροντοφωνάξει κι εγώ αυτό το σύνθημα στο παρελθόν άπειρες φορές.

Αλλά τι νόημα έχει αυτό το σύνθημα σήμερα;

Δεν έχει κανένα νόημα.

Με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση -που καταβροχθίζει καθημερινά εκατομμύρια θέσεις εργασίας-, μια χαρά γυρνάει το γρανάζι χωρίς εργάτες, ενώ είναι προφανές πια πως τα αφεντικά μπορούν και χωρίς εργάτες.

Αυτοί που μοιάζουν να μην μπορούν χωρίς αφεντικά είναι οι εργάτες.

Τους βλέπω όλους και ψάχνουν αφεντικό.

Ψάχνουν κάποιον να τους εκμεταλλευτεί. Και πολλοί δεν βρίσκουν κάποιον να τους εκμεταλλευτεί.

Το 2011, εννιά χρόνια πριν, στο κείμενο “Περισσεύετε”, είχα γράψει το εξής:

“Άνθρωποι που μέχρι χτες μάχονταν ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο αναζητούν εναγωνίως κάποιον να τους εκμεταλλευτεί.

Υπάρχει λοιπόν κάτι χειρότερο από το να σε εκμεταλλεύονται: να μην θέλει να σε εκμεταλλευτεί κανείς.”

Ήμουν έξυπνος εγώ το 2011 και έβλεπα αυτό που σήμερα βλέπουν όλοι;

Όχι, ήταν φως φανάρι από την δεκαετία του ’90 τουλάχιστον.

Το ΚΚΕ δεν ξέρει πως δεν έχει κανένα νόημα πια το σύνθημα “Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”;

Φυσικά και το ξέρει.

Αν διαβάζετε Ριζοσπάστη, θα έχετε πέσει πάνω σε πάρα πολλά άρθρα για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση -με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ-, και τις συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας.

Οπότε, γιατί το λένε ακόμα αυτό το σύνθημα;

Είναι ένα σύνθημα που το έχει ξεπεράσει η πραγματικότητα. Με 20% ανεργία στην Ελλάδα -στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν για να βρουν δουλειά-, σε ποιον λες πως μπορεί χωρίς αφεντικά;

Είναι προφανής η αμηχανία των ανθρώπων σήμερα, μπροστά στην πλήρη επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και της πλουτοκρατίας.

Αλλά η λύση δεν είναι να φωνάζεις κούφια πια συνθήματα του χτες.

Η λύση είναι να αντεπιτεθείς. Και να τους σκίσεις.

Αλλά αυτό πρέπει να το θέλεις.

Το θέλεις;

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.