Je suis Perama

Στο λεωφορείο από Πέραμα προς Πειραιά, χαιρετάω τη Μαρία, μια γνωστή μου που, αν και μένουμε σε διπλανά στενά, συστηθήκαμε πρόσφατα στα σκουπίδια του τετραγώνου, μια μέρα που έκανα ξεκαθάρισμα στο υπόγειο.

Είχα βγάλει πολύ πράγμα αλλά, όταν ξεκίνησα να τα πηγαίνω στον κάδο, παρατήρησα ότι καθετί που άφηνα, όταν ξαναέφτανα στο επόμενο δρομολόγιο δεν το έβρισκα.

Μέχρι που, την πέμπτη-έκτη φορά, έπεσα πάνω σε μια γεροδεμένη γυναίκα γύρω στα πενήντα με το πρώην φωτιστικό μου στο χέρι και της είπα για αστείο ότι «έχουμε καλό συντονισμό σήμερα» και εκείνη μου απάντησε ότι τα παίρνει για τον άντρα της που είναι παλιατζής και αν έχω και τίποτα άλλο να της χτυπάω το κουδούνι ή να της τα αφήνω στην πόρτα της.

Μπήκαμε μαζί ένα πρωινό πριν λίγες μέρες στο 843 προς Πειραιά και σε μια επόμενη στάση, μια γυναίκα επίσης γύρω στα πενήντα ανέβηκε και αμέσως ξεκίνησαν να λένε τα νέα τους.

Η Μαρία δουλεύει με σύμβαση καθαρίστρια σε σχολείο, το ίδιο και η φίλη της που δεν την είχαν κρατήσει σε ένα γυμνάσιο της περιοχής και από φέτος έπρεπε να αλλάζει δύο συγκοινωνίες για να φτάνει στο καινούργιο της πόστο.

Μάλιστα, έλεγε πως εκεί δεν έχουν χλωρίνες και κάνει παράπονα στο διευθυντή ότι ειδικά τώρα με τον κορονοϊό δεν είναι δυνατόν να έχουν ξεμείνει από καθαριστικά.

Κάπου στη μέση της διαδρομής χαιρετήθηκαν γιατί η δεύτερη θα κατέβαινε, λέγοντας κάτι όπως «θα τα πούμε το απόγευμα. Να ‘σαι έτοιμη. Και μην αργήσεις.»

Από το ραντεβού τους, ήταν φανερό ότι δεν ήταν μόνο συναδέλφισσες αλλά έκαναν κάτι πολύ σημαντικό μαζί που μάλιστα δεν έπρεπε να λείψουν ενώ χρειαζόταν να είναι και προετοιμασμένες από πριν για αυτό.

Έσπαγα το κεφάλι μου να λύσω το γρίφο αυτής της συνάντησης, σε ένα βαθμό για να περάσει και η ώρα μου μέχρι τη δουλειά.

Ήταν για το ίδιο απόγευμα, γιατί όχι για κάθε απόγευμα. Δεν επρόκειτο για χόμπι, η παρουσία ήταν υποχρεωτική και δεν ήταν συγγενείς, για να αναφέρονταν σε κάποια οικογενειακή συνάθροιση.

Απορρίπτοντας διάφορα, είχα καταλήξει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να ανήκαν σε μυστική οργάνωση και το απόγευμα να είχαν συμβούλιο για τις επόμενες δράσεις τους.

Μετά από λίγο, ξεκινήσαμε μια συζήτηση με τη Μαρία για την ανακύκλωση και μου ανέφερε ότι ξέρει πολλά γύρω από το θέμα μέσα από το σχολείο.

Νομίζοντας ότι αναφέρεται στο σχολείο που καθαρίζει την ρώτησα πώς ακριβώς τους έχουν ενημερώσει για την ανακύκλωση και εκείνη με διόρθωσε λέγοντας «όχι, πηγαίνω νυκτερινό, είμαι στη δευτέρα γυμνασίου. Και η φίλη μου που κατέβηκε πριν, μαζί πηγαίνουμε, είμαστε συμμαθήτριες. Θέλουμε να πάρουμε απολυτήριο.»

Και μου εξήγησε ότι πέρυσι στην πρώτη είχαν κάνει μια παρουσίαση στην τάξη για το περιβάλλον και επίσης ότι η δευτέρα της φαίνεται ήδη πολύ πιο απαιτητική.

Μετά από μια κουραστική δουλειά, παρακολουθεί νυχτερινό γυμνάσιο και έχει στο τέλος της ημέρας της να μελετήσει. Ιστορία, χημεία, μαθηματικά.

Και το πρωί έχει να ξυπνήσει για να πάει να καθαρίσει ένα σχολείο. Κι ύστερα να ετοιμάσει το σπίτι της για να προλάβει να πάει η ίδια ως μαθήτρια σε ένα άλλο σχολείο.

Ευτυχώς τουλάχιστον που μέσα σε αυτό το βαρύ πρόγραμμα, μάλλον δεν θα προλαβαίνει να βλέπει ΣΚΑΪ, όχι τίποτα άλλο, ίσως κάνει εμετό πάνω στην οθόνη και βραχυκυκλώσει καμιά τηλεόραση.

Στροφορμή

(Αγαπητή φίλη, είναι τεράστια η απαξίωση για τους ανθρώπους που -θεωρητικά- δεν τα κατάφεραν επειδή δεν είχαν στη ζωή τους τις ευκαιρίες που είχαν οι άλλοι. Το αστείο είναι πως αυτή η απαξίωση έρχεται από δημοσιογράφους που είναι σκυλάκια των μαφιόζων ολιγαρχών. Από την άλλη, η Χρυσή Αυγή έγινε …μόδα και στις λαϊκές συνοικίες. Αν και οι φασίστες είναι εχθροί των εργατών. Τι να πεις; Είναι μια παλιά και βρόμικη ιστορία. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.