Aυξήθηκε η σεξoυαλική εκμετάλλευση παιδιών λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό

Πιτσιρίκο, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό 2,5 εκ. επιπλέον κορίτσια θα υποχρεωθούν να παντρευτούν με το ζόρι μέσα στην πενταετία, όπως εκτιμά ο Guardian.

Μόνο το 2020 μισό εκατομμύριο περισσότερα κορίτσια θα κάνουν γάμους παρά τη θέλησή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του έτους σε 12,5 εκατομμύρια.

Η κύρια αιτία είναι το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ανέστειλε την εκπαίδευση για 1,6 δισ. μαθητές παγκοσμίως, ενώ υπολογίζεται ότι 10 εκ. παιδιά, ως επί το πλείστον κορίτσια, δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα θρανία.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ήδη φτωχές οικογένειες βρέθηκαν ξαφνικά σε απελπιστική κατάσταση με τα lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Για παράδειγμα, το lockdown που είχε επιβληθεί με προειδοποίηση λίγων ωρών πριν τεθεί σε εφαρμογή στην Ινδία, άφησε εκατομμύρια μετανάστες και ανθρώπους του μεροκάματου χωρίς κανένα έσοδο και ώθησε εκατομμύρια οικογένειες στην ακραία φτώχεια.

Η οικονομία της Ινδίας, που είναι και η πρώτη χώρα στον κόσμο σε γάμους παιδιών, συρρικνώθηκε κατά 24%, ακόμα και μετά την άρση του lockdown.

Γενικότερα, στη νοτιοανατολική Ασία, 200 χιλιάδες περισσότερα κορίτσια αναμένεται να παντρευτούν με το ζόρι φέτος, ενώ συνολικά πάνω από 1 εκ. γυναίκες κάτω των 18 ετών θα μείνουν έγκυες το 2020, βάζοντας σε κίνδυνο και τη ζωή τους, καθώς η γέννα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου για έφηβες 15 ως 19 ετών.

Με τους γονείς των φτωχών οικογενειών στην Ινδία να μην μπορούν να βρουν δουλειά, εξαιτίας του lockdown και με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας, τα παιδιά έχουν δύο επιλογές: Να δουλέψουν ή να παντρευτούν.

Υπάρχει ένας ολοένα και μεγαλύτερος κίνδυνος βίας και σεξoυαλικής εκμετάλλευσης, που συνδυάζεται με μία αύξηση της επισιτιστικής και οικονομικής ανασφάλειας, με συνέπεια πολλοί γονείς να πιέζουν τα κορίτσια τους να παντρευτούν άντρες, αρκετά πιο ηλικιωμένους, εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης “Σώστε τα Παιδιά” στο Ηνωμένο Βασίλειο Kevin Watkins.

“Αυτοί οι γάμοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των κοριτσιών και έχουν αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, βίας, ακόμα και θανάτου κατά τη γέννα.

Τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία αύξησαν επίσης την παιδική εργασία, αλλά και τη διακίνηση ανηλίκων στην Ινδία πάνω από 600% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν είχε επιβληθεί το lockdown στην αχανή ασιατική χώρα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ανέφερε ότι η πανδημία μπορεί να αυξήσει την παιδική εργασία για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.

Μιας και έγινε λόγος, όμως, για Ινδία, η Διεθνής Αμνηστία έκλεισε τα γραφεία της στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί και την πόλη Bangalore, όπου απασχολούσε συνολικά 150 υπαλλήλους, όπως αναφέρει η Le Monde.

H ΜΚΟ ανέφερε ότι ο λόγος ήταν οι πιέσεις που δεχόταν και η εχθρική αντιμετώπιση που είχε από την ινδική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, από τις 10 Σεπτεμβρίου είχαν παγώσει οι τραπεζικοί λογαριασμοί της από μία κυβερνητική υπηρεσία η οποία ασχολείται με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μετά τη δημοσίευση από τη Διεθνή Αμνηστία στα μέσα Αυγούστου μίας έκθεσης για τον προβληματικό ρόλο της αστυνομίας στη βίαιη και αιματηρή καταστολή σε πολλές μουσουλμανικές γειτονιές της ινδικής πρωτεύουσας τον Φεβρουάριο του 2020.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε αποκαλύψει τότε μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ότι πολλοί αστυνομικοί συμμετείχαν σε πράξεις βίας.

Μία έρευνα που διατάχθηκε, κατέληξε, ωστόσο, στα αντίθετα αποτελέσματα και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκίνηση της βίας.

Η Διεθνής Αμνηστία που είχε εγκατασταθεί εδώ και οκτώ χρόνια στην Ινδία, είχε αποκαλύψει και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και περιστατικά βασανισμών στο Κασμίρ.

Σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδία Avinash Kumar υποστήριξε ότι υπάρχει “ένα συνεχές κυνηγητό των οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου και ένα κλίμα φόβου, έτσι ώστε να σωπάσουν οι αντίθετες φωνές στη χώρα”.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η Οργάνωση δεν είχε άδεια λειτουργίας και δεν σεβόταν τους κανονισμούς που ισχύουν στην ασιατική χώρα σχετικά με τη χρηματοδότηση.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η Διεθνής Αμνηστία είναι ελεύθερη να συνεχίσει το ανθρωπιστικό της έργο στην Ινδία, όπως κάνουν αρκετές άλλες οργανώσεις, σεβόμενες, ωστόσο τον νόμο που δεν επιτρέπει τη χρηματοδότησή τους από ξένες δωρεές.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Julie Verhaar υποστήριξε ότι δεν έγινε παραβίαση κανενός νόμου, αντίθετα υπάρχει μία δυσφημιστική εκστρατεία σε βάρος της ΜΚΟ.

Αλλά και άλλων, καθώς από το 2014 που ο Narendra Modi ανήλθε στην εξουσία υπήρξαν πολλές κυρώσεις και πιέσεις σε βάρος της Greenpeace, με συνέπεια να ανακληθεί η άδειά της τότε για μη συμμόρφωση με τους χρηματοδοτικούς κανόνες.

Όπως συνέβη τώρα με τη Διεθνή Αμνηστία, πάγωσαν και τότε οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Greenpeace, που μετά από δικαστικό αγώνα κατάφερε να παραμείνει στην Ινδία, αλλά ό,τι έγινε μείωσε τη δύναμη και την επιρροή της.

Υπάρχει ένας αυταρχισμός, δηλαδή, στην Ινδία, η πλήρης αντίθεση με την ελευθερία που νιώθεις στη θάλασσα, ακόμα και στο Φάληρο με τους θαλασσοκόρακες τους κλασικούς και με τους κακαρέλους και τους σαργούς.

Το Σάββατο επειδή κατέβηκα σχετικά πρωί μία ακόμα έκπληξη με περίμενε στην ακτή.

Πολυάριθμα κοπάδια από σάλπες και μελανούρια, που περιπολούσαν πάνω από τις ατροφικές ποσειδωνίες.

Ήταν περισσότερα από 100 και μεγαλούτσικα ψάρια, αν και αυτό δεν φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εγώ λέω πως σε μερικούς μήνες κανείς δεν θα ασχολείται με τον κορωνοϊό. Κι αυτό δεν θα γίνει επειδή θα βρεθεί εμβόλιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.